Zadarski ratnik Vlado Šestan na sudu zbog ‘Posljednje večere’

Idejni autor satirične fotomontaže “Zadarska posljednja večera”, na kojoj se u pozi slavne Da Vincijeve “Posljednje večere” lokalni zadarski moćnici nalaze u ulozi Isusa Krista, Jude i apostola, optužen je za klevetu. Autora fotomontaže i dragovoljca Domovinskog rata Vladu Šestana tužio je Zdenko Zrilić, jedan od najpoznatijih zadarskih poduzetnika, koji je na fotomontaži prikazan kao Isus Krist koji u jednoj ruci drži novčanice, dok mu s lijeve strane stoji Božidar Kalmeta, a s desne zadarski poduzetnik Zvonimir Nižić Grof.

– Tužio sam Vladu Šestana za klevetu i to je sve što vam mogu zasad kazati – rekao nam je jučer u kratkom telefonskom razgovoru Zrilić, kojem je ročište protiv Šestana na Općinskom sudu u Zadru zakazano za srijedu, 14. ožujka, kod suca Domagoja Kurobase.

Uzaludna borba

Kako neslužbeno doznajemo, zadarski je poduzetnik pokrenuo tužbu 22. siječnja, nakon što ga je autor fotomontaže, nakon njezine objave, danima klevetao preko medija nazivajući ga pogrdnih imenima. Za tužbu protiv Šestana Zrilić je angažirao odvjetnički ured Franka Kotlara. Kada je napravljen, satirični prikaz lokalnih moćnika vrlo se brzo proširio internetom, nakon čega se u pronalasku autora angažirala i policija.

Osim Zdenka Zrilića u ulozi Krista, na fotomontaži se još nalaze i Božidar Longin, Stanko Zrilić, Živko Kolega, Miho Zrnić, Zdravko Livaković, Reno Sinovčić, Jadranko Lisica, Zlatko Lisica, Vlado Lisica i Damir Lisica. Nakon potrage za autorom, kao idejni tvorac fotomontaže sam se javio Vlado Šestan koji je kazao kako se borio za nešto što danas ne postoji, te da mu je upravo zbog toga bio cilj narugati se onima koji su pokrali što god su mogli. Pojasnio je kako je cilj njegove fotomontaže bio – slobodan čovjek u bilo kojoj instituciji, bilo da je riječ o sudu, policiji ili USKOK-u.