IzdvojenoZadar

HDZ-ovci i Božidar Kalmeta su suglasni: ‘Novi izbori su jedino rješenje ako ne želimo da propadne KK Zadar. A što ako ne bude novca ni za socijalu?’

Nakon što na drugoj sjednici Gradskog vijeća u novom sazivu Marija Senkić Klapan nije prošla za ravnateljicu Znanstvene knjižnice, HDZ-ovci su krenuli u ofenzivu. Bijes pogubljenih HDZ-ovih vijećnika ponajbolje se očitovao kroz pročelnika za odgoj i školstvo, Josu Nekića koji je ničim izazvan s govornice usred noći izvrijeđao vijećnicu SDP-a Irenu Dragić pred kraj maratonske sjednice. Takvim ponašanjem bivši obavještajac najviše je ponizio samoga sebe, a svoju stranku učinio još omraženijom u gradu u kojemu su nakon 30 godina izgubili većinu u Gradskom vijeću.

Prije nekoliko dana redakciji ZADAR Newsa obratio se jedan utjecajni i visokopozicionirani HDZ-ovac s molbom za sastanak. Na sastanku na kojemu se pojavio s nenajavljenom kolegicom, također HDZ-ovkom, imali smo što i čuti. HDZ-ovci, koji su molili za anonimnost rekli su nam kako su u dogovoru sa svojim stranačkim šefom, Božidarom Kalmetom odlučili isprovocirati nove izbore.

‘S Enijom Meštrovićem se nije mogla postići dugoročna suradnja’

– Donesena je odluka nekoliko dana prije konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća o tome da se nekako isprovociraju novi izbori nakon što se uvidjelo da se s Enijom i njegovima ne može napraviti apsolutno ništa. Oni se sad predstavljaju kao nekakav korektor, a u konačnici ćete vidjeti, što oni i najavljuju, kako će rušiti sve naše normalne prijedloge – kaže nam HDZ-ovac i dodaje:

– Rebalans i KK Zadar bit će točka prijeloma, oni inzistiraju na transparentnosti, ali to u ovom trenutku nije moguće, ponajviše zbog tajnih ugovora između klubova i košarkaša čiji su garanti njihovi agenti i pravnici koji su radili te ugovore. Klubu se može dogoditi to da igrač tuži KK Zadar ako u javnost procure detalji ugovora i tek onda imamo problem – govori u jednom dahu HDZ-ovac.

Govorimo mu kako je moguće revidirati ugovore koji u sebi ne bi imali klauzulu tajnosti, na što on odmahuje rukom i govori kako je to svjetski poslovni standard.

– To nije moguće, to je standard, ne samo u Europi nego u cijelom svijetu. Ugovori ne mogu i ne smiju biti javni. Kad bi to bilo tako, srušio bi se cijeli spektar ekonomske konkurentnosti. Ono što govori Enio Meštrović sa svojim partnerima iz SDP-a i Akcije mladih naprosto je čisti populizam i to im neće proći. Dogodit će se to da klub neće dobiti novac i onda nastaju problemi.

‘Ugovori košarkaškog kluba ne mogu i neće biti javno objavljeni’

Sugovornika upozoravamo kako su problemi nastali u onom trenutku kad je direktor kluba Željko Žilavec dobio informaciju kako neće dobiti proračunski novac, a klub je nastavio potpisivati igrače, pa sad imaju problem i sa smještajem tih igrača. Dakle, nije problem u novoj vladajućoj većini nego u direktoru kluba koji se pravi kao da u Gradskom vijeću on ima većinu.

– Tu ste dijelom u pravu, ali što je direktor trebao napraviti? Ne potpisati igrače? I što onda?
Odgovaramo mu s protupitanjem – nije li neodgovorno potpisivati igrače ako znaš da je situacija nestabilna i ako ti je jasno rečeno da nećeš dobiti novac sve dok ne ispoštuješ zahtjev o transparentnosti koji uporno odbijaš ispuniti? Tko će isplatiti plaće igrača za 8. i 9. mjesec i što ako igrači naprosto napuste klub i podignu tužbu na FIBA-i, što se događalo i kad je HDZ imao većinu u Gradskom vijeću?

