Zadrani u drugom poluvremenu sredili Cedevitu i sačuvali prednost domaćeg parketa

Romeo Travis

Košarkaši Zadra zadržali su prednost domaćeg terena u polufinalnoj seriji PH protiv Cedevite. Na svom parketu u KC Krešimir Ćosić slavili su 79:74 i tako poveli u seriji…

Po četvrti put ove sezone košarkaši Zadra nadigrali su Cedevitu i stigli do pobjede. Igračima Cedevite nikako ne odgovara Zadar, vrlo agresivna i borbena momčad i iako su papirnati favoriti, igrači Cedevite su daleko od finala. Ne samo zbog zaostatka u seriji, već i zbog općenitog dojma iz ovosezonskih susreta sa Zadranima.

U prvoj utakmici polufinala PH Cedevita je još solidno izgledala u prvom poluvremenu, imala je i održavala prednost, ali u trećoj dionici se raspala. Onda se na startu posljednje četvrtine uspjela oporaviti, imala je priliku za potpuno hvatanje priključka, ali promašeni zicer Lukše Andrića kažnjen je tricom na drugoj strani i do kraja susreta nije više bilo neke velike neizvjesnosti.

U prvih 20 minuta Cedevita je radila ono što je Vulić najavljivao. Solidno se držala u skoku, kontrolirala je utakmicu, međutim nije mogla stvoriti neku opipljivu prednost i navesti utakmicu posve na svoj mlin. Zadar je bio stalno tu negdje,. čekao je na svoju priliku i dočekao ju je sredinom treće dionice.

Točno na sredini treće dionice Zadar je stigao do poravnanja na 44:44 nakon pet uzastopnih poena Bariše Krasića, a ubrzo je i poveo ubačajima Travisa s linije slobodnih bacanja.

Cedevitina igra se potpuno izgubila, pod košem nisu mogli baš ništa napraviti i pokušavali su dalekometnim šutevima, ali neuspješno. Na drugoj strani je tri trice povezao Ante Delaš i Zadar je u finišu treće dionice pobjegao na 58:48.

Katastrofalna treća dionica za Cedevitu donijela je Zadranima prednost uoči posljednjih deset minuta vrlo ugodnih 60:49 i Zagrepčanima je prijetio poraz.

Izvrsnom akcijom Marka Tomasa na startu posljednje četvrtine Cedevita se približila i stigla na 60:56. Tomas je prvo efektno u kontranapadu blokirao Ramljaka, a zatim je spremio tricu iz dotrčavanja u tranziciji i tako pokrenuo svoju momčad.

Cedevita se mogla potpuno vratiti u utakmicu kada je sam na polaganju ostao Andrić, ali neshvatljivo je promašio, a zatim je na drugoj strani Krasić ubacio tricu za plus sedam Zadra.

Kada je Romeo Travis ubacio za 70:60 nakon nove pogreške Cedevite u napadu, Zadar je otišao na prednost koju gosti više nisu mogli dostići.

U završnici susreta Cedevita je počela pogađati trice, ali ostalo je premalo vremena da bi se došlo do nekog velikog preokreta.

Zadrani su uz puno bolju igru u drugom poluvremenu zasluženo slavili 79:74 uz 20 poena Delaša i 16 poena i sedam skokova Travisa. Kod Cedevite Tomas je ubacio 19 poena, a Šuput 14 uz pet skokova.