ZadarZadne-Izdvojeno

Dožupan Zrilić: Pogodovanjem ‘Kali tuni’ župan nanosi štetu državi od 25 milijuna eura

Najavu da će uskoro izaći u javnost s konkretnim dokazima o nezakonitostima u radu zadarskog župana Stipe Zrilića i županijskih službi, realizirao je dožupan Stanko Zrilić. Prije ovotjedne sjednice Županijske skupštine uputio je pismo vijećnicima, političkim strankama, nadležnim ministarstvima i DORH-u u kojem upozorava, po njegovoj ocjeni, na pogodovanje jednoj tvrtki i nanošenje štete od ukupno 25 milijuna eura!

U dnevnom redu Županijske skupštine je i donošenje odluke o dodjeli šest koncesija na pomorskom dobru za uzgajališta tuna kod otoka Lavdara, u blizini Parka prirode “Telašćica”, na kojem tune želi uzgajati najveći hrvatski uzgajivač “Kali tuna”.

– U Prostornom planu Zadarske županije kod Lavdare je ucrtano područje za marikulturu veličine približno šest milijuna četvornih metara. Koncesijsko polje nalazi se dijelom na području Općine Sali kojoj pripada trećina iznosa koncesije naknade, trećina ide Zadarskoj županiji, a trećina državi.

Iz stručnih službi Zadarske županije upozoren sam da se u provedbi ovog postupka ne koncesionira svih šest milijuna četvornih metara, nego se sve isparceliralo na šest polja po 56 tisuća četvornih metara, odnosno ukupno 337 tisuća četvornih metara. Ostali prostor se ne može koristiti ni za što, a ne plaća se nikome.

Plaća se, dakle, koncesijska naknada za nešto malo više od pet posto površine koja je u obuhvatu marikulture za to područje. Za 20 godina na koliko se koncesija izdaje razlika na cijeni je 25 milijuna eura na štetu Općine Sali, Zadarske županije i države, tvrdi dožupan Stanko Zrilić.

Nastavak kriminala

“Kali tuna” na tom novom koncesijskom polju namjerava organizirati uzgajalište tuna kapaciteta 3000 tona tuna. Koncesijska naknada se prema hrvatskim propisima određuje prema površini koncesijskog polja i postotak od prihoda ostvarenog na uzgajalištu. Prema prijedlogu odluke koju je župan Stipe Zrilićpredložio Skupštini, “Kali tuna” bi trebala plaćati naknadu od jedne kune po četvornom metru zauzetog prostora (odnosno 337 tisuća kuna godišnje) i 0,5 posto ostvarenog prihoda.

– Smatram da je ovo organizirana pljačka, klasični kriminal jer se ne koncesionira cijelo područje. Naplaćuje se legalno samo pet posto, a ostalo ide u džepove onih koji su na ovaj način napravili koncesiju. Zato neki mogu kupovati apartmane na Punta Skali i voziti se u mercedesu S klase.

Kako bi me spriječili da upozorim na ove nezakonitosti, na iznose koncesijske naknade manje od onoga što je hrvatskim zakonima određena, udaljen sam sa županova kolegija – tvrdi Stanko Zrilić uz konstataciju da je kao dužnosnik izabran na neposrednim izborima obavezan upozoriti javnost na ovu situaciju.

– Ovo je samo nastavak kriminala u dodjeli koncesija na pomorskom dobru jer je sličnog pogodovanja bilo i ranije, zaključuje dožupan Zrilić.

Udaljen sa sjednica

Nakon sjednice županova kolegija u prosincu na kojoj je Stanko Zrilić tražio objašnjenje za ovakvu koncesiju, župan Stipe Zrilić mu je uskratio daljnje dolaske na sastanke.

Uz obrazloženje da njegovi istupi samo nanose štetu Zadarskoj županiji jer samo promovira neku svoju politiku. I pozvao ga da se obrati DORH-u ako smatra da se radi nezakonito. I eto, dožupan se sad obratio DORH-u!





Related Articles

Back to top button