Na ovo pitanje HDZ-ovac nije ponudio odgovor, ali se u razgovor ubacila njegova kolegica kazavši kako je KK Zadar svetinja i kako klub mnogo znači Zadranima i navijačima.

– Oni će na ovaj način ugasiti klub i ako tih 3 milijuna kuna ne bude isplaćeno, doći ćemo u ogromne probleme – tvrdi ona.

‘Klub će propasti ako ne dobije 3 milijuna kuna na rebalansu’

Još jednom, sada i njoj odgovaramo kako to nije problem koji su uzrokovali novi vijećnici u Gradskom vijeću, već kako se radi o problemu za koji jedino HDZ može biti odgovoran.

– Oni se furaju na neku transparentnost, a znaju da to što traže ne može biti objavljeno – zaključuje ona, dok njen stranački kolega kaže kako će upravo zbog Meštrovićeve nezavisne liste, SDP-a i Akcije mladih nastupiti ‘paraliza vlasti’.

– Doći ćemo u situaciju da se više ništa neće moći izglasati, kasnit će socijala, imat ćemo velike probleme jer su oni odjednom pronašli riječ ‘transparentnost’ i ne odustaju od toga da sve transakcije budu javne. I direktor Inovativnog Zadra, Alan Kociper objasnio je kako to nije moguće, ali oni inzistiraju na stvarima koje nisu moguće kako bi politički profitirali.

‘Nije moguće imati javne i transparentne financije’

Tu zaustavljamo HDZ-ovca i govorimo mu kako nije u pravu jer postoje gradovi i općine čije su transakcije potpuno javne i kako do nikakvih problema, čak ni tehničkih nije došlo prilikom tih objava koje su dostupne od 0-24 na službenim stranicama primjerice Grada Bjelovara.

S druge strane muk, na ovu konstataciju koja je faktografski točna i neoboriva nitko od nije HDZ-ovaca nije reagirao.

Do kraja sastanka, HDZ-ovci su još nekoliko puta naglasili kako je za dobrobit građana bolje da se raspišu novi izbori je sada situacija u gradskoj upravi ‘paralizirana’, a boje se, logično, da će tako biti do kraja četverogodišnjeg mandata koji je tek započeo.

– Oni (Meštrovićevci, SDP i Akcija mladih, op.a) će nas zatrpati sa svojim amandmanima koje će oni i izglasati kod donošenja proračuna i to je nešto što se kosi s HDZ-ovom politikom. Prođu li njihovi amandmani, onda je to njihov, a ne HDZ-ov proračun. Upravo zato trebamo ići na nove izbore da se još jednom promiješaju karte jer ovo što sad imamo nema nikakvog smisla – govori HDZ-ovka koja objašnjava kako je i ‘šef’ suglasan da se ide na nove izbore.

‘Zatrpat će nas amandmanima’ i to onda više nije HDZ-ov proračun’

– To bi značilo da ćete srušiti sami sebe i svoj proračun, odnosno da će ga gradonačelnik Branko Dukić povući, to bi onda isprovociralo nove izbore za gradonačelnika, a ne za Gradsko vijeće – govorimo joj na što ona odgovara kako se ‘mora pronaći modalitet izlaska na nove izbore, ne za gradonačelnika nego za Gradsko vijeće’.
Još jednom joj objašnjavamo da bi povlačenje proračuna značilo ponovljene izbore za gradonačelnika, a ne za Gradsko vijeće, na što reagira njen stranački kolega koji objašnjava kako postoje ‘modeli’ dolaska u situaciju da proračun padne.

– O tome nije popularno pričati, ali za Zadrane je najbolje da dođe do novih izbora i mislim da su to svjesni svi u ovom gradu. Ako se to ne dogodi propast će i KK Zadar i sve ostalo dolazi u pitanje. Najpoštenije bi bilo da se ide na nove izbore – govori on.

