Zadar

Beskućnici na Bokanjcu: Rajčice slatke ko’ med

Oko pet tona krumpira uzgojili su zadarski beskućnici i podjelili pučkim kuhinjama u Zadru i Benkovcu hraneći tako oko pet stotina ljudi. Djelo je to korisnika Prenoćišta zadarskog Caritasa koji svakodnevno rade na poljoprivrednom dobru na Bokanjcu.

Zemlju im je na korištenje dala Zadarska nadbiskupija, a u sklopu projekta integracija beskućnika u zajednici.
“Rajčice su nam bile najbolje”, istaknuli su ponosno na zajedničkom druženju u povodu Svjetskog dana beskućnika.

 Unatoč kiši koja je padala na poljoprivrednom dobru na Bokanjcu jutros su se okupili novinari, djelatnici Caritasa, zadarski župan i naravno oni koju su zaslužni da se 4 000 metara četvornih , nekada zapuštenog područja , pretvorilo u povrtnjak.

 Sada je tu kupus, ima kelj, karfiol i to sve ide u Pučku kužinu. Svi koji su kušali su i hvalili, a najviše pamidore, med medeni, kaže jedan od petorice zadarskih beskućnika Zrinko Mirčić, a njegov kolegaVili Vukić dodaje kako se posao nastavlja i dalje:

  Normalno, triba raditi i dalje. Radi se, krči se… Radeći lakše prođe dan, a i vratili smo i neki dug društvu. 

   Beskućnici su ljudi vrijedni našeg truda i pažnje, istaknula je Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa:

   Prijavili smo se na projekt Ministarstva rada i socijalne skrbi, na tom smo natječaju dobili 140 000 kuna koje smo uložili u ovu zemlju. Ubrali smo prve plodove. Ali projekt je završio, novaca više nema. Mi ne tražimo novce jer naši beskućnici znaju da mogu nastaviti raditi i dalje i da svojim radom mogu napraviti veliku stvar.

U početku beskućnici i njihov projekt naišli su na nepovjerenje mještana Bokanjca,  no s vremenom se i to promjenilo pa su Bokanjani kraj poljoprivrednog dobra uredili i dječji park gdje svakodnevno dolaze djeca iz vrtića što je odličan primjer prihvaćanja onih za koje se često čini da su ih svi zaboravili.





Related Articles

Back to top button