112GalerijeZadar

DOKAZANO: Kalmeta preko svojih prijatelja namjerno gura NK Zadar š.d.d. u kriminalni stečaj

Nakon što je Trgovački sud u Zadru u sudski registar 2014. godine upisao Nogometni klub Zadar, sportsko dioničko društvo za obavljanje sportskih djelatnosti, za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Reno Sinovčić. Zamjenik mu je bio tadašnji pročelnik u gradskoj upravi Radovan Dunatov, a članovi NO-a postali Jakov Surać, Mladen Anić i Ivica Katić.

Ubrzo nakon što je cijela priča oko kluba i njegove pretvorbe u š.d.d. završena u velikoj korupcijskoj aferi “Ribar” uhićeni su Reno Sinovčić, Novica Erlić, Dalibor Zebić i četvero djelatnika Porezne uprave. Teretilo ih se, a sudski proces je i danas aktivan, kako su iz Nogometnog kluba Zadar izvukli milijune kuna.

USKOK ih optužio za izvlačenje milijuna kuna iz kluba

USKOK-ova optužnica protiv Rena Sinovčića i gore navedenih odnosi se na privatizaciju NK Zadar. Novica Erlić je optužen da je Sinovčiću priznao postojanje 42 milijuna kuna duga, iako je znao da je taj dug izmišljen, odnosno da isti ne postoji. Sinovčić je u svojoj obrani tvrdio da je posuđivao novac igračima, dok je USKOK u svojoj optužnici opisao kako se radilo o fiktivnim pozajmicama koje je Sinovčić iskoristio kako bi došao do većinskog paketa dionica NK Zadar. Na osnovu lažnog potraživanja, NK Zadar je Sinovčiću i njegovim tvrtkama isplatio 27 milijuna kuna. Sinovčić je devet milijuna kuna duga koje je VOX imao prema NK Zadru riješio prijebojem nepostojećih zajmova, tvrdi USKOK.

Igrači i klupski dužnosnici tvrde da im pozajmice nisu isplaćene, kažu i kako je u Kalmeta sve amenovao

U razgovoru za ZADAR News više igrača i tadašnjih klupskih funkcionera kazali su kako nikakve novce od navodnih pozajmica nisu dobili, odnosno da je s cijelim procesom kada su u pitanju financije, ali i svim ostalim procesima upravljao Reno Sinovčić osobno. Neki od igrača i lokalni HDZ-ovci uvjeravaju nas kako Sinovčić u svojim operacijama nije sudjelovao sam, odnosno da bez blagoslova Božidara Kalmete nije mogao napraviti apsolutno ništa.

– Reno i Kalmeta bili su jedna simbioza, možda bi bilo dobro da malo istražite kamenolom iznad Supernove, ali i neke građevinske tvrtke s kojima su upravljali zajedno. Dakle, bez Kalmete nema Sinovčića i kad vam netko tvrdi da Kalmeta ništa nije imao s NK Zadar, to je laž – tvrdi naš dobro upućeni izvor.

Ovršeni igrači

Doznali smo i kako su pojedini igrači ovršeni jer nisu platili doprinose za iznose koje koje nikad nisu primili.

– Otvarali smo obrte, a plaće  ismo primali. Na kraju mjeseca bi morali platiti i doprinose, a novca nigdje  to je strašno – tvrdi nam jedan od oštećenih igrača  

‘Kalmeta je osobno odobrio pokretanje novog kluba kako bi se dugovi starog izbrisali u stečajnom postupku’

On dodaje i kako je Kalmeta osobno odobrio pokretanje paralelnog kluba i pokretanje stečaja nad NK Zadar koji duguje milijune kuna bivšim igračima i ostalim vjerovnicima.

