Zadar slavio protiv MZT-a

Zadar je upisao vrlo važnu domaću pobjedu u osmom kolu regionalne košarkaške ABA lige. Nakon što su u Višnjiku protekle subote poraženi od Igokee, ovog puta su slavili protiv MZT-a iz Skoplja. Iako su Zadrani cijelim tijekom utakmice imali više od igre, gosti su se vratili u posljednjim minutama, no nakon “lutrije” slobodnih bacanja, pobjeda je ipak otišla na stranu Zadrana, koji su zasluženo pobijedili.

U okviru osmog kola ABA lige u dvorani Krešimir Ćosić u Zadru, istoimeni domaćin je ugostio MZT iz Skoplja. Gosti su stigli u ovu utakmicu u potrazi za četvrtom ovosezonskom pobjedom, dok bi taj scenarij Zadrani još osjetnije pričvrstio za dno ljestvice. U protivnom bi momčad Hrvoja Vlašića mogla i morala pronaći mjesta za napredak.

Utakmicu su bolje otvorili domaćini, koji su od početnih 5:0 određivali tempo cijele utakmice. Postupno su povisivali svoju prednost, koja je do kraja prve dionice iznosila 11 poena razlike (26:15). U drugoj četvrtini je ta prednost porasla i do 13 poena. No, gosti su se mučili u gotovo svim segmentima igre. Niti su im akcije bile tako dobro odigrane, kao na suprotnoj strani igrališta, niti ih je služila preciznost s linije slobodnih bacanja.
To je jedna od ključnih komponenti poraza MZT-a. Naime, Zadrani su u jednom trenutku imali 12/12 s linije slobodnih bacanja, dok su Makedonci utakmicu završili s 13/22. Jedini dio igre, koji je polazio za rukom igračima Vlade Vukoičića je šut za tri. Iako je on bio na 36 posto, Skopljani su ubacili devet trica i one su ih držale u igri.

Zadrani su nešto više od pola sata igrali odlično, pruživši možda i najboljih 30 minuta otkako je zapravo i počela nova sezona regionalne lige. No, jedan niz promašaja, nekolicina (rijetkih) dobrih poteza protivnika i Skopjani su na tri minute prije kraja bili na minus jedan, iako su nešto prije toga gubili s čak 15 poena razlike. Serija 14:0 do 67:66 je uvelike promijenila tijek utakmice i unatoč tome, što su Zadrani odigrali besprijekorno dotadašnju dionicu, prijetio im je šesti poraz u sezoni.

Marko Šutalo potom pogađa oba slobodna bacanja (na koncu je imao 5/5), dok neposredno nakon toga Damjan Stojanovski floaterom pogađa za izjednačenje (69:69). Zatim Toni Dijan zabija važna dva poena za svoju momčad. MZT je potom prijetio, njihov najbolji igrač i uostalom, bivši standardni igrač Zadra Todor Gečevski promašio je dvije vezane trice te tako propustio po prvi puta u utakmici, dovesti goste u vodstvo.

Potom i Zadrane napušta mirna ruka s linije slobodnih bacanja. Najprije je oba šuta promašio Marko Ramljak, dok bi nešto poslije 1/2 šutirao Andrew Lawrence. I Aleksandar Kostoski je bio istog učinka te je Zadar na šest sekundi prije kraja imao dva poena prednosti (72:70). Gosti su pozvali time-out te pokušali potom odigrati dogovorenu akciju. Ali, ono što su Skopljani izveli nije imalo previše smisla te je Kostoski promašio izuzetno zahtjevan šut.

Zadar je konačno mogao slaviti. Nakon što je na sličan način izgubio prošlotjednu utakmicu, ovog puta je sreća otišla na njihovu stranu. Marko Ramljak je ubacio 15 poena (6/12 iz igre) uz četiri skoka, tri asistencije i dvije ukradene lopte, Marko Šutalo je pak dodao 14 poena (4/13), dok je Andrew Lawrence upisao deset poena (4/10), sedam skokova, tri asistencije i dvije ukradene lopte.

Kod gostiju su četvorica košarkaša upisala po 11 poena. To su Stefan Sinovec, Aleksandar Kostoski, Gjorgi Čekovski i Damjan Stojanovski.