ZadarZadne-Izdvojeno

FOTO – Gotovina: Presuda je potvrdila da je rat bio obramben i čist

Na pozornici na Forumu generala Gotovinu su dočekali svi ratni zapovjednici postrojbi Zbornog područja Split kojima je u vrijeme Domovinskog rata zapovijedao

General Ante Gotovina obratio se građanima na Forumu oko 14 sati. Tamo ga je dočekalo oko 10.000 ljudi, a na pozornici su ga dočekali svi ratni zapovjednici postrojbi Zbornog područja Split kojima je u vrijeme Domovinskog rata zapovijedao general Gotovina.

Rekao je kako je hrvatski narod bio najjači kad je bilo najteže te da je zemlju u ratu napao daleko jači neprijatelj. Usporedio je to s biblijskom pričom o Davidu i Golijatu. Za Oluju je rekao da je to akcija koja sada pripada povijesti, a međunarodna zajednica 16. studenog je potvrdila da je Domovinski rat bio obrambeni i da su hrvatske namjere i obrana bili čisti. Zaključio je kako je time završen rat i time zatvoreno jedno poglavlje, a nova tek dolaze.

Nakon govora Gotovina je otišao u crkvu Svete Marije zajedno sa sestrama benediktinkama.

Uručili mu povelju počasnog građanina nakon 11 godina

Prije toga na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zadru Gotovini su uručili povelju počasnog građanina Zadra o čemu su čelnici grada odlučili još 2001. godine. Primio je i godišnju nagradu Grada Zadra iz 2011. godine.

– Nakon 12 godina ponovno smo zajedno. Evo danas ću napokon primiti nagradu koju ste mi dodijelili 2001. Hvala gospodinu Davoru Arasu, tadašnjem predsjedniku Gradskog vijeća i svim vijećnicima iz toga saziva, bio je kratak general Gotovina koji je zaradio gromoglasan pljesak.

Župan mu pripremio ‘zavajun’

Generala Antu Gotovinu jutros je u Domu županije u Zadru primio zadarski župan Stipe Zrilić,  a tamo su bili gradonačelnici i načelnici općina. Prije toga general je zajedno s gradonačelnikom Zadra položio vijence braniteljima na gradskom groblju.

General je čelnicima rekao svoje dojmove otkad je na slobodi. Osvrnuo se na put od Zagreba do Pakoštana. Nije mogao skriti oduševljenje.

– Lijepi grad Zagreb, koji je sada puno ljepši, zatim autocesta kojom smo putovali na more. I vidim kako se razvijaju sve te općine i gradovi. Imamo sve što je potrebno. Treba gledati naprijed. Uživati u tome i stvarati još bolju zemlju za buduće naraštaje – rekao je Gotovina.

Iako su mu čelnici nazdravili šampanjcem, župan je posebno za Gotovinu pripremio ‘zavajun’ (piće od svježih jaja i šećera) jer je general izjavio da se zaželio domaćih jaja.

Imamo sve što je potrebno. Treba gledati naprijed. Uživati u tome i stvarati još bolju zemlju za buduće naraštaje – rekao je Gotovina

Na ulasku u zadarsko kazalište, gdje traje svečana sjednica, generala Gotovinu dočekao je višeminutni pljesak. U predvorju je pozdravio svoje suborce posebno invalide Domovinskog rata te se kasnije vrlo srdačno pozdravio s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

S njim je danas u Zadru i njegov ratni prijatelj, ministar obrane Ante Kotromanović.

Nadbiskup nasmijao Gotovinu: Slobodni viteže Pakištana…

General je bio i na misi koju je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić u katedrali Svete Stošije.

Pozdravljajući generala Gotovinu zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić od uzbuđenja se zanio pa se generalu obratio riječima viteže Pakistana, zatim Pakištana, no brzo se ispravio rekavši da je mislio na Pakoštane. Nadbiskup, a i svi ostali su se nasmijali. Pogrešku mu nitko nije zamjerio.

– Pakoštanski župnik kad god me nazove kaže da zove iz Pakistana, opravdao se zadarski nadbiskup što je kod generala Gotovine izazvalo osmijeh na licu.

Nakon svete mise na kojoj ga je pričestio mons. Milivoj Bolobanić, Gotovina se poklonio na grobovima dvojice pokojnih nadbiskupa Marijana Oblaka i Ivana Prenđe, s kojima je imao posebna odnos.

Markač dolazi u Đurđevac

General Mladen Markač dolazi u subotu u svoj rodni Đurđevac gdje će mu prirediti veliko slavlje oko 16 sati. Počinju sa svetom misom, nakon čega slijede govori gradonačelnika Slavka Gračana i generala Markača, a zatim se slavlje nastavlja kulturno-umjetničkim programom.

Foto: Zadarski list





Related Articles

Back to top button