112IzdvojenoZadar

Zadarska policija i Državno odvjetništo i dalje šute: Zbog čega je odbačena prijava protiv Franka Pavića unatoč brojnim dokazima??

Kao što smo najavili, Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu koje je vodilo predmet protiv Franka Pavića i zadarskoj policiji poslali smo upit kako je moguće da tada oštećeni maloljetnici u slučaju prijave protiv Pavića uopće nisu ispitani, što je u konačnici rezultiralo odbačajem kaznene prijave.

>> Kronološki poredane tekstove o aferi “Franko Pavić” možete doznati klikom ovdje

Zadarska policija na upit nam nije odgovorila, a kad dobijemo odgovor, isti ćemo objaviti. Što se tiče Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, oni su nam odgovorili na upit, ali nam nisu dali obrazloženje zbog čega je došlo do odbačaja kaznene prijave.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo odbilo nam je dati odgovor na upit unatoč ogromnom interesu javnosti

Iako smo u upitu upućenom ODO-u u Splitu inzistirali na odgovoru kojim ne bi bili otkriveni osobni podaci maloljetnih žrtava, odgovor nismo dobili, odnosno dobili smo odgovorom koji nam se odbija odgovoriti na ključno pitanje – zašto je prijava protiv Pavića odbačena.

Ovo je bio naš upit splitskom ODO-u:

– Poštovani, s obzirom na veliki javni interes u Zadru, molim da nam dostavite tekst ili preslik odbačaja kaznene prijave protiv Franka Pavića, naravno, tako da uklonite sve osobne podatke ili bilo koje druge podatke koje bi bilo tko mogao povezati s maloljetnicima iz spisa, kao i osobne podatke Franka Pavića. Preciznije, dostavite nam traženo tako da se ni na koji način ne vide osobno podaci bilo koga iz spisa kako ne biste prekršiti Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Odgovor splitskog ODO-a ZADAR Newsu:

– Poštovani,

vezano za Vaš upit od 6. studenog 2020. ističemo kako se sukladno članku 115. stavku 7. u svezi članka 60. stavak 2. i 3. Zakona o sudovima za mladež u kaznenim predmetima protiv počinitelja kaznenih djela na štetu djece ne može objaviti sadržaj odluke donesene u postupku, a samim time ni sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, zbog čega ne možemo udovoljiti Vašem traženju u smislu dostavljanja sadržaja predmetnog rješenja o odbačaju.

S poštovanjem,

G L A S N O G O V O R N I K
Općinskog državnog odvjetništva u Splitu

Josip Mršić – stoji u odgovoru.

Dakle, zadarska policija još uvijek se nije očitovala na naš upit kako je moguće da ključni sudionici procesa, maloljetne žrtve nisu ispitani i čiji je to propust.

Propust policije ili Državnog odvjetništva ili obje institucije?

S druge pak strane, i dalje nije jasno kako je moguće da je splitsko ODO u tako brzom roku odbacio kaznenu prijavu s toliko materijalnih dokaza koji evidentno upućuju na devijantne radnje punoljetne osobe na štetu maloljetnih dječaka.

Zadarska javnost, slobodno se može reći s nestrpljenjem čeka odgovore na brojna pitanja na koja odgovori još uvijek nisu poznati u slučaj Pavić. Sama činjenica kako su tri članka o aferi Pavić otvorena preko 130 tisuća puta u nepuna tri dana dovoljno govori o tome koliki je interes javnosti za slučaj u kojemu je glavni protagonist novinar i osoba koja ima veliki medijski utjecaj.

Gosti otkazuju gostovanja na Anteni Zadar

Prema neslužbenim informacijama, shodno situaciji koja je očita, brojni zadarski političari i oni koji su sljedeći tjedan trebali gostovati u radio emisijama Antene Zadar svoje gostovanje su otkazali ili će ga otkazati u narednim danima.


Kao što smo jučer objavili, protiv Franka Pavića, vlasnika portala i radio postaje Antena Zadar odbačena je prijava za podvođenje maloljetnika iako je isti, što smo također objavili i opet objvljujemo u ovom članku, slao gnjusne poruke i stupao u odnose s njima.

Međutim, kako je došlo do ekspresnog odbačaja kaznene prijave od strane Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, pokušat ćemo doznati u narednim danima.

Zašto maloljetne žrtve nisu ispitane?

Kako bi krenuli od samog početka, kontaktirali smo jednog od tada maloljetnih dječaka s kojim je Pavić bio u odnosu. Isti nam je kazao kako ga nikad nitko od strane zadarske policije koja je provodila istragu, ali ni Državnog odvjetništva u Zadru i Splitu nije pozvao na razgovor.

Dječak s kojim je Pavić imao odnos tvrdi da ga nitko iz policije nije kontaktirao

– Baš nikad me nitko iz policije ili Državnog odvjetništva u Zadru ili Splitu nije kontaktirao. Ako nisu ispitane žrtve, kako je moguće da je prijava odbačena? – kazao nam je.