Pitamo ga što će se dogoditi ako ishod izbora bude sličan trenutnom u kojemu HDZ-ova koalicija ima 11 od 27 vijećnika, na što on odgovara kako je sada teško govoriti o tome ‘što bi bilo kad bi bilo’. Odgovaramo mu kako je cijeli razgovor koji vodimo zapravo jedna velika hipoteza sastavljena od puno skrivenih i onih manje skrivenih pitanja ‘što bi bilo kad bi bilo’, da bi u konačnici dobili odgovor kako je HDZ uvjeren kako će na novim izborima imati većinu u Gradskom vijeću.

HDZ-ovci bez odgovora na ključno pitanje: kako će isprovocirati nove izbore?

Nakon odlaska s poprilično konfuznog pića koje je potrajalo nešto više od sat vremena, sutradan smo razgovarali s jednim HDZ-ovcem koji također obnaša visoku stranačku dužnost. On nam je potvrdio sve gore navedeno naglasivši kako je i ‘šef’ (Božidar Kalmeta, op.a.) donio odluku da se ide na nove izbore. I njega pitamo kako će isprovocirati nove izbore za Gradsko vijeće, a ne za gradonačelnika ako Meštrovićevci, SDP i Akcija mladih usvoje veliki broj svojih amandmana, na što također nismo dobili odgovor. I on ponavlja govoro istu priču kao HDZ-ovac i HDZ-ovka s kojima smo se sastali dan ranije.

– Bitno je da građani znaju da ovako stvari ne funkcioniraju i da na ovakav način vlast ne može funkcionirati kad imate s druge strane ljude koji su a priori protiv svega što vi predložite samo zato što ste HDZ. Takva suradnja nije moguća. Mi smo u više navrata pokušali ‘lipo’ razgovarati s nekim ljudima s Enijove liste preko naših i njihovih prijatelja, no oni nisu htjeli uopće razgovarati o mogućoj suradnji na duge staze. Zato i rade ovakve cirkuse i zato vlast u Zadru ne funkcionira niti će u ovakvim uvjetima funkcionirati – kaže nam HDZ-ovac.

Na pitanje kako će ‘isprovocirati nove izbore’ konkretnog odgovora nema, baš kao što ga nije bilo ni dan ranije.

– To su procesi, postoje modeli i postoje stvari o kojima sad ne bih govorio, ali nama, ali i građanima definitivno ne odgovara ovakvo neodgovorno ponašanje vladajućih u Gradskom vijeću. Oni se ponašaju kao da su osvojili Zadar i kao da je Zadar njihov plijen. Vidjeli ste na točki o Mariji Senkić Klapan kako su to dogovoreno odradili Enijovi vijećnici, SDP i Akcija mladih. Tako će biti sa svim sljedećim točkama i Grad će doći u krizu vlasti. Ovo je situacija koja ne odgovara ni nama ni ‘njima’ – kaže HDZ-ovac.

‘I ‘šef’ Kalmeta je za nove izbore, oni su jedino rješenje da Grad profukncionira’

Pošto ne želi odgovoriti kako će isprovocirati nove izbore, pitamo ga zašto spominje ‘šefa’ ‘koji je za nove izbore’ i tko je ‘šef’, na što nam sa smiješkom odgovara kako je šef Božidar Kalmeta koji se povukao na otok Ugljan i kako iz mjesta Poljana koordinira cijelom pričom.

– On je na otoku Ugljanu u mjestu Poljana odakle koordinira s cijelom strankom. Jučer je kod njega bio jedan pročelnik, a sutra odlazim ja. Njegov generalni stav je da se mora ići na nove izbore. Javnosti mora znati da se na nove izbore ne odlazi zbog HDZ-a nego zbog Enija Meštrovića, njegove nezavisne liste, SDP-a i Akcije mladih koji nisu konstruktivni, već rušilački faktor u Gradskom vijeću – za kraj će ovaj HDZ-ovac.

Kalmeta koordinira HDZ-om iz mjesta Poljana na otoku Ugljanu

U međuvremenu smo pokušali doći do predstavnika SDP-a da prokomentiraju novonastalu situaciju i izjave HDZ-ovaca, ali nam to do zaključka ovog članka nije pošlo za rukom. O svemu su se naknadno rekli očitovati jedino predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra Marko Vučetić i njegov zamjenik, Enio Meštrović.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button