IzdvojenoZadar

Zbog korupcije i pogodovanja Zadarskom listu Iva Dunatov i sutkinja Nada Olić prijavljene nadležnim institucijama


Pravosudni skandal vezan uz Zadarski list, o kojemu je ZADAR News jučer pisao, danas dobiva svoj nastavak. Podsjetimo, jedan od bivših djelatnika novine je u studenom 2019. prijavio tadašnjeg direktora i glavnog urednika Zadarskog lista Šenola Selimovića Državnom inspektoratu zbog rada na crno.

Kao što stoji u prijavi, nakon što mu je istekao ugovor o radu, koji je imao do 31. listopada 2019, taj je novinar i dalje nastavio raditi do 5. studenog 2019., bez ugovora, dakle, na crno. Inspektorica Državnog inspektorata preuzima predmet, dolazi u redakciju, obavlja potrebne razgovore sa Selimovićem, s nekolicinom djelatnika Zadarskog lista te nakon tih radnji, uz materijalne dokaze – članak koji je taj novinar napisao nakon što mu je istekao ugovor, zaključuje da je došlo do povrede zakona i u ime Inspektorata podnosi u prosincu 2019. optužni prijedlog Općinskom sudu u Zadru.

PRAVOSUDNI SKANDAL: Inspektorat prijavio Zadarski list, izgubio presudu pa se odbio žaliti. Zašto?


U siječnju 2021. Općinski sud Zadarski list proglašava krivim te im izriče novčanu kaznu. No, nakon toga slijedi obrat. Zadarski list se žali i sutkinja Nada Olić, koja vodi predmet, zakazuje ročište na kojem svjedoči spomenuti novinar, a u ime optuženika, Zadarskog lista, na suđenje dolazi aktualna direktorica Jasna Rumora s odvjetnikom tvrtke. Rumora negira ono što je utvrdio inspektorat, izjavljuje da spomenuti novinar nije radio na crno i da je tih pet dana boravio u redakciji neovlašteno no da ga Selimović, kao dugogodišnjeg novinara Zadarskog lista, nije htio izbaciti iz prostorija tvrtke.


Šenol Selimović u konačnici nije ispitan, a sutkinja nije poduzela doslovce ništa da ga dovede na sud i sasluša

Za sporni članak tvrdi da je novinar dobio nalog u listopadu i da je pravo urednika da ga objavi kada god želi. Šenol Selimović se ne pojavljuje na ročištu. Sutkinja nakon toga zakazuje novo ročište na kojem se Selimović ponovo ne pojavljuje te donosi presudu – oslobađa Zadarski list. Kao argumente uzima izjavu od Selimovića koju je dao prije godinu i pol dana inspektorici, gdje, kao što je Rumora ponovila, tvrdi da je spomenuti novinar neovlašteno boravio u redakciji.

Na sud nisu pozvani svjedoci koji bi potvrdili kako je novinar normalno radio u redakciji, ali se uzima izjava Jasne Rumore koja u to vrijeme nije bila zaposlenica Zadarskog lista

Na suđenje sutkinja Olić ne poziva djelatnike novine kako bi ispitala tvrdnje novinara da je tih dana radio kao i obično, ne uzima u obzir korespondenciju između njega i nadležnih urednika koju joj oštećeni novinar predlaže da provjeri, ne uzima u obzir korespondenciju između njega i osobe o kojoj je pisao članak, ne trudi se zapravo uopće provjeriti dokaze koji ne idu u prilog Zadarskom listu već donosi oslobađajuću presudu samo na osnovu izjave Selimovića koju Rumora, koja tada nije ni radila u Zadarskom, prenosi.

Državni inspektorat, koji je utvrdio povredu Zakona, što je šokantno, ne žali se na presudu, a isto tako, šokantna je i činjenica da nitko iz Inspektorata nije bio pozvan na suđenje čime je jedna strana u procesu bila u neusporedivo boljoj poziciji.
Zašto se nisu žalili kada su već utvrdili povredu zakona i kada nisu bili pozvani, kako tvrde na suđenje, što je također vrlo upitno, pitali smo Inspektorat, a njihov konfuzan i kontradiktoran odgovor donosimo u sklopu ovog članka.

“Državni inspektorat, Ispostava u Zadru, protiv okrivljene pravne i odgovorne osobe podnio je Općinskom sudu u Zadru u prosincu 2019. godine optužni prijedlog zbog nepravilnosti utvrđenih u inspekcijskom nadzoru, u svezi počinjenja prekršaja iz članka 14.st.3. Zakona o radu, čl. 112.st.1.t.2. Zakona o mirovinskom osiguranju te članka 120.st.3. Zakona o zdravstvenom osiguranju. O utvrđenom činjeničnom stanju i poduzetim mjerama dana u prosincu 2019. godine obaviješteno je i Ministarstvo financija, Porezna uprava, radi poduzimanja možebitnih radnji i iz njihove nadležnosti.

U siječnju 2021. godine Državni inspektorat, Ispostava u Zadru, zaprimio je prekršajni nalog Općinskog suda u Zadru kojim okrivljenike proglašava krivima te im izriče novčanu kaznu.

Iz obrazloženja zaprimljene presude razvidno je da je Sud po izjavljenom prigovoru okrivljenika proveo žurni postupak, a na koji Državni inspektorat, kao podnositelj optužnog prijedloga, nije uopće bio pozvan.

