Glisiranje – letak: PU zadarska savjetuje nautičare

Vrijeme turističke sezone uobičajeno podrazumijeva i pojačan pomorski promet, koji donosi i mnoge opasnosti kako po nautičare, tako i za kupače. Naime, nepropisno glisiranje samo je jedan od prekršaja s kojim se tijekom ljetnih mjeseci susreće pomorska policija, a koji može imati vrlo teške ili kobne posljedice.

U posljednjih nekoliko godina na području PU zadarske nije zabilježen niti jedan slučaj  ozlijeđivanja od naleta na kupače. Zbog izazivanja prometne nesreće na moru od 2008. godine prijavljene su četiri osobe, a u tim je nesrećama 5 osoba teže, a 3 lakše ozlijeđeno.

Zbog nepropisnog glisiranja, na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale ili na područjima na kojima glisiranje nije niti dozvoljeno policijski službenici Postaje pomorske policije Zadar tijekom 2011. godine izdali su 85 prekršajnih naloga.

Od početka ove godine izdali su 22 takva naloga.

Kako bi se utjecalo na svijest nautičara, posebice kada se radi o glisiranju, ali i drugim prekršajima vezanim uz nepropisnu plovidbu, a koja mogu izazvati nesreće na moru, policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske izradili su letak preveden na tri svjetska jezika (engleski, talijanski i njemački) koji sadrži kratki podsjetnik o pravilima prilikom upravljanja plovilima.

Takvi leci uručuju se nautičarima prilikom redovitih kontrola plovila, što svakako ne isključuje sancioniranje u slučajevima kada je prekršaj već počinjen.

Također će se postaviti i na sezonske granične prijelaze u Božavi i Salima, obzirom da sadrže i podsjetnik o uplovljavanju u najbližu luku radi obavljanja granične kontrole, kao i kod iznajmljivača brodica na mlazni pogon, sve kako bi se utjecalo na što veću razinu sigurnosti na moru.