– Pa i sad kad je početkom godine osnovan HNK Zadar, ni to se nije moglo odraditi bez blagoslova Božidara Kalmete. On na sastanku na kojemu su sudjelovali HDZ-ovci Dukiću dopustio i podržao ideju da se osnuje nova udruga građana, odnosno Hrvatski nogometni klub Zadar kako bi, kao što vidite i kao što ste već najavili, NK Zadar koji ima milijunska dugovanja prema vjerovnicima i bivšim igračima otišao u stečaj. Njegov ključan čovjek u NO bio je i ostao Damir Kalapač koji je sve prenosio Kalmeti, ali je i u njegovo ime tamo iznosio nekakve prijedloge. Dakle, svi su sve znali, a sad se prave mutavi. Zna se što se događa u stečajnim postupku. Klub nema imovine, nema novca i dugovi se otpisuju, to će tako završiti i nitko se neće namiriti – tvrdi naš izvor.

Osnovan je novi klub kako bi se “stari” gurnuo u stečaj

Podatak da je pokrenut stečajni postupak nad NK Zadar uistinu je točan. Proizlazi to iz podatka kako je Fina donijela tješe je o pokretanju stečaja jer je klub na dan 18. studenoga u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imao evidentirane neizvršene obveze u neprekinutom razdoblju od 304 dana. Radi se o ukupnom iznosu od 3.004.523,87 kuna. A da se klub namjerno gura u stečaj kako se vjerovnici ne bi naplatili dokazuje i činjenica kako je u prosincu 2019. osnovan HNK Zadar u kojega su prešli svi igrači iz NK Zadar.

Za direktora kluba kojega guraju u stečaj postavili recepcionera Marina Kokića

Naime, 15.11.2019. u osnovan je klub punog naziva Hrvatski nogometni klub Zadar sa sjedištem na istoj adresi kao i NK Zadar – Hrvoja Ćustića 2. Vidljivo je to iz Registra udruga Republike Hrvatske, u koji je novi klub upisan 16.12.2019. Zanimljiva je i činjenica kako je za predsjednika kluba imenovan Damir Knežević koji je u to vrijeme obnašao funkciju direktora NK Zadar. Nakon izbijanja afere u javnost, Knežević je dao ostavku na funkciju direktora NK Zadar i ostao je u novoosnovanom klubu, dok je za novog direktora izabran Marin Kokić koji je neko vrijeme radio na recepciji jednog zadarskog hotela u kojemu su po nalogu čelnika NK Zadar boravili brojni nogometaši.

Dukić priznao počinjenje kaznenog djela proboja pravne osobnosti?

A da je HNK Zadar osnovan samo kako bi odlaskom u stečaj nestali dugovi NK Zadar prema bivšim igračima i ostalim vjerovnicima možda najbolje potvrđuju riječi gradonačelnika Zadra, Branka Dukića koji je u razgovoru za Radio. Zadar praktički sve to i priznao.

– Grad Zadar je donio takvu odluku temeljem financijskih i sportskih analiza, a nakon što je postalo evidentno da nije odgovorno niti održivo da Grad Zadar kao samo jedan od vlasnika nastavi samostalno financirati NK Zadar s.d.d., dok ne postoji namjera ostalih dioničara da sudjeluju u financiranju te da takvo stanje dugoročno ugrožava školu nogometa i mogućnost djece da kvalitetno treniraju. Grad Zadar planira djelomično financirati HNK Zadar te iako u ovom trenutku nije moguće reći točan iznos. on će biti višestruko manji od onog kojim je do sada financiran NK Zadar s.d.d. Do jeseni će HNK Zadar Gradu prezentirati svoj financijski plan za sezonu 2020/2021., a onda i javnosti. Cilj je na održiv, financijski odgovoran i puno kvalitetniji način, bez repova i nejasnog vlasništva osigurati bavljenje nogometom za što veći broj zadarske djece – kazao je Dukić.

Kalmetin vozač Damir Kalapač dugogodišnji je član Nadzornog odbora

Zanimljiv je i podatak kako je posljednjih nekoliko godina član NO NK Zadar i Damir Kalapač, osobni vozač Božidara Kalmete koji se na sastancima NO često pozivao upravo na “šefa”, odnosno Kalmetu osobno.

