IzdvojenoZadar

Grad Zadar priznao: ustaška spomen ploča postavljena je ilegalno; Vukoša i Radeta: hitno je uklonite; Dukić, Dujela, Kalmeta i HDZ šute…

I dok autor ovog teksta ni u kojem trenutku nije dovodio u pitanje  zasluge Rajka Loze koji je poginuo u Domovinskom ratu i koji je položio život za Hrvatsku, ipak nije primjereno kako na spomen ploči pišu ustaške parole, a istu "krasi" i mapa izdajničke NDH. Mišljenja smo, dakako kako gospodin Lozo ipak zaslužuje spomen ploču sa službenim simbolima Republike Hrvatske. Odluku o postavljanju takve spomen ploče, pa i na istoj lokaciji, vjrujemo, donijelo bi Gradsko vijeće Grada Zadra već na prvoj sljedećoj sjednici.

Nakon što je portal ZADAR News u listopadu 2019. otkrio dva grafita na kojima se pozivalo na klanje Srba, onaj prvi koji je osvanuo na Bilom Brigu promptno je prebrisan, dok je posljednji, koji je “krasio” jedan od zidova zadarske Velebitske ulice u potpunosti prebrisan tek nakon pet dana i nakon što je naš portal javnost izvijestio o incidentu.

Grafit koji je pozivao na klanje Srba obrisan je tek iz drugog pokušaja

Naime, odlukom ovlaštenog komunalnog redara koji je pod resorom pročelnika Robertina Dujele, donesena je odluka prema kojoj se nalaže tvrtki Sjaj d.o.o. da prebriše sporan grafit. No, djelatnici spomenute tvrtke prebrisali su tek dio grafita na kojemu je pisalo “Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati” s ustaškim “u” i križem. Tako je na zidu ostalo napisano “Oj hrvatska mati”. Kada smo pročelnika Dujelu pitali zbog čega nije prebrisan cijeli grafit, kao što je to naložio komunalni redar, poslao nam je općenit odgovor u kojemu je kazao kako će se on zalagati da se prebrišu svi nepotrebni natpisi na pročeljima zgrada u Zadru. Tada smo ga podsjetili kako nam nije odgovorio na konkretno pitanje. Nekim čudom, dva dana kasnije grafit je u potpunosti prebrisan.

Građane smeta ilegalno postavljena ustaška spomen ploča

Slijedom gore navedenih događaja, redakciji ZADAR Newsa javilo se više čitatelja koji su nas upozorili kako se ispred ulaza u zgradu Ureda državne uprave Republike Hrvatske u ulici Josipa Jurja Strossmayera 20 nalazi spomen ploča na kojoj se nalazi mapa izdajničke i kvislinške takozvane Nezavisne države Hrvatske. Između ostaloga, na spomen ploči podignulom branitelju Rajku Lozi piše “HRVATSKI VITEŽE, USTAŠKI SINE”, “PROGONI, OPTUŽBE, MUČENJA, ZATAJE I IZDAJE NISU PREKINULI TVOJ ŽIVOTNI SAN, NEZAVISNU DRŽAVU HRVATSKU”. Kao što je i vidljivo na spomenutoj fotografiji, u duhu samog obilježja na mramornoj ploči nalazi se i grb s prvim bijelim poljem.

Grad Zadar prekršio zakon kako nam ne bi odgovorili na upit. Tek na kraju su, temeljem naše prijave Povjereniku za informiranje priznali su kako je ustaška spomen ploča postavljena ilegalno

Iako smo upit Gradu Zadru, gradonačelniku Branku Dukiću i resornom pročelniku Robertinu Dujeli poslali upit temeljem koje odluke Gradskog vijeća je sporna spomen ploča postavljena, oni nam puna četiri mjeseca nisu odgovarali na upit, čime su prekršili Zakon o pravu na pristup informacijama. Temeljem kršenja spomenutog Zakona, jedino što nam je preostalo je prijaviti Grad Zadar Povjereniku za informiranje, što smo i učinili. Naknadno, temeljem Rješenja Povjerenika, Grad Zadar i Ivana Dadić, povjerenica za informiranje bili su prisiljeni odgovoriti na naš upit. A u odgovoru jasno piše kako na niti jednoj sjednici Grada Zadra nije donesena odluka o postavljanju ustaške spomen ploče ispred Ureda državne uprave u ulici Josipa Jurja Strossmayera 20.

