VIDEO: Pogledajte atmosferu i veselje u Jazinama 1998. godine

Košarkaši Zadra osvojili su prvi kup poslije 1970 godine, kada su u finalu kupa Jugoslavije u Splitu pobijedili ”Jugoplastiku” rezultatom 64 : 60.

28 godina poslije, u ožujku 1998 Zadar je bio domaćin sedmog košarkaškog kupa Hrvatske a prvi pod imenom ”Krešimir Ćosić”. Čitav je Zadar sanjao prvi trofej od osamostaljenja Hrvatske. Prilika se je ukazala poslije dvije polufinalne utakmice kada je ”Zadar” pobijedio ”Split” 75 : 70, a u drugoj utakmici, kada su pune Jazine zdušno bodrile ”Zagreb” koji je pobijedio ”Cibonu” 65 : 61. Od tog trenutka počela je ”potraga” za ulaznicama, lokalne radio postaje čitav su dan navijačkim pjesmama pozivale navijače na veliko finale.

21.03.1998. odigrana je finalna utakmica u kojoj je ”Zadar” pobijedio ”Zagreb” 82 : 70. i nakon 28 godina osvojio kup. To je bio dakle, i prvi trofej nakon 12 godina (prvenstvo Jugoslavije 1986). U krcatoj dvorani i veličanstvenoj atmosferi, više od jednog sata prije početka utakmice dodatno ”zaigravanje i štimung” odradili su Bepo i Mladen, a slavlje poslije pobjede potrajalo je čitavu noć. Prisjetiti ćemo se i nekoliko zadarskih legendi koji više nisu među nama.

Kup ”Krešimir Ćosić” 1998. osvojili su : Josip Vranković, Mario Gašparović, Jure Ružić, Ivan Perinčić, Marin Pestić, Emilio Kovačić, Branimir Longin, Kristijan Ercegović, Gerald Lewis, Tomislav Ružić, Marko Žorž; Jurica Žuža, Danijel Jusup (trener).