“Zajedno više možemo” – projekt najprije započeo u Benkovcu

Danas, s početkom u 10 sati učenici 4. ih razreda Osnovne škole Benkovac, u pratnji svojih nastavnika bili su u dvosatnom posjetu Policijskoj postaji Benkovac.Tijekom posjeta obišli su prostorije operativnog dežurstva, prostorije za zadržavanje i policijska vozila. Pomoćnik načelnika PP Benkovac Tomislav Bačić i njegovi suradnici upoznali su ih s osnovama policijskog postupanja,  postupkom zaprimanja dojava, a  načini izuzimanja tragova kaznenih djela i otisaka prstiju izazvali su poseban interes i njihova brojna pitanja.

Nakon obilaska, u prostorijama Gradske knjižnice Benkovac održano interaktivno predavanje, tijekom kojeg su osnovnoškolce policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika, kontakt policajac i policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju PP Benkovac upoznali s osnovama rada policije te ih upozorili na opasnosti nekih rizičnih i društveno neprihvatljivih ponašanja, posebice na ovisnosti. Također su ih uputili na pravilne načine postupanja u rizičnim ponašanjima, primjerice u slučajevima pronalaska predmeta vezanih uz drogu.

Predavanje je bilo interaktivno u pravom smislu te riječi, budući su mališani vrlo aktivno sudjelovali, postavljali pitanja, odgovarali na njih, navodili primjere iz vlastitog iskustva.

Učenicima su na kraju podijeljene knjižice pod nazivom „Moj podsjetnik“ u kojima su sadržani neki od savjeta policije o načinu ponašanja, važni telefonski brojevi, kao i zabavni sadržaji prilagođeni njihovoj dobi.

Ovaj je posjet prva komponenta preventivnog programa pod nazivom  „Zajedno više možemo“, a koji će se tijekom ove i sljedeće školske godine provoditi u osnovnoj školi Benkovac,

Naime, radi se o preventivnom programu Ministarstva unutarnjih poslova za koji su  Grad Benkovac zastupan po gradonačelniku Branku Kutija i Policijska uprava zadarska zastupana po načelniku Darku Car dana 06.03.2012.godine potpisali Ugovor o provođenju.

Tako su grad Benkovac, odnosno osnovna škola u Benkovcu prvi u zadarskoj županiji gdje se provodi ovaj projekt.

Projekt koji se dugi niz godina provodi u gradu Zagrebu i ostalim gradovima diljem RH, sastoji se od pet komponenti kojima su obuhvaćeni učenici četvrtih, petih i šestih razreda osnovnih škola i njihovi roditelji.

Osnovna svrha ovog preventivnog projekta je prevencija zlouporabe opojnih droga i ostalih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja.

Obzirom da se radi o zajedničkom projektu kojeg provode PU zadarska, Grad Benkovac i odgojno obrazovne ustanove, kao i obzirom na činjenicu da će se u provođenje ostalih komponenata uključiti i ostale institucije, razvoj spoznaje o zajedničkom i organiziranom djelovanju društvenih subjekata zasigurno će biti jedna od bitnih pretpostavki za stvaranje pozitivnog okruženja u razvoju djece i mladih na ovom području.

Nakon ovog posjeta, tijekom mjeseca travnja  u gradu Benkovcu se planira i provođenje druge komponente, tzv.„Sajam mogućnosti“, koji je namijenjen je učenicima četvrtih i petih razreda, a gdje će im različite kulturno-umjetničke, športske i druge udruge predstaviti svoje sadržaje kako bi mogli odabrati određenu aktivnost kojom bi se bavili u slobodno vrijeme.