IzdvojenoZadar

VELIKI INTERVJU: Zlatko Marasović bit će SDP-ov kandidat za župana, Marko Pupić Bakrač za dožupana

"Ostao sam i kada sam postao ravnatelj počeo sam sređivati stvari, reći ću samo jedan primjer. NP Paklenica ima pokraj upravne zgrade caffe bar u svom vlasništvu koji se nalazi na samoj obali mora, a koji daje u najam. Do mog dolaska na mjesto ravnatelja taj kafić je bio u najmu osobe koja je cijelo vrijeme bila i član Upravnog vijeća NP Paklenica i koja je nekakav kum od bivšeg ravnatelja, ali i koja je za taj objekt plaćala oko 24.000,00 kn godišnje najamnine (ugovor je bio na 15 godina, te ako se uzme reciprocitet ugovora na godišnju razinu), no kako se taj objekt nalazi na obali mora terasa mu se nalazila na pomorskom dobru, a za što je JU NP Paklenica plaćala 66.300,00 kn godišnje, a tu koncesiju nije koristio nitko osim tog našeg člana UV, koji je u jednom mandatu bio i predsjednik. Znači on nama 24.000,00, a mi njemu 66.300,00 kn. Uz još mnoge pogodnosti na račun JU NP Paklenica, npr. besplatno grijanje, besplatno skladište s korištenjem struje i vode u njemu, besplatna voda za pranje terase, besplatan odvoz smeća i slično"

Kandidat za župana koalicije koju okuplja SDP-a, Akcija mladih, Centar i HSS na predstojećim lokalnim izborima bit će SDP-ovac Zlatko Marasović, nekadašnji ravnatelj Nacionalnog parka Paklenica. Kandidat za zamjenika župana bit će nezavisni Marko Pupić Bakrač, doznaje ZADAR News od dobro upućenih izvora iz SDP-a.

Ono što je bitno napomenuti kada je Marasoviću u pitanju je činjenica da je napisao prvi projekt s kojim su povučeni deseci milijuna kuna iz pretpristupnih EU fondova za Nacionalni park. Član SDP-a postao je 2012. godine iz prkosa prema dotad vladajućem HDZ-u koji je u potpunosti držao šape nad Nacionalnim parkom i bez njih se nije moglo ništa odlučiti ili napraviti.

Zbog svog rada čak je sam protiv sebe podizao kaznene prijave, a bio je i žrtva sada već bivše ravnateljice Josipe Marasović kojoj je Vrhovni sud potvrdio uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci jer je svom prethodniku, Zoranu Šikiću, omogućila petogodišnje korištenje službene kartice, kao sufinanciranje poslijediplomskog znanstvenog studija.

Odabrao je opciju – boriti se

Kao zaposlenik Nacionalnog parka često je dobivao i pisane opomene pred otkaz od strane pravomoćno osuđene ravnateljice Josipe Marasović čiji je suprug u vrijeme njenog vladanja NP-om bio predsjednik lokalnog ogranka HDZ-a. Osim što je mobingiran na poslu, Marasoviću je ostala opcija, boriti se ili otići iz ustanove.

– Ostao sam i kada sam postao ravnatelj počeo sam sređivati stvari, reći ću samo jedan primjer. NP Paklenica ima pokraj upravne zgrade caffe bar u svom vlasništvu koji se nalazi na samoj obali mora, a koji daje u najam. Do mog dolaska na mjesto ravnatelja taj kafić je bio u najmu osobe koja je cijelo vrijeme bila i član Upravnog vijeća NP Paklenica i koja je nekakav kum od bivšeg ravnatelja, ali i koja je za taj objekt plaćala oko 24.000,00 kn godišnje najamnine (ugovor je bio na 15 godina, te ako se uzme reciprocitet ugovora na godišnju razinu), no kako se taj objekt nalazi na obali mora terasa mu se nalazila na pomorskom dobru, a za što je JU NP Paklenica plaćala 66.300,00 kn godišnje, a tu koncesiju nije koristio nitko osim tog našeg člana UV, koji je u jednom mandatu bio i predsjednik. Znači on nama 24.000,00, a mi njemu 66.300,00 kn. Uz još mnoge pogodnosti na račun JU NP Paklenica, npr. besplatno grijanje, besplatno skladište s korištenjem struje i vode u njemu, besplatna voda za pranje terase, besplatan odvoz smeća i slično – kaže nam Marasović.

Marasović u razgovoru za ZADAR News kaže kako se s takvom politikom nije slagao, već je objekt dao u najam temeljem javnog natječaja.

