IzdvojenoZadar

Državni tajnik Josip Bilaver ima luksuzne apartmana u Zadru koje nije prijavio Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa – 597,75 m2 upisano je na firmu njegove supruge

IMA SE, MOŽE SE

Predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukob interesa Aleksandra Jozić-Ileković 12. srpnja 2023. zaključila je predmet koji se dulje od 3 godine kiselio u ladici, njezina odluka mnogim dužnostima bit će više nego korisna kao dokaz da se može naknadno popuniti imovinska kartica i proći bez sankcija

Portal Imperijal objavio je zanimljiv članak o imovini državnog tajnika Josipa Bilavera. Istoga, uz link na originalan članak prenosimo u cijelosti:

U lipnju 2020. godine u Imperijalu koji je tada izlazio u tiskanom formatu objavili smo članak sljedećeg sadržaja: ‘Razotkrivamo imovinske tajne, nekretninska muljanja i tajna partnerstva bivšeg potpredsjednika HDZ-a i bivšeg predsjednika Mladeži HDZ-a Josipa Bilavera: Naslov tog članka je glasio: ‘DRŽAVNI TAJNIK MINISTARSTVA MORA PRODAO TVRTCI SUPRUGE ZEMLJIŠTE U ZADRU PA GA IZBRISAO IZ IMOVINSKE KARTICE’. U podnaslovu smo naveli sljedeće: ‘ Dužnosnik Bilaver predao je zadarskom odjelu zahtjev za izdavanje građevinske dozvole zajedno s čelnikom Falkensteiner grupacije u Hrvatskoj Agronom Berišom * Potom je u ožujku ove godine prodao svoju građevinsku parcelu u Mocirama Beriši i tvrtci Miva Jadera koju je u ožujku osnovala njegova supruga Eva Perica Bilaver, bivša asistentica Dubravke Šuice u Bruxellesu * Čim je prodao zemljište Bilaver je Povjerenstvu prijavio kako nema nekretnina a pri tom je zatajio da je supruga postala vlasnica tvrtke koja je uknjižila na polovicu njegovog bivšeg zemljišta * Zašto šute Bilaver, njegova supruga, Beriša ali i ministar Oleg Butković o muljanjima s imovinom državnog tajnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture’. Nakon objave članka poslali smo upit nadležnom Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Tada smo dobili i inicjalni odgovor a sada, dulje od 3 godine od objave članka, stigla je i konačna odluka nove, HDZ-u bliske, šefice Povjerenstva. U međuvremenu iznikla je impozantna poslovno stambena zgrada na atraktivnoj lokaciji u Zadru. Iz vlasničkog lista vidljivo je kako tvrtka supruge državnog tajnika Miva Jadera posjeduje 4 luksuzna stana i to ukupne korisne površine: 188,75 m2, 175,65 m2, 105,55 m2 i 127,80 m2, odnosno sveukupno 597,75 m2. Naime, toliko iznosi zbroj kvadrata 4 luksuzna apartmana u Zadru koje je izgradila poduzetna supruga državnog tajnika Josipa Bilavera na atraktivnoj poziciji u zadarskim Mocirama. Iako državni tajnik i desna ruka potpredsjednika Vlade, ujedno ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića ima obveza na pretek kao državni dužnosnik, on stigne biti na usluzi i turistima iz cijelog svijeta koji su ga na Bookingu ocijenili s visokom ocjenom 9,9. Neki od njih su se stigli i zbližiti s Bilaverom pa tako ga ne ocjenjuju navodeći prezime već ističu kako je Josip sjajan domaćin, da im je stigao sve objasniti, častio ih je i vinima i slično. Kako to sve stigne zacijelo najbolje zna sam državni tajnik kojemu očito sjajno ide multitasking jer stigne na radno mjesto u matično ministarstvo, ne propušta obveze u stranci a kako vidimo na Bookingu stigne osobno usluživati i goste dubokog džepa iz cijelog svijeta. Slijede detalji…

Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa 24. lipnja 2020., u vrijeme dok je tim tijelom predsjedala bivša šefica Nataša Novaković poslali smo upit sljedećeg sadržaja: ‘Državni tajnik u Ministarstvu mora, pomorstva i veza u imovinskoj kartici je napisao kako nema nekretnine – link. Međutim, prema činjeničnom stanju državni tajnik bio je vlasnik zemljišta u Zadru koji je sada polovično uknjiženo na tvrtku njegove supruge. Druga polovica vlasništva pripada direktoru jedne velike turističke grupacije na zadarskom području. Bilaver je supruzinoj tvrtci “prodao” zemljište u ožujku ove godine. S tim u svezi zanima nas sljedeće:

– Je li Povjerenstvo provjerava navode iz imovinskih kartica dužnosnika tako da koristi dostupne internetske baze podataka?- Tko je u Povjerenstvu zadužen za provjeru navoda iz imovinskih kartica?- Da li Povjerenstvo po primitku kartica poduzima proceduru provjere kod nadležnih tijela ili čeka da propuste otkrije neki novinar, odnosno dojavi savjesni građanin?

