IzdvojenoZadar

Branko Kutija neće odstupiti zbog sukoba interesa jer se i dalje se ne slaže s pravomoćnom odlukom

GENIJALAN ODGOVOR

Ravnatelja Županijske uprave za ceste Branka Kutiju (HDZ) pitali smo planira li odstupiti s te funkcije nakon što je Visoki upravni sud potvrdio odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa prema kojoj je počinio povredu Zakona stupanjem u radni odnos u ŽUC unutar godine dana od prestanka mandata gradonačelnika Benkovca, piše 057info.

Ravnatelja Županijske uprave za ceste Branka Kutiju (HDZ) pitali smo planira li odstupiti s te funkcije nakon što je Visoki upravni sud potvrdio odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa prema kojoj je počinio povredu Zakona stupanjem u radni odnos u ŽUC unutar godine dana od prestanka mandata gradonačelnika Benkovca.

– Ne postoji nijedan razlog radi kojega bi ja trebao podnijeti ostavku, dapače, svoj posao obavljam savjesno, a tako ću činiti i dalje, a moje imenovanje na mjesto ravnatelja nikada nije bilo sporno, niti je predmet bilo kojega sudskog postupka, poručio je Kutija u uvodu pisanog očitovanja na naš upit.

U nastavku ističe kako Upravni sud nikad nije odlučivao o zakonitosti njegovog imenovanja na dužnost ravnatelja, kako su to prenijeli pojedini mediji. Kutija je, naime, prije ravnateljskog mjesta obavljao posao zamjenika.

– Takvi natpisi naprosto nisu istiniti. Istina je da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na temelju anonimne prijave dana 5. travnja 2019. godine donijelo Odluku kojom je konstatirano da sam počinio povredu odredbe č1. 20. st. 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa (dalje ZSSI), koja povreda proizlazi iz stupanja u radni odnos u Županijskoj upravi za ceste Zadarske županije prije proteka roka od godine dana od dana prestanka obnašanja navedene dužnosti, a bez prethodne suglasnosti Povjerenstva, jer da je Grad Benkovac za vrijeme mandata dužnosnika stupao u poslovne odnose sa Županijskom upravom za ceste Zadarske županije. Ti poslovni odnosi na koje se poziva Povjerenstvo odnose se na sufinanciranje troškova geodetske izmjere trase lokalnih i nerazvrstanih cesta na području grada Benkovca. Uknjižba predmetnih cesta bila je moja zakonska obveza kao gradonačelnika, ali i preduvjet za povlačenje sredstava iz Europskih fondova, ističe Kutija.

Odluku Povjerenstva osporavao je pred Upravnim sudom.

– Smatrao sam da ista nije osnovana i to iz sljedećih razloga: Grad Benkovac nikada nije bio ni u kakvom poslovnom odnosu s Županijskom upravom za ceste Zadarske županije, osim što su zajednički sufinancirane geodetske izmjere lokalnih i nerazvrstanih cesta, jer prema Zakonu o cestama, jedinica lokalne samouprave nadležna je za nerazvrstane ceste, dok je Županijska uprava za ceste nadležna za županijske i lokalne ceste. Takav pravni odnos nisam smatrao stupanjem u poslovne odnose i zato nisam smatrao da sam počinio povredu iz čl. 20. st. 1. ZSSI. Osim toga, radi se o poslovima u javnom interesu te institucijama koje su obje državne institucije čije je djelovanje u sferi javnog interesa. Moja tužba je odbijena i ta odluka sad je pravomoćna, međutim ja se i dalje ne slažem sa logikom te Odluke. Pravomoćnost odluke kojom je odbijena moja Upravna tužba na nikoji način ne utječe na moje imenovanje na dužnost ravnatelja ŽUC-a niti je prema meni izrečena bilo kakva sankcija. To su činjenice koje možete provjeriti kod za odlučivanje o sukobu interesa, ističe Kutija koji je zbog ovog slučaja završio i u nacionalnim medijima.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button