IzdvojenoZadar

VIDEO – Profesorica i pedagoginja dobile otkaz jer su ukazivale na nepravilnosti u radu ravnatelja Srednje škole u Biogradu, on ih u službenim dokumentima nazivao “neljudima”

POGLEDAJTE NJIHOVO SVJEDOČANSTVO

U sinoćnjoj ZADAR Newsovoj emisiji Aktualno koju smo emitirali na našem YouTube kanalu, bavili smo se potresnim svjedočanstvom dvije dame, profesorice engleskog i francuskog, Zrinke Škare i pedagoginje Anđele Vulin koje su u vrlo kratkom vremenu nakon izrečenih opomena dobile otkaz u Srednjoj školi Biograd na moru. Inače, ravnatelj te škole, Ivica Kero, pod inspekcijskim je nadzorom Ministarstvo znanosti i obrazovanja zbog više prijava na svoj račun u kojima se djelatnici škole žale na njegov rad, maltretiranje i kršenje zakona.

>>> Više o temi doznajte u zasebnoj kategoriji “Afera Ivica Kero” <<<

Dokument u kojemu Ministarstvo znanosti obrazovanja potvrđuje kako se nad ravnateljem Kerom vrši nadzor
I druga potvrda Ministarstva znanosti i obrazovanja kako se nad ravnateljem Kerom vrši nadzor
Odgovor na prijavu zbog financijskog poslovanja i trošenja školskog novca na odvjetničke usluge (9 tisuća kuna, op.a.)
Potvrda Ministarstva o pokretanju još jednog nadzora nad radom ravnatelja i Srednje škole Biograd na moru

 

Ravnatelj Kero nije htio sudjelovati u emisiji sa Škarom i Vulin

Unatoč činjenici da je pod nadzorom, nije se libio uručiti otkaze profesorici i pedagoginji uz obrazloženje kako im se otkaz uručuje zbog “iskrivljenog ponašanja”. Dan uoči snimanja emisije kontaktirali smo Kera da i sam sudjeluje u istoj i da iznese svoju stranu priče, no on je to odbio kazavši kako ne želi sudjelovati u emisiji s osobom “protiv koje je škola podigla kaznenu prijavu”.

“Poštovani,
zahvaljujem na pozivu za sudjelovanjem u Vašoj emisiji. Ovim Vas putem želio bih Vas obavijestiti kako smatram neprikladnim kao zakonski predstavnik Srednje škole Biograd na Moru sudjelovati u emisiji s osobom protiv koje je Škola podigla kaznenu prijavu za koju proces još uvijek traje. Zbog navedenog ne mogu sudjelovati kao gost u emisiji.

S poštovanjem,
Ivica Kero, ravnatelj
Srednja škola Biograd na Moru”, stoji u odgovoru Kera.

 

Dobile otkaz bog “iskrivljenog ponašanja”

– Dobile smo otkaz zbog, kako tamo piše, “iskrivljenog ponašanja”, ne radi se o izvanrednom otkazu i još uvijek smo pod otkaznim rokom koji baš i nije točno naveden i oslobođene smo svih svojih radnih obaveza za to vrijeme što znači da naše Ministarstvo paralelno dok smo mi pod otkaznim rokom plaća druge osobe da obavljaju naš posao. Mi smo bile samo savjesne građanke jer je naša dužnost ukazivati na nepravilnosti i nezakonitosti i iste prijavljivati, a rezultat svega su tri nezakonita otkaza – kazala je uvodno Zrinka Škara.

Novac prikupljen u humanitarnoj akciji za dječaka s tumorom na mozgu njegovoj obitelji nikad nije dostavljen

– Akcija se održala 2016. godine i osobno sam po nalogu ravnatelja brojala taj novac, to je bilo u listopadu te godine. Prikupljeno je 5.450,00 kuna koje sam predala ravnatelju za koje je on rekao da će ih osobno uz pratnju pojedinih učenika odnijeti toj obitelji. Kasnije se saznalo, nakon pune tri godine i tri mjeseca da taj novac nije završio kod te obitelji, već je dan prije nego je policija stigla u našu školu na brzinu nasumično prenamijenio svrhu uplate novca, odnosno, računovotkinji je dao nalog da novac uplati udruzi za potrebite. Taj novac bio je namijenjen dječaku s tumorom na mozgu. Čudno je i da se baš dan prije nego što je policija došla u školu on toga sjetio. Ravnatelj je o toj istoj humanitarnoj akciji davao više različitih izjava što također nikome nije čudno. Primjerice, Indexu je poslao demanti u kojemu tvrdi da novac od humanitarne akcije nikad nije vidio, sedam dana poslije toga dolazi prosvjetna inspekcija i u tom službenom zapisniku izjavljuje da je na novac zaboravio zbog velikih obaveza, a u svojoj izjavi etičkom povjerenstvu piše da je istina da ga je računovotkinja više puta upozoravala na taj novac kako ga se treba odnijeti toj obitelji, međutim, on je zaboravio, pa čak tamo navodi da je mene molio da pronađem tu obitelj, ali da sam ja to izignorirala i da se tu ništa nije dogodilo. Ne pričamo o nekom milijunskom gradu, pričamo o mjestu udaljenom pet kilometara od našeg grada gdje se obitelj kojoj novac pripada mogla pronaći u roku od 15 minuta. Institucije i drugi ljudi iz škole su stali u ovom slučaju u obranu ravnatelja, ali je to za mene neprihvatljiva stvar u jednoj odgojno obrazovnoj ustanovi, neprihvatljivo mi je da osoba daje tri različite izjave za istu stvar, a posebno mi je neprihvatljivo što je u toj svojoj zadnjoj izjavi za etičko povjerenstvo kazao da je humanitarna akcija trajala do prosinca i da je završila humanitarnim igrama u našoj školi i ja sam tada postavila pitanje i prosvjetnoj inspekciji i školskom odboru – gdje je novac od prosinca ako je to istina – govori uvodno pedagoginja Anđela Vulin o humanitarnoj akciji koja je rezultirala nizom daljnjih sukoba i napada na nju i kolegicu Zrinku Škaru.