– Je li državni tajnik Bilaver dužan prikazati 100 postotni udjel koji njegova supruga ima u privatnoj tvrtci a preko koje se uknjižila na zemljište u urbanom dijelu Zadra, za koje je osobno Bilaver, s partnerom, tražio izdavanje dozvola za građevinu poslovno-stambene namjene u veljači o.g., dakle u periodu kada je Povjerenstvu prikazao da ne posjeduje imovinu?‘ – pisalo je u upitu.

Na isti je 25. lipnja 2020. stigao sljedeći odgovor: ‘Nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas da Povjerenstvo u postupku redovite provjere, sukladno članku 24. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, uspoređuje podatke koje su dužnosnici naveli u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju s podacima iz baza podataka Porezne uprave i drugih nadležnih tijela, primjerice Ministarstva pravosuđa vezano za uvid u zemljišne knjige, Ministarstva unutarnjih poslova vezano za podatke o registriranim vozilima, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo vezano za podatke o vlasnicima zrakoplova, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture vezano za podataka o vlasnicima plovila, Visokog trgovačkog suda vezano za udjele u pravnim osobama, Ministarstva uprave vezano za uvid u matice rođenih, vjenčanih, umrlih, evidenciju državljanstva i Registar životnog partnerstva i druge baze podataka.

Nadalje, u Uredu Povjerenstva ustrojen je Odjel za provjeru izvješća o imovinskom stanju i vođenje registara u koji su trenutno raspoređena tri službenika, dok je u Registru dužnosnika upisano oko 2000 aktivnih dužnosnika i više od 1000 dužnosnika kojima još nije protekla godina dana od prestanka mandata, a imovinskih kartica je višestruko više od broja dužnosnika. S obzirom na broj službenika koji rade redovite provjere imovinskih kartica, sustavna provjera svake imovinske kartice u trenutnim uvjetima nije moguća, već Povjerenstvo postupke redovite provjere podataka iz izvješća o imovinskom stanju djelomično provodi po službenoj dužnosti, i to  metodom slučajnog odabira, a djelomično na temelju prijava i saznanja stečenih iz medija. Potrebno je istaknuti da je svrha javne objave imovinskih kartica, između ostaloga, upravo u tome da se omogući dodatno vršenje kontrole točnosti podataka navedenih u imovinskim karticama od strane medija i građana. 

Također napominjemo da je dužnosnik Josip Bilaver u  izvješćima o imovinskom stanju podnesenim 2. srpnja 2019.g., 17. rujna 2019.g. te 1. travnja 2020.g. naveo suvlasništvo nekretnine – građevinskog zemljišta u Zadru, dok je 6. svibnja 2020.g. podnio karticu povodom promjene u kojoj više ne navodi predmetnu nekretninu. Sva navedena izvješća o imovinskom stanju javno su objavljena na mrežnim stranicama Povjerenstva. Vezano za dio upita koji se odnosi na prijavu udjela u trgovačkim društvima, pojašnjavamo da sukladno članku 8. stavku 7. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, podaci o imovini koje su dužnosnici obvezni navesti u izvješću o imovinskom stanju obuhvaćaju i podatke o poslovnim udjelima i dionicama u trgovačkim društvima‘ – pisalo je u odgovoru koji je poslala tadašnja glasnogovornica Povjerenstva.

Isti je istodobno poslala i na znanje tadašnje predsjednice Nataše Novaković. U međuvremenu prošlo je više od 3 godina. Očito se taj predmet toliko dugo ‘kiselio’ u ladici. U međuvremenu je aktualni HDZ uspio progurati i izbor nove šefice tog povjerenstva koje bi trebalo skrbiti da dužnosnici uredno prijave svu svoju imovinu u imovinskim karticama. To naravno podrazumijeva kako bi, prema slovu zakona, morali prijaviti i udjele u tvrtkama koje posjeduju njihovi supružnici. O tome se u konkretnom slučaju radilo. No, nije bila riječ samo o običnoj tvrtci koja nema ni imovinu ni prihode i koja grca u dubiozama. Radilo se o nekretninskoj tvrtci značajne vrijednosti. No, nova šefica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković zaključila je kako dužnosnik Josip Bilaver nije napravio propust kada nije prijavio tvrtku Miva Jadera svoje supruge Eve Perice Bilaver.

