Zadar

“Vir bez podjela” poslao otvoreno pismo

Vir (FOTO: Ezadar.hr)
Vir (FOTO: Ezadar.hr)

Udruga za promicanje kvalitete življenja i razvoj

„Vir bez podjela“

Lokvina 14

23234 Vir

Vir, 9. ožujka 2014.

 

 

-Predsjednik Republike Hrvatske-

-Predsjednik Vlade-

-Predsjednik Hrvatskog Sabora-

-Ministarstvo unutarnjih poslova-

-Ministarstvo graditeljstva-

-Ministarstvo zaštite okoliša-

 

 

Predmet: Otvoreno pismo

 

 

Poštovani, budući da je cjelokupna hrvatska javnost, putem pojačanog interesa medija, upoznata s kulminacijom kaotičnog stanja koje vlada na otoku Viru, držimo nužnim pozvati Vas na zaštitu naših prava. Naime, ukoliko se samo suočimo s medijski posredovanim izjavama – a što je posebno znakovito, većina tih informacija objavljena je i na službenim mrežnim stranicama Općine Vir – načelnika Kristijana Kapovića o tome kako ga čuva „privatna policija“ jer nema povjerenja ni u kakvu drugu, kako sve svoje neistomišljenike kleveće prozivanjem  da su pripadnici kriminalnog miljea ili njegove ekspoziture, da nadalje javno iznosi kako do podataka dolazi i svojim kanalima (ako uzmemo u obzir da na općinskim mrežnim stranicama iznosi podatke koje su dostupne samo nadležnim poreznim tijelima, nemamo razloga sumnjati u opstojnost takvih kanala, ali zato imamo razloga sumnjati u regularnost istih), jasno je da među stanovnicima Vira opravdano raste osjećaj nesigurnosti.

Nesigurnost zadobiva nove dimenzije kada načelnik objašnjava motive ulaska u politiku, kao i motive osnivanja općinskog zaštitarskog poduzeća Vir zaštita, a to je – zaštita interesa njegove obitelji, njihove sigurnosti, kao i sigurnosti njegovih suradnika i općinske imovine! Kako mi nismo niti članovi njegove obitelji, a niti njegovi suradnici, razvidno je da zaštitu moramo potražiti izvan izvitoperenih struktura „privatne policije“, odnosno zaštitu tražimo i očekujemo upravo od one strukture koja je uvjet i jamac zaštite svih građana, a to je pravni poredak Republike Hrvatske.

Ne želimo ponavljati riječi Kristijana Kapovića upućene članovima naše udruge, jer očekujemo da ćete Vi, sukladno Vašim ingerencijama, reagirati i otok Vir trajno odmaknuti od stanja paralelnih institucija i dovesti ga u stanje zaštite građanskih sloboda.

Podsjetit ćemo Vas samo na događaje koji su prethodili ovakvoj neprimjerenoj, patrimonijalnoj demonstraciji moći od strane načelnika Kristijana Kapovića. Građani su, naime, zatražili inspekcijski nadzor kojim bi se utvrdilo je li došlo do devastacije obalnog pojasa. Načelnik je potom sazvao konferenciju za tisak na kojoj je, argumentacijom ad hominem, napao članove naše udruge i oporbene vijećnike doc.dr.sc. Marka Vučetića i Igora Vučetića. Kako je s pozicije osobe koja obavlja javnu funkciju iznosio podatke o milijunskim poslovima njega i njegove obitelji, otvara se potreba da se ispita porijeklo te imovine i isključi mogućnost da je upravo obnašanje javne dužnosti utjecalo na njezino stjecanje. Nadalje, držimo potrebnim da se nadzorom obuhvate i poslovi poduzeća u općinskom vlasništvu, kao i korištenje službenih kartica, ali i način financiranja proslava i manifestacija u organizaciji Općine Vir.

 

Unaprijed zahvaljujemo!

 

Udruga za promicanje kvalitete življenja i razvoj „Vir bez podjela“





Related Articles

Back to top button