Glasna tišina iz Zadarske županije i niz lažnih prijava protiv Škare i Vulin 

I Škara i Vulin nastavile su prijavljivati nepravilnosti u radu ravnatelja nadležnom Ministarstvu, ali i resornom pročelniku u Zadarskoj županiji, Ivanu Šimuniću. On im je, prema izjavi Škare, odgovorio na nekoliko e-mailova, ali je nakon toga prestao odgovarati na dopise i upite. Da stvar bude gora, ravnatelj Kero tada je krenuo u drugom smjeru. Prema informacijama koje posjeduje ZADAR News, na račun Škare i Vulin odjednom je krenuo niz prijava DORH-u i policiji uz angažiranje jednog odvjetničkog ureda koji je za svoje usluge od škole naplatio 9 tisuća kuna. Slučajno ili ne, isti odvjetnik ravnatelja Keru zastupa i u privatnim sporovima.

Dao im nezakoniti otkaz uz redikulozno objašnjenje o “iskrivljenom ponašanju”

Budući da prijave DORH-u i policiji protiv svojih zaposlenica Škare i Vulin ravnatelju Keru nisu urodile plodom, odlučio im je otkazati ugovor o radu. U dokumenata u kojima se Škari i Vulin uručuje otkaz, ravnatelj prije otkaza traži očitovanje, ali ne navodi na koje okolnosti bi se djelatnice trebale očitovati!? Takvih nelogičnosti je veliki broj u mnogim dokumentima u kojima se drugim stranama obraća ravnatelj Kero što itekako budi sumnju u motive ravnatelja i njegovog rješavanja onih koji su nadležnim inspekcijama i Ministarstvu upućivale prijave na njegovo nezakonito i kriminalno djelovanje i zlouporabu svoje ovlasti.

Profesoricu i djelatnika škole u službenim dokumentima nazivao “neljudima”

U jednom od odgovora sindikalistu Željku Stipiću od 14. rujna 2020. godine, ravnatelj Kero o Škari i Jakovu Vulinu piše da su “neljudi”. Što se pučke pravobraniteljice tiče, i ona je tražila očitovanje ravnatelja Kera, međutim, on je bio toliko zauzet svojim obavezama da joj čak nije odgovorio na upit. Kada su u pitanju Zadarska županija, koja je osnivač Srednje škole Biograd na moru, ni oni u posljednje vrijeme nemaju previše vremena za posvetiti se mobbingiranim i zlostavljanim i u konačnici na ulicu potjeranim ženama.

U nastavku ovog teksta donosimo dokumente u kojima je i više nego razvidno kako stvari u biogradskoj gimnaziji ne štimaju. A što će, kako i kad utvrditi inspekcija kojoj je protiv ravnatelja Kera podnesen enorman broj prijava od nezadovoljnih djelatnika škole, ostaje nam za vidjeti.

Prvi dio dopisa sindikalistu Željku Stipiću u kojemu ravnatelj Srednje škole Biograd na Moru Ivica Kero Zrinku Škaru i Jakova Vulina naziva “neljudima”
Drugi dio dopisa sindikalistu Željku Stipiću u kojemu ravnatelj Srednje škole Biograd na Moru Ivica Kero Zrinku Škaru i Jakova Vulina naziva “neljudima”

Inspektorica: Nažalost, nisam uspjela

Zanimljiv je i odgovor jedne od državnih inspektorica koja nakon niza upozorenja, dopisa, molbi, slanja i primanja odgovora iz Srednje škole Biograd na moru konstatira u svom Rješenju kako joj je cilj bio unaprijediti rad svih školskih tijela, ali, kako sama kaže, “nažalost, u tome nije uspjela”.

Cijelu emisiju možete pogledati ispod ovog teksta

Cijelu emisiju u kojoj su Škara i Vulin iznijele svoju stranu priče možete pogledati ispod ovog teksta.

>>> Više o temi doznajte u zasebnoj kategoriji “Afera Ivica Kero” <<<





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button