Grad Zadar svjesno je prekršio Zakon, ali su na kraju ipak priznali kao je ustaška spomen ploča postavljena ilegalno

Temeljem odredbi koje je propisao sam Grad Zadar na svojim službenim web stranicama, a koje su potvrđene javnom objavom u službenom Glasniku Grada Zadra, sporna spomen ploča trebala bi biti uklonjena.

– Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša obavlja poslove koji se odnose na trajno i kvalitetno pružanje komunalnih usluga, održavanje komunalnih objekata i uređaja u stanju funkcionalne sposobnosti, osigurava obavljanje komunalnih djelatnosti na načelima održivog razvoja, osiguranja javnost rada, sve sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu, drugim zakonima, posebnim propisima i odlukama Gradskog vijeća – stoji u Glasnikui na web stranicama Grada.

Rajko Lozo zaslužuje dostojanstvenu spomen ploču s obilježjima Republike Hrvatske

I dok autor ovog teksta ni u kojem trenutku nije dovodio u pitanje  zasluge Rajka Loze koji je poginuo u Domovinskom ratu i koji je položio život za Hrvatsku, ipak nije primjereno kako na spomen ploči pišu ustaške parole, a istu “krasi” i mapa izdajničke NDH. Mišljenja smo, dakako kako gospodin Lozo ipak zaslužuje spomen ploču sa službenim simbolima Republike Hrvatske. Odluku o postavljanju takve spomen ploče, pa i na istoj lokaciji, vjrujemo, donijelo bi Gradsko vijeće Grada Zadra već na prvoj sljedećoj sjednici.

Danijela Vukoša

Vukoša: Ploču treba maknuti jer natpis na ploči obezvrjeđuje sve poginule u Domovinskom ratu kao i sam oslobodilački karakter rata

Gradski vijećnik SDP-a, Daniel kazao je kako bi sporna spomen ploča trebala biti uklonjena.

– Sada, nakon što su i sami priznali da je ploča tamo ilegalno postavljena, red je da se ta ista spomen-ploča i ukloni. Očekujem brzu reakciju nadležnih službi – kazao je Radeta za ZADAR News.

Daniel Radeta

I Danijela Vukoša iz redova zadarskog SDP-a mišljenja je kako spomen ploču treba ukloniti. Ona je za ZADAR News kazala kako HZD-ovci provode samovolju u Gradu više od 20 godina.

– Uklanjanje sporne spomen ploče pitanje je prije svega političke volje vladajućih u gradu Zadru. Komunalni redari su tu da odrade posao na terenu. Što se tiče političke volje, svjedočimo kako je do sada nije bilo (nekih 20 i koliko godina od kad je postavljena). Ne znam što se bitno promijenilo u međuvremenu. Hoće li doći do njenog uklanjanja ne ovisi o priznanju da je ploča postavljena protiv zakona o komunalni djelatnostima. Nažalost, živimo u gradu u kojem su interesi, pobude i želje nekih iznad zakona. Ploču treba maknuti jer natpis na ploči obezvrjeđuje sve poginule u Domovinskom ratu kao i sam oslobodilački karakter rata.

Gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik Robertino Dujela šute

Robertino Dujela, foto: Zadarski list

Iako smo temeljem službenog priznanja Grada Zadra kako je sporna spomen ploča postavljena ilegalno do kraja ovog članka i u posljednja dva dana u više navrata pokušali doći do odgovora resornog pročelnika Robertina Dujele i gradonačelnika Branka Dukića zbog čega ilegalna ploča nije uklonjena, to nam do zaključka ovog članka, nažalost, unatoč višestrukom inzistiranju nije pošlo za rukom.

Šute i Kalmeta i zadarski HDZ

Pokušali smo kontaktirati i šefa zadarskog županijskog i gradskog HDZ-a, Božidara Kalmetu i Josu Nekića, no oni nam, baš kao i gore spomenuti duo do zaključka ovog članka nisu odgovarali na pozive. 

Foto: N1 TV





Related Articles

Back to top button