Neslužbeno, ni drugi oštećeni maloljetnici, kako ih Općinsko državno odvjetništvo i zadarska policija zovu u svojim službenim odgovorima ZADAR Newsu također nisu ispitani, pa se postavlja pitanje kako je moguće da je istraga okončana bez da su ključni akteri slučaja, koji su u vrijeme pokretanja istrage bili punoljetni – nisu ispitani.

Završena istraga u kojoj žrtve nisu ispitane. Kako je to moguće?

Kako bi i službeno doznali zbog čega isti nisu ispitani poslali smo upit zadarskom i splitskom Državnom odvjetništvu, kao i zadarskoj policiji, a odgovore ćemo objaviti kada ih dobijemo.

Za one koji nisu upućeni u priču, sredinom lipnja 2016. godine zadarskoj policiji dostavljena je prijava s ogromnim brojem autentične komunikacije više maloljetnih dječaka i jednog punoljetnika. Bilo je tu raznoraznih poruka preko aplikacija kao što su WhatsApp, Viber, SMS poruke i e-mailovi u kojima su sadržaj razmijenjivali Franko Pavić, tadašnji glavni urednik portala Z Net, a danas vlasnik portala Antena Zadar kao i istoimene radijske postaje. Za napomenuti je kako se sav sadržaj o kojemu pričamo odnosi na 2012 godinu, a vjerojatno i neko ranije razdoblje.

Spomenuti sadržaj potpisnik ovog članka imao je prilike vidjeti više puta u posljednje četiri godine i svaki put kad bi isti otvorili u nama bi se probudio osjećaj gađenja. Zašto osjećaj gađenja? Iz bitnog razloga što je Franko Pavić u to vrijeme, dakle 2012. godine imao 31 godinu, a dečkići s kojima je imao odnose, što dokazuju i same poruke, nisu bili punoljetni. Za jednog od njih se zna da je imao svega 15 godina.

Žrtve iz prijave su bili dječaci od 15 godina

Nakon što je zadarska policija dobila prijavu, počeli su policijski izvidi, a radi tajnosti istrage i kako istu ne bih ugrozio, od policijskih službenika sam zamoljeni smo da o predmetu ne pišemo jer bi time mogao ugroziti istragu. Logično, nikome nije u cilju da se istraga ugrozi i prema našim saznanjima, izvidi su trajali i trajali, neki će reći predugo. U svibnju 2017. na portalu ZADAR News objavili smo članak s naslovom “Vlasnik jednog zadarskog portala iskorištavao 15-godišnje dječake radi zadovoljavanja vlastite pohote”.

Franko Pavić / Foto: Zadar News

Policija je prvi put sredinom 2017. potvrdila kako rade na slučaju

Tada je redakcija portala ZADAR News prvi put došla i do službenog očitovanja policije o cijelom predmetu, pa nam je tako dostavljen odgovor i potvrđena informacija kako se izvidi provode.

– Želimo Vas informirati da su službenici kriminalističke policije Policijske uprave zadarske, tijekom prošle godine, a nakon zaprimljenih dojava o navodno počinjenim kaznenim djelima spolne zlouporabe maloljetnika, u suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom proveli izvide. Sve činjenice i saznanja prikupljene tijekom provođenja izvida, sukladno protokolu i zakonskim rješenjima, dostavljeni su nadležnom odvjetništvu radi donošenja mjerodavne odluke u predmetu. S obzirom da su izvidi tajni, a i radi zaštite interesa prvenstveno maloljetnih osoba obuhvaćenih izvidima, nismo u mogućnosti iznijeti više detalja – stajalo je u svibnju 2017. u priopćenju zadarske policije koje je potpisao tadašnji glasnogovornik PU Zadarske, Elis Žodan.

Prema informacijama koje su dostupne ZADAR Newsu, Pavić je tada priveden i neko vrijeme zadržan u policiji, a svemu je svjedočio i njegov odvjetnik Milan Petričić s kojim smo jučer razgovarali. Petričić nam je kazao kako je Pavić nakon što je ispitan pušten na slobodu.

Poslovni uspon u jeku istrage

Zanimljiv je i podatak kako je od svibnja 2017. do danas, unatoč teškim kriminalnim optužbama na štetu djece, Pavić poslovno napredovao. Uskoro je dobio koncesiju na frekvenciju nekadašnjeg radija DonatFM.

Kako bi shvatili kronologiju cijelog procesa od lipnja 2016. do danas, valja napomenuti kako je ZADAR News ovog tjedna poslao upit što je sa spornim predmetom, je li podignuta ili odbačena optužnica protiv Pavića.

Predmet je ODO Zadar prebacio u Split

Iz zadarskog državnog odvjetništva stigao nam je odgovor kako su oni predmet proslijedili Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu jer su se na konkretni predmet primijenile odredbe Zakona o sudovima za mladež.

