[STATISTIKA, FOTO] Zadar u Krešinom domu poražen od Olimpije 66:78

U drugoj utakmici na Višnjiku, košarkaši Zadra doživjeli su prvi domaći poraz. Protiv ljubljanske Olimpije pokazali su sasvim drukčije lice nego protiv Crvene zvezde, a i prije utakmice se znalo da samo pristup i igra kao protiv Beograđana može donijeti bodove. To se nije dogodilo. Gosti su bili napadački raspoloženi, a domaći nisu napravili previše da im otupe oštrice. Primili su previše lakih poena iz kontranapada i nisu uspjeli zaustaviti ponajboljeg protivničkog igrača Dylana Page, koji je u 16 poena ugradio četiri trice. Slaba obrana preslikala se u nervozu u napadu, šut nije išao, a drugih rješenja nije bilo dovoljno. Nakon prvog poluvremena (dva razlike za goste) bilo je jasno da je Olimpija u boljem ritmu (osim toga je i objektivno kvalitetnija momčad), a u nastavku se to preslikalo i na semafor. Posve zasluženo “zmajčeki” su došli do treće pobjede, dok je Zadar ubilježio treći poraz.

Početak s puno koševa

Počelo je praktički bez obrana. Koševi su padali na sve strane, a prvi je do prednosti od dva napada došao Zadar. Na uvodni koš-faul Baynesa, domaći su odgovorili serijom 9-2 (Vrbanc trica, Delaš, Travis, Ivanov; Walters) za vodstvo 9:5. Tada je, međutim, krenuo niz u kojem je gotovo svaki napad, naročito gostujući, završavao košem. Page je stavio dvije trice, a po dvaput su zabili Baynes i Blažić pa još jednom Walters, da bi se u završnici četvrtine u strijelce upisali i Omić, Salin i Prepelič. Gosti su tako već u prvih deset minuta imali čak sedmoricu strijelaca i zabili 26 poena. Kako je Zadar u tom razdoblju držao egal? Tako što je i on bio relativno raspoložen u ofenzivnom segmentu. Tri napada je realizirao Travis pa dva Kaštropil, koji je odmah po ulasku unio energiju u reket, a Mikulić se istaknuo s dvije asistencije.

Slaba igra, dobar rezultat

Kod rezultata 20:26 u posljednjoj minuti, Batur je smanjio na -4, da bi Prepelič prebrzo izgubio loptu u napadu, koji je mogao biti posljednji u toj dionici. Ostalo je manje od tri sekunde, Krasić je dodao Delašu, a ovaj je s osam-devet metara iz trka uspio uputiti šut sa zvukom sirene. I pogoditi za samo pola koša zaostataka, 25:26. Sličan tijek imala je i druga četvrtina. Olimpija je nastavila s boljom igrom i kontrolom rezultata, a Zadar je nastojao držati korak, kako ne bi već u ranoj fazi utakmice pao u veći zaostatak. I dalje su gosti prelako postizali koševe. U pet minuta Prepelič i Blažič realizirali su dva kontranapada, prvi je tome pridodao i tricu, a drugi koš-faul nakon skoka u napadu. Domaće su držali Krasić i Brkić, koji je pogodio dva šuta za 32:36. A onda je opet krenuo Page. Treća trica pa skok u napadu i polaganje za dotad najvećih +9, 32:41. Nazor je pokušavao pronaći postavu koja bi mu mogla donijeti nešto bolju igru, ali tko god bi ušao s klupe, nije donosio prevagu. Ipak, u posljednje tri minute poluvremena protivnički je napad stao. Vrbanc je s tri od četiri bacanja smanjio na 35:41, a onda se ponovila priča s kraja prethodne dionice. Olimpija je izgubila loptu, da bi Delaš na asistenciju Prostrana u kontri zabio za minus četiri, 11 sekundi prije kraja. “Zeleni” su i sljedeći napad odigrali brzopleto, spetljali se i dali protivniku novu priliku. Ostalo je točno toliko vremena da Travis istrči kontranapad i u posljednjoj sekundi zakuca za 39:41. S obzirom na prikazanu igru u prvih dvadeset minuta, Zadrani su mogli biti itekako zadovoljni sa zaostatkom od samo dva poena.