– Kalapač je osobni vozač Božidara Kalmete i osoba od njegovog povjerenja. Toliko mu vjeruje da ga je zadužio da mu sina vozi na treninge u NK Arbanasi. Kao što znate, Kalapač je i za vrijeme suđenja redovno vozio Kalmetu u Zagreb. On kao takav predstavljao je Kalmetu u NO-u i to su svi znali. Često se i pozivao na njega, o čemu mogu posvjedočiti i audio snimke sa sjednica NO ako iste još uvijek postoje – tvrdi naš izvor iz gradske uprave.

‘Ovdje ima posla za Državno odvjetništvo i USKOK, očito je da je HNK Zadar osnovan kako bi se izbrisali dugovi NK Zadar i kako bi isti završio u stečaju’

Iz odvjetničkih krugova doznajemo kako su pojedinci ovim činom počinili kazneno djelo “proboj pravne osobnosti”, odnosno, novi klub osnovan je kako bi se stari s velikim dugovima ugasio.

– Ovdje itekako ima posla za Državno odvjetništvo i USKOK. Naime, i više je nego očito, a to proizlazi i iz izjave gradonačelnika Branka Dukića, kako je novi klub osnovan da stari više ne bi postojao, odnosno da bi se stari doveo u stečaj, a poslovanje se nastavilo s novim klubom. Mislim da bi se institucije ove države čim prije trebale pozabaviti s ovim problemom jer su ovdje stvari i više nego očite – kazao je za ZADAR News jedan odvjetnik koji je želio ostati anoniman.

Audio snimka na kojoj tadašnji predsjednik NO NK Zadar Jakov Surać govori kako je bio u kancelariji kod tadašnjeg gradonačelnika Božidara Kalmete koji mu je, kako tvrdi, rekao da klub neće završiti u stečaju

Za podsjetiti je i podatak kako je nakon uhićenja Rena Sinovčića predsjednik NO NK Zadar postao Jakov Surać, prijatelj Božidara Kalmete koji ga je osobno postavio na tu funkciju. Redakcija portala ZADAR News u posjedu je i audio snimke s jedne od sjednica NO-a na kojoj Surać priznaje kako je bio kod Kalmete u kancelariji, koji je u to vrijeme bio gradonačelnik Zadra. Surać je skupštinarima tada ispričao, što se i čuje na snimci, kako mu je Kalmeta osobno rekao da klub neće završiti u stečaju. Upravo to Suraćevo priznanje je dokaz kako je Kalmeta i prije više od četiri godine paralelno, tada preko Suraća, a danas preko Kalapača upravljao procesima u klubu.


Predsjednici Nadzornog odbora i direktori kao političke marionete Božidara Kalmete

Međutim, svi dosadašnji direktori NK Zadar, kao i Jakov Surać i njegov nasljednik na funkciji predsjednika NO, još uvijek aktualni direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka, kasnije i Josip Miočić, uz podršku Božidara Kalmete radili su jedno za javnost i medije, a drugo u stvarnom životu. Naime, iako su brojnim igračima direktori i gore navedeni predsjednici NO Paleka, Surać i Miočić mjesecima obećavali sve i svašta, pa i rješenje dugovanja, samo su se neki od vjerovnika namirili, dok su, primjerice, dugovanja prema igračima čiji roditelji nisu radili u Gradu Zadru i ostalim vjerovnicima ostali nepodmireni.

Hoće li institucije reagirati?

Sudeći prema procesu pokretanja stečaja, tako će i ostati. Klub će otići u stečaj, a igrači i ostali vjerovnici nikad se neće naplatiti. Hoće li državne institucije pročešljati postupke koji su prethodili osnivanju HNK Zadar i namjernog guranja NK Zadar š.d.d. u stečaj po nalogu vrha zadarskog HDZ-a, ostaje nam za vidjeti.





Related Articles

Back to top button