– Vezano za Vaš upit izvješćujem Vas da su se na konkretni predmet primijenile odredbe Zakona o sudovima za mladež, a s obzirom da su svi podaci u predmetima na koji se primjenjuje navedeni Zakon tajni to nismo u mogućnosti iznositi detalje o navedenom postupku, tim više što je predmet ustupljen Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu – odgovorilo nam je zadarsko Državno odvjetništvo.

Nakon podatka kako je cijeli predmet završio u Splitu, obratili smo se tamošnjem Općinskom državnom odvjetništvu koje nas je izvijestilo kako je prijava protiv Franka Pavića odbačena.

– U odnosu na upit od 4. studenog 2020. vezano za prijavu protiv Franka Pavića (r. 1981.) koju nam je 2017. godine na nadležno postupanje dostavilo Općinsko državno odvjetništvo u Zadru zbog kaznenog djela iskorištavanja djece ili maloljetnih osoba za pornografiju iz članka 196. stavak 1. Kaznenog zakona/97 u odnosu na jednog oštećenika, možemo Vas izvijestiti kako smo u predmetu nakon provedenih izvida zbog nepostojanja osnovane sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog djela ili nekog drugog kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti donijeli rješenje o odbačaju (28. lipnja 2017.) temeljem zakonske odredbe iz članka 206. stavak 1. točka 4. Zakona o kaznenom postupku/08.

S poštovanjem,

Glasnogovornik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, Josip Mršić – stoji u odgovoru.

Jedan od maloljetnih mladića s kojim je Pavić imao odnos
Poruke koje je Pavić razmjenjivao s maloljetnim dječakom
Poruke koje je Pavić razmjenjivao s maloljetnim dječakom
Poruke Franka Pavića i jednog od muškaraca s kojim je komunicirao na bolestan način

Splitsko Državno odvjetništvo predmet je riješilo u ekspresnom roku – odbačajem kaznene prijave protiv Pavića

S druge pak strane, zadarska policija uopće nije informirana kako je predmet u Splitu pravomoćno okončan 28. lipnja 2017, dakle svega mjesec dana nakon Pavićevog privođenja. Ni redakcija našeg portala do danas tu informaciju nije imala, kao ni zadarsko Državno odvjetništvo, što su nam potvrdili u jednom od svojih dopisa.

Odgovor zadarske policije također je zbunjujuć s obzirom na to da se pozivaju na tajnost izvida – predmeta koji je pravomoćno okončan.

– Sukladno važećim propisima o zaštiti osobnih podataka, na postavljeni upit u kojem se navode osobni podaci, nismo u mogućnosti odgovoriti. Posebno skrećemo pozornost na odredbe članka 307. st.2 Kaznenog zakona o povredi tajnosti postupka te ističemo da je sukladno članku 206. f stavak 1. i 2. Zakona o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida tajno, a odavanje tajne je kazneno djelo, slijedom čega policija ne iznosi osobne podatke ili druge informacije žrtva ili počinitelja, osobito u predmetima kaznenopravne zaštite djece. O ishodima kriminalističkih istraživanja policija upoznaje nadležno državno odvjetništvo – stoji u odgovoru ZADAR Newsu koje potpisuje Policijska uprava zadarska.

Tada maloljetni dječaci, a danas punoljetne osobe tvrde kako su imale odnose s Pavićem

I tako, unatoč činjenici kako je protiv Pavića podnesena kaznena prijava u kojoj su prema optužbi žrtve bila maloljetna djeca, prijava je u ekspresnom roku odbačena, a Pavić je slobodan čovjek koji neometano može stupati u odnose, vidimo, čak i s djecom.

Dječak iz spisa, danas punoljetan muškarac ogorčen odbačajem kaznene prijave, kaže da je Pavić bio u odnosima s brojnim maloljetnim klincima, što poruke koje posjedujemo i dokazuju

U međuvremenu smo stupili u komunikaciju s jednim od tada maloljetnih dječaka koji je bio dio predmetnog spisa. On je u više navrata u posljednje četiri godine potvrdio kako on nije jeidni koji je s Pavićem imao odnose.

– Vidjeli ste poruke. Znate o čemu se radi, poruke su u spisu, a i vama su kao novinaru dostupne. Minimalno četvero maloljetnika se upuštalo s njim u odnose, tu su se nudili i davali novci, iPhone-ovi i ostale stvari. Strašno je i porazno da je Državno odvjetništvo odbacilo prijavu, ali to je Hrvatska danas. Žao mi je mladića koji su tada mentslno stradali od strane tog lika, ali, eto, vidite, to je Hrvatska danas i to je naše pravosuđe. Ne znam što reći osim da sam duboko, suboko razočaran.

>> Kronološki poredane tekstove o aferi “Franko Pavić” možete doznati klikom ovdje

Related Articles

Back to top button