Nada kratkog vijeka

No, po izlasku iz svlačionica gosti su se konsolidirali i nastavili s boljom igrom. Baynes (4), Blažič u dvije su minute složili seriju 6-0 za novi bijeg na +8, 39:47. S buđenjem Tornada, Kaštropil i Travis (trica) smanjili su na -3, 44:47, ali ni to ni impuls s tribina nije pomogao Nazorovoj momčadi. Salin i Omić realizirali su dva penala, Kaštropil promašio, dok je Allen samo nakratko prekinuo zadarski post. Uslijedila je nova serija Ljubljančana 6-0 (Bubnić, Omić Walters) za prvi odlazak na dvoznamenkastu prednost, 46:57. Dvije minute i 40 sekundi prije kraja treće dionice, trener Zadra pozvao je time-out, ali su na Brkićev koš odgovorili Omić i Blažič za velikih +13, 48:61, uoči posljednjih deset minuta igre. Gosti su i dalje prejednostavno dolazili do poena i pretrčali su domaće, koji taj ritam nisu mogli pratiti. Zadrani su znali na početku četvrte četvrtine love posljednji vlak i zato su odmah upregnuli sve snage. I to im je u prvim minutama donijelo kakav-takav priključak. Serijom 10-2 u koju su najiskusniji Krasić i Travis ugradili po pet poena smanjili su na svega -5, 58:63. Baynes je ispao s pet penala, živnulo je i na tribinama, ali uzalud. Mikulić je promašio ispod koša, a odlični Page dvicom pa tricom vratio svojima dvocifrenu prednost, 58:68, manje od pet minuta prije kraja. Točku na “i” stavili su Omić i Prepelič za najvećih +14, 58:72. Zadar je promašio još nekoliko šuteva, koji su mu mogli donijeti nekakvu nadu i Olimpija je potpuno zasluženo došla do uvjerljive pobjede.

Kliknite za uvećanu verziju statistike

ZADAR – OLIMPIJA 66:78 (25:26, 14:15, 9:20, 18:17)

ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: Suci: Vojinović, Nešković i Obrknežević (svi Srbija).

ZADAR: Mikulić, Allen 2, Ivanov 2, Travis 18, Kaštropil 11, Delaš 8, Ramljak 1, Brkić 6, Krasić 7, Batur 2, Vrbanc 9, Prostran. Trener: Ante Nazor.

OLIMPIJA: Walters 6, Rupnik, Prepelič 12, Blažič 13, Rannikko 2, Salin 4, Murić, Baynes 11, Bubnić 2, Page 16, Močnik, Omić 12. Trener: Sašo Filipovski.

Šut za dva: Zadar 21-49, 43%; Olimpija 27-35, 77%.

Šut za tri: Zadar 5-19, 26% (Travis 2, Vrbanc 2, Delaš); Olimpija 5-22, 23% (Page 4, Prepelič).

Slobodna bacanja: Zadar 9-15, 60%; Olimpija 9-10, 90%.

Skokovi: Zadar 35 (18+17); Olimpija 31 (26+5).

Osobne pogreške: Zadar 20; Olimpija 20.

Krešin portret

Prije početka utakmice održana je mala svečanost prilikom koje je u dvorani postavljen plakat s oslikanim portretom Krešimira Ćosića. Autor je zadarski košarkaški zaljubljenik, koji se amaterski bavi slikarstvom, a za ovu je priliku htio ostati anoniman.

Dimenzije portreta su 2,70×2,30 metara, a čast da ga otkrije pripala je nekadašnjem Krešinom suigraču, a danas sportskom direktoru kluba s Višnjika, Branku Skroči. Veliki trag Ćosić je ostavio i u klubu iz Ljubljane, koji se u njegovo vrijeme zvao Brest.

[nggallery id=35]