IzdvojenoZadar

Dukić i Dujela uz blagoslov Kalmete zatiru i zadnji spomen na antifašiste u Zadru, a ustašluk su ozakonili

Grad Zadar na čelu s gradonačelnikom Brankom Dukićem odlučio je ukloniti antifašističku instalaciju s Muraja jer, eto, iz Grada tvrde kako ista nije uvrštena u registar zadarskih spomenika.

Dukić tvrdi i kako se spomenuta instalacija ne nosi temom sjećanja na antifašističku borbu, sudionike niti događaje u Drugom svjetskom ratu. Prema Dukićevoj uvrnutoj logici, instalacija koja je na Muraju postavljena 1981. kao spomen na antifašističku borbu iako iz Udruge antifašističkih boraca kazuju kako je spomenik legalno postavljen i predstavlja jedan od simbola antifašističke borbe.

Dujela i Dukić ozakonili su ustaške i nacističko znakovlje

Ne smeta Dukiću ni činjenica kako je spomenuta instalacija, odnosno spomenik dok pišemo ovaj tekst još uvijek išaran kukastim križevima i ustaškim ušatim “u”. Ili mu ta činjenica pričinja zadovoljstvo, ili je njegov pročelnik Robertino Dujela koji je odgovoran za komunalije i slične poslove totalno indiferentan prema ustaškom i nacističkom znakovlju.

Odgovor na gornje pitanje mogao bi biti – oboje, Dukiću i Dujeli očito previše ne smetaju ustaški i nacistički grafiti po cijelom gradu, odnosno, isti, pa čak i kad su u pitanju prijetnje i gadosti upućene Srbima, neprimjerene sadržaje uz tešku muku i tek nakon pisanja medija uklanjaju.

Grad Zadar priznao je kako je ustaška spomen ploča na ulazu u zgradu Županije ilegalno postavljena, ali je nisu uklonili

O Dukiću i Dujeli koji su spori na mržnju i još sporiji na uklanjanje spornih sadržaja možda najbolje govori i činjenica kako u unatoč priznaju Grada Zadra kako je ustaška spomen ploča ( više o tome pročitajte ovdje https://www.zadarnews.hr/grad-zadar-priznao-ustaska-spomen-ploca-postavljena-je-ilegalno-vukosa-i-radeta-hitno-je-uklonite-dukic-dujela-kalmeta-i-hdz-sute ) postavljena uz cesti uz zgradu Zadarske županije (nekadašnji Ured državne uprave) u ulici Josipa Jurja Strossmayera i dalje stoji na istom mjestu. Da se razumijemo, plaom hrvatskom borcu treba odati svaku počast, ali na primjeren način. To, pak, ustaška spomen ploča s mapom “NDH” i natpisom “ustaški sine” – nije.

Naime, prema pisanju ZADAR Newsa, Grad Zadar mjesecima se pokušao izvući od priznanja kako je ustaška spomen ploča, na kojoj se nalazi geografska karta takozvane kvislinške “NDH” uz natpis ”ustaški sine“ postavljena ilegalno. Upravo su pročelnik Robertino Dujela i gradonačelnik Zadra, Branko Dukić na neki način ozakonili komunalni otpad postavljen u ulici Josipa Jurja Strossmayera.

HDZ se ne može pomiriti s činjenicom kako su antifašisti pobjednici Drugog svjetskog rata, a ustaška, kvislinška žgadija gubitnici

Tako, konačno, u rujnu 2020. možemo doći do jednostavnog zaključka kako HDZ-u u Zadru ne smetaju previše ustaški i nacistički grafiti i ilegalno postavljene spomen ploče. Ipak, itekako im smeta jedan od rijetkih spomena na antifašističku pobjedu. No, unatoč nalogu prema kojemu će “sporni” spomenik biti uklonjen ni Dukić ni Dujela ne mogu izbrisati povijesne činjenice – antifašisti bili su pobjednici Drugog svjetskog rata, a ustaška i kvislinška žgadija poražena je i potaracana do gležnja.

3 tisuće poginulih Dalmatinaca na Sutjesci i poginuli zadarski partizani u borbi protiv izdajničke NDH

Dukić, Dujela, Kalmeta i ostali HDZ-ovci u čijoj stranci je ogorman broj bivših komunista i partizana (stranku im je osnovao bivši partizan i najmlađi Titov general, Franjo Tuđman koji je 20 godina bio predsjednik sportskog društva Partizan u Beogradu, op.a) tako prešućuju i žele izbrisati svaki trag na zadarske i dalmatinske Partizane, dakle, hrvatske partizane kojih je na ovim područjima bila većina. Rušenjem spomenika u svom cilju zasigurno neće uspjeti.

Ništa bez Kalmete

Naravno, kao i sve dosad, kada su bitne i javne odluke u pitanju, ovo što rade Dukić i Dujela nikad ne bi bilo moguće da to osobno nije odobrio penzioner i vladar Zadra iz sjene, Božidar Kalmeta.





Related Articles

Back to top button