ZadarZadne-Izdvojeno

Gotovina je dobro, odvjetnici optimistični, Zadrani ogorčeni: “Sve je ovo obična namještaljka!”

OBRAĆANJEM Ante Gotovine i Mladena Markača sudu jučer je u Haagu završen žalbeni postupak. Pravomoćna presuda očekuje se do kraja godine. Odvjetnici generala zadovoljni su jučerašnjim izlaganjima. Smatraju da su uvjerljivim argumentima doveli u pitanje dva ključna dijela presude: zločinački pothvat i prekomjerno granatiranje. Zadovoljni su i u tužiteljstvu. Savjetnik glavnog tužitelja Sergea Brammertza, Frederic Swinnen kazao je da nemaju što dodati argumentima koje su jučer iznijeli u sudnici te da je trenutno pred njima novi važan posao.

Devet sati trajalo je ročište u žalbenom postupku, a dvije su strane pokušale drugostupanjskom sudskom vijeću objasniti svoje razloge zašto presudu od 18 i 24 godine zatvora treba zadržati, odnosno ukinuti. Na kraju su se sucima obratili Gotovina i Markač.

Gotovina: Duboko suosjećam sa svima koji su pretrpjeli gubitke

“Ne tvrdim da sam bio nepogrešiv i nadam se da to neće biti mjerilo po kojem ćete mi suditi”, rekao je Gotovina, a Markač je dodao:

“Kao čovjek i humanist duboko osjećam sa svima koji su pretrpjeli osobne gubitke”, rekao je Markač.

Šerić: Očekujem da će nakon izricanja presude generali izaći na slobodu

Odvjetnik Branko Šerić smatra da je dobro što su se generali osobno obratili sucima.

“U krajnjoj liniji red je uvijek da se čuje druga strana, ali kompletno. Znači, ne samo putem odvjetnika nego i osobno”, smatra Šerić.

“Po pitanju tijeka jučerašnjeg suđenja, kao i moguće presude, umjereno sam optimističan. Ne vjerujem da će sudsko vijeće osloboditi generale Gotovinu i Markača, ali vjerujem da je obrana dobro odradila svoj posao te da će kazne generalima biti značajno smanjene, za dvije trećine. Zbog toga bi generali vrlo brzo nakon izricanja presude mogli izaći na slobodu”, objasnio nam je odvjetnik Šerić.

Šerić smatra da je obrana odlično napravila svoj dio posla te da je uspjela osporiti optužbe tužiteljstva, posebno one koje se odnose na dvije najvažnije točke optužnice – udruženi zločinački pothvat i prekomjerno granatiranje.

“Tužiteljstvo je svoje argumente preslagivalo u hodu i pokazalo je određeni stupanj nespremnosti i nesnalažljivosti. Nakon što je obrana uspjela osporiti njihove tvrdnje o prekomjernom granatiranju, tužiteljstvo je zaključilo – ako nije bilo prekomjernog granatiranja, još uvijek ostaje optužba za udruživanje u zločinački pothvat – što samo potvrđuje njihovu nemogućnost snalaženja”, zaključio je Šerić.

U razgovoru nam je napomenuo kako optimizam postoji, ali on ne može biti apsolutan jer je sud u Haagu, kako kaže, ad hoc sud i često podliježe jednom značajnom trenutku, pa nije moguće očekivati, usprkos odličnoj obrani generala, da će presuda biti oslobađajuća. Očekuje kako će presuda biti izrečena krajem godine i to zbog činjenice da Sud ne radi preko ljeta te izrade dokumentacije koja bi mogla jako dugo trajati.

“Gotovina je dobro”

Ante Gotovina dobro se osjeća i dalje je optimističan. Jutros se telefonski s njim čuo njegov prijatelj Željko Dilber.

“On je dobro. Međutim, ono što moram naglasiti, nismo komentirali jučerašnji dan jer to je telefonski razgovor i nije primjereno telefonom o tome razgovarati. Međutim, on dobro zvuči, pozitivno, tako da nisam osjetio neku posebnu razliku u razgovorima do sada i jutrošnjem”, rekao je Dilber.

Jučer se nije dogodilo ništa neočekivano, ali nakon svega imam pozitivne vibracije, kaže jedan od najboljih prijatelja generala Gotovine.

“Iskreno rečeno, nakon onoga kad je predsjednik Vijeća rekao da uskoro očekuje konačnu presudu ne bi me iznenadilo da to bude puno prije kraja godine jer takvu izjavu sigurno nije dao napamet”, kaže Dilber.

“Ovo je namještaljka, oni moraju biti oslobođeni”

Pročitajte što građani Zadra kažu o jučerašnjoj raspravi:

“Ja ne vjerujem u ovaj svijet, ne vjerujem da ima pravde i zato teško da će biti oslobođeni, možda im malo smanje kazne, ali osloboditi ih neće.”

“Što ću ja njima poručiti kad su oni stabilniji od nas, ponašaju se kao da nisu na optuženičkoj klupi, kao da imaju nekog svetog duha u sebi

“Doživio sam šok što su naše ljude pozatvarali, naše generale koji su branili domovinu. Očekujem da bi bilo pošteno da ih puste na slobodu.

“Ja mislim da će im smanjiti kazne, ne bi bilo pošteno da im ostanu ove kazne”

“Mislim da će im smanjiti barem na pola kazne, to bi bilo realno. Ako ih neće osloboditi”

“Treba biti oslobađajuća presuda”

“Uvjerena sam u oslobađajuću presudu”

“Ovo je jedna namještaljka. Ako su nam skloni oni i Europska unija onda će biti oslobođeni, ako nisu onda ništa. O tome ovisi”





Related Articles

Back to top button