Zadar

EKOLOŠKA BOMBA Ispario novac za isparavanje lužine i mulja

Bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo, koji je još pod istragom zbog nekoliko kaznenih djela koja mu se pripisuju za vrijeme obavljanja dužnosti, nedavno je vrlo opširno i oštro odgovorio na tekst u Slobodnoj Dalmaciji o situaciji oko sanacije bazena s ostacima lužine i crvenog mulja od nekadašnje tvornice glinice kod Obrovca.

Nepotrebna analiza

U najkraćim crtama, optužio je svog nasljednika Zlatka Ivaniša da je nepotrebno obustavio radove na sanaciji bazena prošlog proljeća, a zatim pogodovao slovenskoj tvrtki Hidroinženiring da dobije posao na nepotrebnoj dodatnoj analizi radova, jer je sanacija mogla biti gotova još u rujnu.

Mladineo je ustvrdio i da je za dovršenje ovog velikog posla trebalo utrošiti još samo 11 milijuna kuna, a ne oko 50 milijuna kuna, uz dosad utrošenih 104, te da izvođač radova, zadarsko Odlagalište sirovina, ni u jednom trenutku nije odstupilo od tehnoloških rješenja utvrđenih programom provođenja sanacije.

U međuvremenu je Vlada RH nedavno, u paketu ostalih kadrovskih rješenja, razriješila Ivaniša s dužnosti ravnatelja Fonda i postavila ga za vršitelja dužnosti do izbora novog. Unatoč tim pretumbacijama, iz Fonda smo dobili odgovore na brojna pitanja u vezi s nastavkom sanacije ove ekološke bombe kod Obrovca i optužbama Vinka Mladinea.

Stručni nadzor APO-a, koji je izradio program sanacije bazena, još je tijekom 2009. godine predlagao dopunu Programa sanacije, kažu u Fondu. Građevinski nadzor je u prosincu 2010. godine tražio da se izradi geostatička kontrola stabilnosti obodnog nasipa, te revidira program sanacije crvenog mulja i lužine, za koje treba izraditi i idejni i glavni projekt.

Fond je onda odlučio minimalizirati aktivnosti na daljnjem provođenju sanacije. Istodobno, Uprava za javnu nabavu Ministarstva gospodarstva ustvrdila je kako je drugi dodatak osnovnog ugovora o sanaciji koji je Fond zaključio s Odlagalištem sirovina – nezakonito proveden.

A Ministarstvo zaštite okoliša je zatim zaključilo da prije izrade dopunjenog programa sanacije treba obaviti temeljitu stručnu analizu dosadašnjih radova i nakon toga provesti sve radnje od projektiranja do izrade nove dokumentacije. Na natječaju za izradu nove dokumentacije za dovršetak radova na temelju javnog natječaja, među pet kandidata, posao je dobio slovenski Hidroinženiring i s njim je zaključen ugovor za ovaj posao vrijedan tri milijuna kuna, kažu u Fondu, uz tvrdnju da nije bilo nikakvog pogodovanja.

U Fondu ne žele davati informaciju u kojoj je mjeri Odlagalište sirovina odstupilo od programom predviđenih radova jer je sve to još u fazi istrage koju provodi Državno odvjetništvo.

Novi troškovnik

U svakom slučaju, do rujna 2011. godine nije se mogla dovršiti sanacija bazena crvenog mulja budući da je još preostalo oko 250.000 metara kubičnih lužnate vode koju treba ispariti. U ugovorenom troškovniku radova, stavka koja se odnosila na isparavanje lužnate vode je potrošena. Izvođač radova Odlagalište sirovina je u prosincu 2011. godine, uz zahtjev za nastavak izvođenja radova, dostavio i novi troškovnik radova u iznosu od 11 milijuna kuna.

No, taj troškovnik nema ni stručnu, a ni tehničku podlogu, te se ne zna tko ga je izradio i na temelju kojeg projekta, zaključuju u Fondu za zaštitu okoliša.

Nastavak radova za pola godine?

Projekt nastavka sanacije bazena kod Obrovca koji je izradio Hidroinženiring prošao je recenziju Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Fond će uskoro, preko Ministarstva unutarnjih poslova, zatražiti od Vlade Republike Hrvatske hitno izvođenje radova na ojačanju stabilnosti nasipa u izdvojenim kritičnim zonama.

Za te radove se mora provesti postupak javnog odabira izvođača radova i građevinskog nadzora. Isto je potrebno učiniti i za nastavak radova na sanaciji bazena s ostacima crvenog mulja i lužine. U izradi je idejni i glavni projekt za nastavak sanacije pa se očekuje da će u roku šest mjeseci radovi na sanaciji biti nastavljeni, kažu u Fondu.





Related Articles

Back to top button