– Jednostavno se nisam slagao tim nego sam objekt dao na javni natječaj gdje smo dobili osobu koja nam je nudila 200.000,00 kn godišnje za taj objekt. Bivši zakupac nije prihvatio naš natječaj i više od 3 godine odbija izaći iz prostora zbog čega smo završili na sudu koji je NP Paklenica pravomoćno dobila i taj zakupac nam treba platiti oko pola milijuna kuna odštete. Od bivše ravnateljice 2012. godine sam naslijedio dva kredita u iznosu od oko 2.000.000,00 kn koji su već ranije bili potrošeni i iznos na računu manji od tekućih obveza. Bio sam godinu dana v.d. ravnatelja i jedan mandat od 4 godine ravnatelj – kaže Marasović.

Prošao EU projekt vrijedan 34 milijuna kuna

– U tom razdoblju imali smo infrastrukturnih investicija financiranih “vanjskim” novcem (pritom mislim na novac dobiven iz projekata, a ne iz vlastitih izvora) više nego u prethodna dva mandata, a ako se uzme u obzir da smo 6 mjeseci prije isteka mog mandata aplicirali EU projekt vrijedan gotovo 34 milijuna kuna koji je kasnije i prošao, poslovni rezultat tog mandata bolji je od svih mandata od osnutka naše države ukupno. Kako je sva dokumentacija za taj EU projekt završetka posjetiteljskog centra “Podzemni grad Paklenice” nastala u mom mandatu, bio sam itekako upućen u taj projekt i u dogovoru s firmom koja nam je pomagala u pisanju projekta bio sam identificiran kao voditelj projekta (project manager), no kako nisam dobi novi mandat, nova ravnateljica me je odmah razriješila te dužnosti i imenovala sebe.

Ravnateljica ga razriješila iako je bio voditelj projekta s kojim su privučeni milijuni

Umjesto da je kao voditelj projekta ostao na toj funkciji, pošto je najbolje upoznat s istim, nakon političke smjene HDZ-ova ravnateljica Natalija Andačić smijenila ga je s čela projekta. Marasović nam kaže i kako je projekt namjerno više puta odgađan i kako bi zbog aljkavosti ravnateljice, NP Paklenica mogla izgubiti sav dobiveni novac.

– Projekt je trebao biti gotov do kraja 2019. godine i odgovorno tvrdim da sam ostao ravnatelj da bi do tada i bio gotov, no nova ravnateljica je samo prolongirala rokove želeći tempirati da se projekt dovrši prije reizbora za ravnatelja i u tim “štelanjima” se preračunala jer su mnoge nabave propale i sad već lagano ulazimo u fazu gdje je čak izvjesna mogućnost da se projekt i ne dovrši u krajnjim rokovima koji su propisani pozivom, a to za posljedicu vuče potencijalnu obvezu vraćanja svih novaca. Što se tiče ostalih stvari u vezi mog mandata reći ću da niti jednu kunu kredita nismo podigli, a uredno smo vraćali ranije ugovorene kredite i skoro ih do kraja vratili. Uz napomenuti kapitalni projekt imali smo niz drugih projekata, kao što je uređenje špilje Manita peć s pristupnom stazom i vidikovcem do nje, poučna staza Pjeskarica, adaptacija objekata kod upravne zgrade i izgradnja biološkog pročistača, ugovaranje projekta obnove postojeće prometnice do ulaza u kanjon Velike Paklenice (koja je tek prošle godine realizirana). Projektiranje idejnog rješenja nove prometnice s helidromom, i još nekoliko manjih projekata.

Pisali protiv njega lažne kaznene prijave, a jedini tko je pravomoćno osuđen je bivša ravnateljica NP Paklenica Josipa Marasović.

– Na kraju moram reći da sam od “dušobrižnika” imao više anonimnih kaznenih prijava nego itko u našoj županiji, sve prijave su odbačene i po niti jednoj ni optužnica nije dignuta. Po dokumentaciji koju sam proslijedio Državnom odvjetništvu nedavno je pravomoćno osuđena bivša ravnateljica, a bivši državni tajnik se sramotno izvukao iz tog predmeta zahvaljujući svojim vezama u Državnom odvjetništvu zbog čega sam bio podnio kaznenu prijavu sam protiv sebe – kazao nam je Marasović.

Što se tiče političkog angažmana, na lokalnim izborima 2013. godine Marasović je bio nositelj liste SDP-a na izborima za Općinsko vijeće kada je SDP po prvi put od osnutka ušao u vijeće s dva vijećnika.