Državnom dužnosniku Bilaveru tako je netom poslana odluka od 12. srpnja 2023. godine koju potpisuje šefica Povjerenstva. U uvodu se navodi kako je tog dana Povjerenstvo odlučilo kako u odnosu na Bilavera ne postoje pretpostavke za pokretanje postupka vezano uz moguću povredu odredbi ZSSI-a. U prijavi se navodi ‘kako je Povjerenstvo 26. lipnja 2020. zaprimilo neanonimnu prijavu u kojoj se u bitnom navodi da ste u izvješću o imovinskom stanju propustili navesti prodaju svojeg građevinskog zemljišta u Zadru tvrtki Miva jadera d.o.o. u vlasništvu vaše supruge kao i da niste prijavili stečene prihode od prodaje i stjecanja poslovnih udjela bračnog druga nastalih osnivanjem navedenog trgovačkog društva….. ‘ 

Ostale detalje na kojima  se temelji odluka Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa možete pogledati u priloženim dokumentima. Istražili smo što se u međuvremenu, u protekle 3 godine dogodilo s nekretninskim projektom tvrtke Miva Jadera koju vodi poduzetna supruga Josipa Bilavera. U međuvremenu stambeno poslovni objekt u cijelosti je završen i na tvrtku Miva Jadera uknjižena su  4 apartmana ukupne neto korisne površine 597,75 m2. Jedan apartman prodan je udovici poginulog brokera, Zadranina za zagrebačkom adresom, Christiana Panjola Tuflije. On je poginuo u ožujku 2014. u autombilskoj nesreći zajedno s brokerom Marijanom Palićem. Iza njega je ostala supruga Zrinka i njihovo troje djece. Jedan stan je prodan imenjaku bivšeg ministra gospodarstva Tomislavu Čoriću. Na Bookingu ali i drugim web servisima naveliko se reklamiraju luksuzni apartmani u vlasništvu tvrtke Bilaverove supruge i to pod imenom Olive Residence.

Tako na Bookingu piše kako se taj apartmanski ‘objekt nalazi u Zadru, na 1,6 km od plaže Maestrala, te ima pogled na more, besplatan WiFi i besplatno privatno parkiralište. Apartman ima pogled na grad, a uključuje terasu, prostor za sjedenje, TV ravnog ekrana sa satelitskim programima, potpuno opremljenu kuhinju s perilicom posuđa i pločom za kuhanje te vlastitu kupaonicu s kadom i besplatnim kozmetičkim priborom. Uz nadoplatu su dostupni ručnici i posteljina. Objekt Olive Residence ima opremu za roštilj i vrt. Objekt je smješten u blizini popularnih zanimljivosti, poput plaža Uskok i Borik te Providurove palače. Najbliža zračna luka je Zračna luka Zadar, koja je od objekta Olive Residence udaljena 14 km’. Trenutačno su u ponudi 3 luksuzna apartmana a s 2 spavaće sobe za ukupno 5 gostiju. Na Bookingu su dobili ukupno 79 recenzije. Izdvojit ćemo jednu od njih:

Sve je bilo onako kako je napisano. Čak i više nego što je navedeno. Čistoća na vrhu, ljubaznost domaćina na vrhu. Udobnost je fenomenalna. Klima je u svakoj prostoriji što je izvanredno. Sve je novo i luksuzno uređeno od okoline apartmana do čitave zgrade gdje je apartman. Super je i to što je apartman u sklopu nove zgrade. Tišina i mir koji smo imali su neprocjenjivi. Apartman je u sljepoj ulici tako da i to vjerujem da igra ulogu što je tako mirno i spokojno. Preporučamo skroz svima koji su zahtjevni i koji traže mrvicu više glamura nego što se inače nudi u apartmanima. Moram spomenuti i dekoraciju apartmana koja je skroz usklađena. Sve je bilo evo presavršeno i sigurna sam da ćemo se vratiti opet’. Brojni gosti iz cijelog svijeta na sva zvona hvale ljubaznost domaćina Josipa. To očito značli kako državni tajnik osobno sudjeluje u poslovanju privatne tvrtke svoje supruge i iznajmljivanju apartmana. Sve je to vidljivo na stranici Booking.com na kojoj se može vidjeti i impresivni interijer ali i eksterijer Olive Residence apartmana. 





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button