ZadarZadne-Izdvojeno

Grad Zadar razmišlja o ukidanju porodiljnih naknada

imageIako je odluka Gradonačelnika o smanjenju novčane pomoći za opremu novorođenog ili posvojenog djeteta na 2 000 kune donesena 17. siječnja, ona se primjenjuje za prvog dana ove godine.

Vijest o smanjenju te naknade objavljena je u Zadarskom listu, o njoj više nitko iz gradske uprave nije želio govoriti, da bi prije tri dana ugledala dobila je službenu potvrdu objavom u Glasniku Grada Zadra.

Poticaj za roditelje djece rođene u Zadru ubuduće će iznositi 2000 kuna, bez obzira radi li se o prvom, drugom, trećem ili petom novorođenom zadarskom djetetu.

To je populistička mjera čelnika lokalne samouprave koja sigurno ne utječe na povećanje prirodnog prirasta, a koja u Zadru dobiva simboličan karakter primjeren stanju u proračunu, pojasnio je pročelnik ureda za socijalnu skrb Mario Pešut.

Razmišlja se čak i o njenom ukidanju a novac bi se preusmjerio za konkretnije oblike pomoći socijalno ugroženim osobama. Tako će Grad Zadar po svemu sudeći ostati bez dobrodošlice za novorođene Zadrane.

Taj je populizam bio najjači u predizbornoj kampanji Zvonimira Vrančića, koji je kao ginekolog obećao poticaj za rodilje koji je za prvo novorođeno dijete iznosio dvije tisuće, za drugo dijete 5000, a za treće i svako slijedeće dijete čak 10 tisuća kuna.

Nakon što se suočio sa stanjem u gradskoj blagajni Vrančić je za manje od godinu dana od obećanja samo za prvo dijete naknadu ostavio na 2000 kuna, dok se za drugo, treće ona prepolovila. I uz to je njihova isplata kasnila po šest mjeseci.

Po primitku zahtjeva za ostvarenje prava na novčanu pomoć, Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo donijeti će rješenje u roku od 30 dana, navodi se u jednoj odredbi najnovije odluke.





Related Articles

Back to top button