– Bio sam i kandidat za načelnika no nažalost nisam prošao, na sljedećim lokalnim izborima 2017. opet sam nosio listu, no tada smo nažalost dobili samo jednog vijećnika, a za drugog nam je falilo mislim 8 glasova. Ti lokalni izbori su bili vrlo nepovoljni za SDP jer smo tada izgubili parlamentarne izbore, a kod nas lokalno imali smo rekordan broj lista što je po D’Hondtovoj metodi raspodijeljeno vodećoj stranci.

Iako još uvijek nije službeno potvrđen kao kandidat SDP-ove koalicije za župana, Marasović je u razgovoru za ZADAR News najavio neke od projekata koje bi volio realizirati.

– Ako budem potvrđen ispred Županijskog odbora SDP-a za kandidata za župana Zadarske županije zalagat ću se prije svega za transparentniji rad županije, za bolji rad upravnih odjela koji trebaju biti servis građanima. Vrlo važna stvar u razvoju naše županije mora biti ekologija, kao turistički orijentirana županija. Ako zanemarimo ekologiju vrlo brzo možemo odrezati granu na kojoj sjedimo. Posebna priča u tom dijelu je podvelebitski kraj – prirodni biser županije koji nema niti metra kanalizacijskog sustava, a da ne govorimo o Centru za gospodarenje otpadom koji se kilavi godinama. Obrovački kraj još uvijek trpi posljedice loše sanacije bivše tvornice Glinice i umjeto da se tome stane na kraj na to područje se opet pokušavaju staviti ekološki neprihvatljive industrije. Ravni kotari moraju biti hraniteljica cijele županije, poljoprivredna proizvodnja se mora povećati, te se treba stvoriti uvjete njene održivosti, a to je moguće jedino okrupnjavanjem posjeda, dostupnošću mehanizacije, stvaranjem zadruga koje će se baviti reguliranjem otkupa proizvoda i pomoći poljoprivredi. Većeg napretka u razvoju poljoprivrede ne može biti u suhom mediteranskom području ako se ne osmisle sustavi navodnjavanja poljoprivrednih površina, klasičan primjer nam je akumulacijsko jezero Baštica oko kojeg poljoprivreda ima uvjete za opstanak. Struka mora vidjeti gdje se mogu napraviti slična jezera ili neki drugi sustav napajanja. HDZ je u svim svojim predizbornim obećanjima spominjao mostove, pa onda tunele za otoke Pašman i Ugljan, no čim prođu izbori nigdje ni mostova ni tunela. Smatram da treba napraviti jednu stručnu studiju s cost benefit analizom tih projekata i jasno izaći pred ljude s točnim podatcima o tome. Koliko znam o tome do sada postoje dva rješenja jedno iz 1978. godine i drugo iz 2001. godine, oba rješenja predviđaju mosta na Pašman kod Tkona. Ribarstvo je važna grana razvoja naše županije i ona svakako mora imati visoko mjesto u promišljanjima županije, no uz vrlo jasne ekološke parametre kako ne bi došli u situaciju da nam drastično padne riblji fond. Na području Zadarske županije je gotovo zamrla industrijska proizvodnja, većinom se razvoj bazira na infrastrukturnim građevinskim i uslužnim projektima. Naša županija je velika i treba razmotriti mogućnosti privlačenja investitora u ekološki prihvatljivim industrijama, u prilog tome nam ide dobra povezanost – kazao je Marasović za ZADAR News.

‘Turizam mora i može ostvariti bolje rezultate’

– Turizam sam ostavio za kraj, doslovno kao šećer na kraju, naša županija je u turističkom smislu zaista dobro razvijena, to je plod dugogodišnjeg rada, no kvalitetnim strategijama razvoja turizma, turizam može ostvariti još bolje rezultate, a kao što sam već ranije rekao ovdje moramo uvijek imati na umu da masovnost turizma može stvoriti izrazito negativne posljedice, koje dobrim promišljanjem i kvalitetnim infrastrukturnim projektima možemo spriječiti. Turizam je nježan cvijet koji traži dosta njege, a svjedoci smo i kod ove globalne pandemije da nikako ne smije biti glavni i jedini izvor prihoda – kazao je za kraj Marasović.

Marasović će do kraja tjedna javnosti biti službeno predstavljen kao SDP-ov kandidat za župana

Prema neslužbenim informacijama od izvora iz SDP-a, Županijski odbor zadarskog SDP-a na čelu s povjerenikom Erolom Gašijem do kraja tjedna bi trebao i službeno izglasati odluku prema kojoj je Marasović kandidat za župana.





Related Articles

Back to top button