Zadar u Rijeci teško do devete pobjede u prvenstvu

Goran Vrbanc

Zadar je teškom mukom i nakon izuzetno uzbudljive završnice uspio doći do gostujućih bodova u Rijeci, što mu je ukupno bila deveta pobjeda u Ligi za prvaka, međutim, da su i domaći kojim slučajem slavili, a imali su prilike za to, i njihova pobjeda bila bi zaslužena…

 Kvarner je odradio još jednu odličnu partiju u Ligi za prvaka, ali silan trud ipak nije nagrađen, jer ovaj put više je mirnoće i kvalitete u samoj završnici pokazao Zadar, koji je u susret ušao lišen usluga svog ponajboljeg igrača Ante Delaša.

Odmah od prvih minuta obje momčadi zaigrale su čvrsto, zbog čega je izostala lepršavost i “ljepota” u igri, međutim, zato na planu borbenosti nije nedostajalo “materijala”. Prvi su se u bijeg dali gosti, briljirao je Vrbanc koji je pri vodstvu Zadra od 16:10, na kontu već imao 12 koševa.

No, kako je vrijeme protjecalo, na krilima Radića i Cinca, Kvarner se počeo dizati, čime je spriječio rani bijeg gostiju. Iako je Zadar i u drugom periodu imao blagu rezultatsku inicijativu, pred sam odlazak na odmor domaćin je ubačajem Radića preokrenuo (38:36), ali rezultat poluvremena ipak je bio izjednačen (38:38).

Za domaće je sve do sredine treće četvrtine sve izgledalo dobro, na semaforu je minus iznosio svega dva koša (42:44), no tada gosti ubacuju u brzinu više. Odličan je bio Ramljak u tim trenutcima, a upravo njegovom tricom na izdisaju perioda Zadar je ostvario i devet koševa viška (48:57).

Kvarner je sve karte tada bacio na sjajnog Radića za kojeg Zadar nije imao protuotrov, ali kada se s druge strane Vrbancu i Ramljaku priključio i povratnik iz Amerike Travis, postalo je jasno da će domaći pred sobom imati izuzetno težak zadatak.

Ipak, nisu se domaći predavali, a nekoliko dobrih poteza Širka i Škifića bilo je dovoljno da Zadrani ostanu u dohvatu na najčešćih pet koševa razlike. Ubačajima Širka i Cinca, nešto više od dvije minute prije kraja, Kvarner je smanjio na 64:65, što je značilo da će se o pobjedniku odlučivati u posljednjim sekundama.

Na ulasku u posljednju minutu domaći su imali priliku prijeći i u vodstvo, međutim, Cinac i Škifić ne koriste prilike unutar istog napada, što s druge strane, 30-ak sekundi prije kraja, kažnjava Vrbanc ubačajima s linije za slobodna bacanja (66:69). Uslijedio je potom festival bacanja u kojima je Zadar zamalo prokockao prednost, ali pokušaj Cinca za tri u posljednjem napadu nije pogodio metu, što je značilo da gosti mogu početi slaviti (70:72).

Prvo ime u domaćim redovima bio je Radić koji je ostvario učinak od 23 koša i sedam skokova, dok je prvi do njega bio Cinac s 13 ubačaja. U redovima gostiju Vrbanc je zabio 19, koš manje djelo je Ramljaka, a 14 je dodao i Travis.