Zadar

Virani na proslavi dana grada i otvaranju Trga Franje Vlašića u Dombovaru

Posljednjeg dana sedmodnevne slovačko-mađarske turneje delegacija Općine Vir tradicionalno je boravila u prijateljskom gradu Dombóváru na svečanosti Dana Grada Dombóvára. Proslava 44. godišnjice od utemeljenja Grada Dombóvára obilježena je u jutarnjim satima uobičajenim polaganjem vijenaca uz spomen-ploču Franji Vlašiću na zgradi Doma narodnosti, te otkrivanjem spomenika banu Vlašiću unutar spomen-dvorišta i trga koji od 29. ožujka nosi njegovo ime.

„Vlašić istodobno kao Hrvat i Mađar simbolički povezuje naša dva naroda. Povezani smo također kao gradovi Ogulin i Vir s Dombóvárom, te kao zemlje Hrvatska i Mađarska. Mnoge druge povijesne ličnosti iz naše zajedničke prošlosti također povezuju naše narode, jer su im bili zajednički interesi. Oni su nekad željeli sačuvati neovisnost naše domovine, a danas su manjinske zajednice poveznice naše zajedničke povijesti i naših naroda“, kazao je zastupnik u mađarskom Parlamentu i predsjednik Odbora za nacionalnu ujedinjenost Árpád Potápi o hrvatskom banu rođenom u Dombóváru i povezanosti Hrvata i Mađara.

Uz visokog gosta iz Parlamenta, na polaganju vijenaca i otkrivanju spomenika na Trgu Franje Vlašića bili su i privremena konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Ružica Ivanković, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Mišo Hepp, gradonačelnik Dombóvára Loránd Szabó, gradonačelnik Ogulina Jure Turković, predsjednik Njemačke samouprave Dombóvára Róbert Glaub i predsjednik Armenske samouprave Attila Farkaš. U ime Općine Vir vijenac uz spomen-ploču banu Vlašiću postavili su načelnik Općine Vir Kristijan Kapović, predsjednik Općinskog vijeća Miroslav Glavan i njegov zamjenik Mate Radović. Program postavljanja vijenaca i otvaranja Trga Franje Vlašića vodio je predsjednik Hrvatske narodne samouprave Dombóvára Gabor Varga-Stadler, koja je uz Grad Dombóvár bila pokrovitelj i organizator događaja. Snimala ga je lokalna televizijska ekipa, a svog izvjestitelja za potrebe radijske stanice „Radio Croatica“ i tjednika „Hrvatski glasnik“ imao je i hrvatsko-mađarski medijski centar „Croatica“.

U ranim popodnevnim satima na poziv gradonačelnika Szaba, predstavnici Općine Vir na čelu s načelnikom Kapovićem, predsjednikom Glavanom i drugim vijećnicima razgledali su preseljeni i novouređeni objekt Gradske kuće, odnosno Gradske uprave Dombóvára te se upoznali s planovima preuređenja budućeg gradskog centra u Dombóváru.

Proslava Dana Grada Dombóvára

„Imali smo 800 godina dugu i slavnu prošlost koja je ujedno bila krvava, pa s obzirom da ponovno živimo u istoj državi – ovog puta u Europskoj uniji – poželio bih nam novih 800 godina zajedničke budućnosti, ali u blagostanju i prosperitetu“ – kazao je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović na gala večeri koju su za svoje prijatelje i goste priredili slavljenici iz Dombóvára. Domaćini su načelnika Kapovića i gradonačelnika Ogulina Juru Turkovića darivali posebnim priznanjima i pobjedničkim tortama s velikog natjecanja slastičara u Mađarskoj, a potom je druženje s mađarskim prijateljima nastavljeno uz svečanu večeru.

Nešto ranije u multimedijalnom dombóvárskom Domu delegacija Općine Vir uživala je u programu obilježavanja Dana Grada Dombóvára kada se posebnim priznanjima i plaketama Grada Dombóvára darivaju njegovi znameniti stanovnici za predano djelovanje u području glazbe, medicine, znanosti, umjetnosti, socijalne skrbi te odgoja i obrazovanja. U zabavnom dijelu programa nastupio je ogulinski KUD „Klek“, kao i sjajni mađarski kvartet plesača „4 for Dance“ koji je na plesnom Svjetskom kupu u Montrealu 2009. godine osvojio naslov najboljih na svijetu čak u tri različite kategorije. „4 for Dance“ nastupali su širom svijeta i gostovali na BBC televiziji u Londonu, a nastupajući u Pekingu i Chaoyang Parkbanu gledalo ih je gotovo pola milijuna ljudi. Četvorka plesača Kristóf Bárány, Péter Enyedi, Sándor Gál i Dániel Illés iz Nyíregyháza na sjeveroistoku Mađarske, oduševili su prepuni Dom u Dombóváru, a možda ćemo ih već ovo ljeto gledati i na otoku Viru.

S ništa manje entuzijazma Virani su odradili prezentaciju otoka Vira, članovi klape „Vir“ zapivali su u samom Domu te ispred njega, a svim posjetiteljima, gostima i uzvanicima na proslavi Dana Dombóvára podijeljeno je više od tisuću virskih imidž brošura.

1602189_504910552948431_48436657_o 1617680_504910569615096_2096399717_o 1891380_504938002945686_335720162_o 1979958_504936726279147_1177795060_o





Related Articles

Back to top button