Župan Stipe Zrilić: Ministar Hajdaš Dončić htio nas je poniziti svojim zivkanjem i kašnjenjem. Postoje i proceduralne pogreške oko smjene direktorice

Katica Pupić Bakrač više nije direktorica Zračne luke Zadar – vijest je ovo koja se brzo proširila gradom i o kojoj će se, vjerujemo, još podosta pričati. Međutim, je li sve čisto oko same smjene, pitanje je koje ostaje visjeti u zraku nakon što je župan zadarski, Stipe Zrilić, kazao kako postoje izvjesne proceduralne pogreške ministra Hajdaša Dončića.

Skupština koja se trebala održati s početkom u 13 sati nije održana u zakazano vrijeme u prostorijama Zračne luke Zadar, pa su tako predstavnici Općine Zemunik, Grada Zadra i Zadarske Županije u 13 sati i 30 minuta napustili prostorije Društva. Što se kasnije događalo zna očito samo ministar Hajdaš Dončić koji je svojevoljno smijenio Katicu Pupić Bakrač, jednu od najuspješniji h menadžerica u Hrvatskoj.

– Prvo ću reći ovo, smatram da je to neopravdano i da nije trebalo ići u to s obzirom da Zračna luka radi dobro, međutim, ministar misli drugačije i on je napravio po svome – kazao je župan Stipe Zrilić za ZDNews.hr

– Ja na sjednici nisam bio jer je ministar Hajdaš Dončić kasnio više od pola sata i mi smo otišli. Naime, on je to sam napravio bez nas. Skupština Zračne luka trebala se održati u sjedištu Društva u Zemuniku, u 13 sati, međutim ministar je nazvao i rekao da će kasniti desetak minuta. Mi smo ga čekali 10 minuta, pa opet dodatnih 15, pa još jednom 15 minuta, da bi na kraju kasnio više od pola sata. Nakon toga smo otišli i nismo ga vidjeli. Kasnije su donesene odluke koje je ministar donio samovoljno, odnosno bez predstavnika Društva je sve sam odradio.

Prema tome, vi službeno i ne znate da je sada već bivša direktorica Zračne luke smijenjena?

– Točno. Mi praktički službeno i ne znamo da je Katica smijenjena, znamo kao i vi. Dakle, predstavnik grada gospodin Pešut, predstavnik općine Zemunik i moja malenkost smo čekali ministra Hajdaša Dončića koji se nije pojavio. Očito nas je ministar htio poniziti na ovaj način i pokazati svoju moć. Naime, stalno nas je zivkao i odgađao svoj dolazak, da se na kraju uopće ne bi pojavio na dogovorenom mjestu.

Je li smjena Katice Pupić Bakrač legitimna s obzirom na navedne proceduralne pogreške?

– Tu ima nekih proceduralnih pitanja koja su problematična. U biti, cijela priča je nejasna i pomalo čudna, ali to sad više nije ni bitno nakon ovakvog ministrovog poteza. Poruka nije dobra, a da li se radi o političkoj i politikantskoj smjeni, o tome bi se dalo razgovarati. U svakom slučaju ne šalje se dobra poruka ni javnosti ni uspješnim menadžerima kao što je bila Katica Pupić Bakrač – za kraj će Župan.

Katica Pupić Bakrač nije htjela davati nove izjave za medije. Podsjetila je samo na svoj javni istup od prije nekoliko dana u kojemu između ostalog stoji

– Ovo je politička smjena iz meni nepoznatih razloga. Politika me nikada nije zanimala i u ovih 15 godina promijenila sam sedam ministara. Nikada nisam snosila posljedice, jer nisam član neke stranke. Je li ovo politička odluka, stvarno mi je teško procijeniti.

Zračnu luku iz velikih problema digla do uspješne tvrtke

Direktoricu su podržali i Sindikat prometa i veza Hrvatske i Savez samostalnih sindikata Hrvatske koji su zatražili prekid politizacije i stabiliziranje uvjeta rada u Zračnoj luci, prenosi Index.hr.

Predsjednik Sindikata prometa Stjepan Lisičak apelira na ministra Hajdaš Dončića da zadrži na radnom mjestu direktoricu za koju, tvrde, uspješno vodi Zračnu luku i ima dobre odnose s radnicima, što je rijetkost u Hrvatskoj.

“Ako se zalažemo da radnik bude nagrađen za svoj rad, zašto to isto pravo ne bi imali i menadžeri, pogotovo uspješni poput direktorice”, kaže Lisičak.

“Gospođa Pupić Bakrač je dobro vodila tu tvrtku i digla je iz nekih velikih problema do korektnog i uspješnog poduzeća pa smo stoga i mi dali joj podršku, a probat ćemo apelirati i u Ministarstvu, a pogotovo na ministra Hajdaša Dončića”, rekao je Lisičak.

Nakon 15 godišnje uspješne karijere, Pupić Bakrač ostavlja tako svojoj nasljednici imperativ održanja zdravih odnosa na relaciji poslodavac – radnik, rast od 28 posto prometa u ovoj godini i očekivani rast od najmanje 25 posto u idućoj. I 30 milijuna kuna na računu.