Vrančić Kalmeti u nasljedstvo ostavio dug od čak 70 milijuna kuna

Nakon 10 godina Božidar Kalmeta vratio se u svoj stari ured Gradske vijećnice. Danas mu je dojučerašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić, a od danas zamjenik, službeno predao dužnost te izvještaj o svom radu. Vrančić je uvjeren kako će Kalmeta nastaviti uspješno voditi Grad, a njemu će biti čast surađivati.Bivši gradonačelnik ustvrdio je kako je Grad Zadar na pragu potpune financijske stabilnosti, te je podsjetio da je 2012 godinu završena sa 7.5 milijuna kuna suficita, koji je u prvih pet mjeseci iznosi devet milijuna kuna. Na novinarsko pitanje Vrančić je kazao i da minus u gradskoj blagajni iznosi 70 milijuna kuna, te je naknadno dodao kako je na početku njegova mandata bio još veći za 25 milijuna kuna od onog što on ostavlja novom, starom gradonačelniku.Kalmeta je najavio kako će povećati prihode u proračunu, ali ne na teret građana.

Obećao je otvorenost gradske uprave jer, kako je rekao bez medija nema prave demokracije, te veću efikasnost prema građanima kojima Grad Zadar mora biti servis..- Da, bit će kadrovskih promjena, drugačiji ustroj gradskih odjela, ali treba mi još vremena kako bi vidio tko može udovoljiti novim zahtjevima, kazao je Kalmeta.

Njegov drugi zamjenik Ivica Vlakić najavio je stabilnu koalicijsku podršku te pomoć u gospodarstvu i turizmu.Iako je turizam, prema riječima Kalmeta važan za Zadar i treba raditi na produžetku sezone, on kao i Vrančić, neće biti predsjednik TZ Grada Zadra, što mu je zakonska funkcija. Odredit će svog zamjenika, najavio je na novinarski upit gradonačelnik Zadra.

Božidar Kalmeta na jesen zamrznut će svoj saborski mandat. Županijski odbor HDZ-a predložit će Predsjedništvu stranke da njegov mandat u saboru nastavi Ante Jerolimov, načelnik općine Preko, otkrio je novinarima Kalmeta.