S obzirom na razloge navedene u obrazloženju presude Općinskog suda u Zadru, a imajući u vidu prethodno opisane radnje, utvrđeno je da nema valjanih žalbenih razloga zbog kojih bi se presuda pobijala žalbom”, stoji u odgovoru Državnog inspektorata na državnoj razini.

Objašnjenje odgovora vjerujemo nije potrebno, i neupućenima je jasno da su u pitanju vrlo, najblaže rečeno, diskutabilne stvari. Inspektorat je utvrdio povredu zakona, a onda kada je sud odlučio drugačije, nisu se zapitali zašto nisu bili pozvani na suđenje na kojemu je bila samo jedna strana – Jasna Rumora u ime Zadarskog lista s odvjetnikom novine, kao što se nisu potrudili niti žaliti.

Novinaru presudu dali 11 dana nakon donošenja iste. Rok za žalbu bio je 8 dana

Kako doznajemo novinar koji je prijavio povredu zakona je presudu u svoje ruke dobio 11 dana nakon što je izrečena a s obzirom na to da je žalbeni rok bio osam dana nije imao priliku tražiti od inspektorata da se žale. Dapače, na sudu su mu rekli da po presudu dođe 29. ožujka, kako tvrdi, ne bi li očito bili sigurni da će proći svi rokovi za žalbu i eventualne prijave.

Državna inspektorica nije htjela odgovoriti zašto se Inspektorat u Zadru nije htio žaliti na oslobađajuću presudu

Bivši djelatnik Zadarskog lista prepričava nam da je razgovarao s inspektoricom koja je utvrdila povredu zakona i pitao ju – zašto se niste žalili. Dobio je samo kratki muk na telefonu i odgovor – nismo, bez bilo kakvog objašnjenja.

ZADAR News je pokušao dobiti odgovor i od voditeljice zadarske ispostave Državnog inspektorata Ive Dunatov zašto se nisu žalili, no do nje nismo uspjeli doći iako nam je još u petak obećala dati izjavu danas.

Prijavljena sutkinja Nada Olić i šefica zadarskog Inspektorata Iva Dunatov

Kako doznajemo novinar koji je prijavio Zadarski list, podnio je prijavu svim nadležnim institucijama, prijavljujući sutkinju Nadu Olić za nezakonito vođenje parnice jer nije ni ispitala svjedoke, ni uzela materijalne dokaze u obzir kao što se nije potrudila na sud dovesti ni optuženog Šenola Selimovića. Isto tako je prijavio i Ivu Dunatov, kao odgovornu osobu zadarske ispostave Državnog inspektorata jer se nisu žalili na presudu kao i samo suđenje na koje nisu imali pristupa, što ih očito nije smetalo jer se, kako ističe, radi o jasnom primjeru korupcije s obzirom na to da je u pitanju Zadarski list s jedne strane, kao tvrtka iza koje stoje brojni moćnici te s druge strane on kao nezaposlena osoba bez zaleđa.

>>> AFERA ZADARSKI LIST<<<

1. Očajni djelatnici Zadarskog lista: Jasna Rumora i Hana Radulić nas teroriziraju, u Kalmetinoj novini je nemoguće raditi. Sve smo prijavili Državnom inspektoratu”

2. SKANDALOZAN VIDEO – Pravnik kojega je angažirala Jasna Rumora, direktorica Zadarskog lista: “Radnicima sam davao otkaze bez razloga – jer je tako poslodavac htio”

3. TAJNI DOKUMENT DOKAZUJE: Jasna Rumora i Hana Radulić ovim pravilnikom prekršile su Zakon o radu

4. Ivica Surać prijeti djelatnicima Zadarskog lista: “Onaj tko je ZADAR Newsu ustupio dokumente, dobit će otkaz”

5. Uskoro stiže inspekcijski nalaz: “Jasna Rumora i Hana Radulić trebale bi biti smijenjene”

6. Imamo SMS-ove djelatnice Zadarskog lista: “Prestrašeni smo, Kalmeta je privatizirao HDZ i našu novinu kako bi sebe uzdizao”

7. TEROR SE NASTAVLJA: Sindikalnoj povjerenici Suzani Bandić opomena pred izvanredni otkaz, uredniku ZADAR Newsa prijetnje SMS-ovima pa objava pamfleta u Zadarskom listu

8. ‘Zbog Božidara Longina u posljednji tren su se mijenjale naslovnice Zadarskog lista’

9. RASIPNIŠTVO: Kako bi ga hvalili, Božidar Longin u dvije godine Zadarskom listu dao je preko 350,000.00 proračunskih kuna

10. Branko Dukić isplatio je preko 750 tisuća kuna iz proračuna Zadarskom listu kako bi pisali afirmativno o njemu i Božidaru Kalmeti

11. Božidar Kalmeta preko direktorice Zadarskog lista Jasne Rumore vrši medijski reket nad glavnim urednikom ZADAR Newsa

12. DRŽAVNI INSPEKTORAT: “Direktorica Zadarskog lista Jasna Rumora i RTD d.o.o. kršili Zakon o radu”; Rumori osobno kazna i do 100 tisuća kunaRelated Articles


Back to top button