EKSKLUZIVNO: Zadarsko Općinsko državno odvjetništvo istražuje: U čijem džepu je završilo 36 milijuna kuna tijekom izgradnje plivališta na Višnjiku?

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru istražuje okolnosti vezane uz gradnju zatvorenog bazenskog plivališta na Višnjiku. Kako doznajemo od osobe bliske istrazi, ODO je još u prosincu prošle godine dalo nalog Odjelu gospodarskog kriminaliteta PU zadarske da prikupi i dostavi im kompletnu dokumentaciju vezanu za izgradnju cijelog kompleksa bazena i plivališta, a krim policija je isti zahtjev jučer proslijedila zadarskoj tvrtki Višnjik d.o.o. – ekskluzivno doznaje redakcija portala ZDNews.hr.

Tko je ‘zamračio’ 36 milijuna kuna?

Do komentara još uvijek aktualnog direktora Višnjika nismo uspjeli doći, međutim, kako neslužbeno doznajemo, istražitelje posebno zanimaju svi projekti, analize, ali i ono najzanimljivije – troškovnici izrade samog bazena. Istražiteljima je navodno interesantno i neplanirano povećanje ukupnog troška izgradnje bazena sa prvotnih 62 milijuna kuna, koji je bio predviđen – na 98 milijuna kuna.

Naš izvor tvrdi kako se sumnja da se kroz višemilijunske poslove netko domogao značajnih sredstava i dobro se okoristio. O kome se radi i tko je konačna meta istražitelja, možemo samo nagađati. A da se radi o opsežnom i kompleksnom poslu kojim će se baviti poseban tim istražitelja, najbolje pokazuje podatak kako će gradska tvrtka Višnjik Zadar d.o.o. krim policiji morati dostaviti doslovce svaki dokument od 2004. godine do danas. Sam posao izgradnje bazena radila je zagrebačka tvrtka Industrogradnja.

Tajna veza: Kalmeta, Livaković, Kolega, Sudinja

U vrijeme izgradnje zatvorenog bazenskog plivališta na Višnjiku, podsjetimo, gradonačelnik Zadra bio je Živko Kolega, a pročelnik za prostorno uređenje i građenje, Andrej Sudinja, bliski prijatelj i još bliži suradnik Zdravka Livakovića, inače prvoosumnjičenog u aferi Remorker, koji se peti mjesec nalazi u pritvoru.

– Sudinja je slovio kao Livakovićev čovjek. Praktički je bilo nemoguće da Sudinja išta konkretnije odradi bez njegovog odobrenja i to su znali svi u gradskoj upravi. To, naprosto, nije bila nikakva tajna. On je slovio kao Livaovićev čovjek i to mu nikad nije smetalo. S druge pak strane, Livaković ništa nije mogao napraviti bez odobrenja svog šefa, Božidara Kalmete – kazao je za ZDNews.hr izvor iz gradske uprave.

Tadašnji gradonačelnik, Živko Kolega, međutim, kaže kako ništa o istrazi ne zna.

– Prvi put čujem. Oni su do sad mnogo puta iz Grada Zadra tražili dokumentaciju, ali mene nitko nije saslušavao niti sam davao bilo kakve izjave. Mnogi papiri su provjeravani, ali povratnih informacija nemam. Gradnja na Višnjiku je vođena onako kako treba, od nabave pa nadalje. Tu ne vidim nikakvih problema. Zašto oni to sad traže, a već su sto puta pročešljali i sve je bilo u redu, ne znam. Puno godina je od tada prošlo, ali siguran sam da tu nema ničeg sumnjivoga. Ne mogu reći da sam iznenađen ali ako postoji nekakva prijava, neka se sve istraži – kazao je Kolega.

A poslovi oko izgradnje Športskog centra na Višnjiku zanimali su i USKOK. ZDNews.hr je, podsjetimo, o tome pisao prije nekoliko mjeseci i to u dva navrata. Podsjetimo tadašnje tvrdnje kako je  krim policija odnijela dokumentaciju D&Z-a i Dalekovoda, vezanu za izgradnju dvorane na Višnjiku, pokazale su se točnima. Više o člancima iz listopada prošle godine možete pročitati ovdje: prvi članak i drugi članak.