ZadarZadne-Izdvojeno

Ingrid Antičević Marinović: Zadarska vlast pobjegla je od građana

ingrid2Na žalost, na prošlim lokalnim izborima još je jednom pobjedila obmana. Gradu Zadru treba vlast koja će bez puno pompe i halabuke, bez izjava da ništa ranije nije bilo dobro, krenuti u realizaciju brojnih i nagomilanih problema te pokrenuti industriju, kaže Ingrid Antičević Marinović

Kukuriku koalicija odradila je pola svog mandata na državnoj razini, a HDZ-ova na ovoj lokalnoj. Nigdje ne cvjetaju ruže, kriza udara one najslabije, ne nazire se svjetlo na kraju tunela. Štoviše, u susjednoj BiH u tijeku su socijalni nemiri koji prijete rasplamsavanjem i izvan granica. Kako na cjelokupnu situaciju gleda Ingrid Antičević Marinović, jedina Zadranka u Hrvatskom saboru, bivša ministrica pravosuđa i dugogodišnja SDP-ova perjanica na našem području, doznali smo u otvorenom razgovoru s njom o aktualnim pitanjima i ključnim lokalnim problemima.

Zaklinjali se u zonu Crno, a sad odustaju

Kako ocjenjujete političku situaciju u Zadru pola godine nakon lokalnih izbora s pozicije saborske zastupnice?

– Zadarska vlast je utonula u samu sebe i pobjegla od građana. Kao da nisu toliko ni željeli vlast pa se nakon izbora ponašaju kao s neželjenim čedom – niti ga ljuljaju, niti mu više pričaju bajke. Između ostalog, glasove su dobili i na projektu zone Crno, s kojim su izlazili na svake izbore već desetak godina. Kad bi ih se pitalo zašto već nisu napravili taj projekt, odgovarali su kako samo što nisu, da bi sada, kad konačno treba krenuti u realizaciju, okrenuli retoriku pa postavljaju pitanje treba li nam uopće zona Crno. To govori kako nikada ozbiljno o tome nisu ni mislili, a niti su što pripremili da bi itko tamo mogao raditi. Stanje gradskog proračuna je kritično, a održava se samo hladni pogon. Taje se podaci o gubicima od prethodnih godina u visini od 80 milijuna kuna, i oni o neplaćenim računima od prošle godine, također od 80 milijuna kuna. Nema više niti šminkanja grada, a s druge strane državna revizija ponovo upozorava na  nenamjenski utrošena sredstva koja su po zakonu strogo namjenska. Riječ je o novcu građana prikupljenom od prodaje stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo i koji je bio najpotrebniji za stanovanje. Dakle, uopće se ne planira postupanje po nalogu državne revizije i osiguravanje  tih sredstava u proračunu.

Zbog čega se zadarski SDP ne izjašnjava baš ni o jednoj aktualnoj temi od lokalnih izbora, osim na sjednicama Gradskog vijeća?

– Mi vodimo prije svega politiku tamo gdje joj je mjesto. Gradska, pa niti bilo koja druga politika se ne vode po krčmama. Naši vijećnici o svim temama govore glasno i jasno. Imamo iskusne vijećnike, ali imamo i mlađu garnituru, vrlo agilnu i spremnu, koja poznaje probleme grada. Nismo oporba koja je destruktivna, nego smo odgovorna oporba koja podržava sve ono što je dobro, kritizira loše, upozorava na sve ono što će se dogoditi. Na žalost, do sada su naši vijećnici bili u svemu u pravu, a kamo sreće da nisu jer onda ne bi bila ovako teška situacija. Također, naši vijećnici daju i konstruktivne prijedloge, a SDP nije centralizirana stranka, već svi naši vijećnici kontinuirano se u javnosti izjašnjavaju o pitanjima koja se svakodnevno nameću.

HDZ-ovci se naslikavali oko Poliklinike, mi radimo

Kako zastupate interese Zadrana u Saboru? Koja pitanja ste postavili? Surađujete li sa zastupnicima HDZ-a?

– Prije svega, želim reći kako sam po prvi puta jedina zastupnica iz grada Zadra. Obraćaju mi se građani, ali pošto sam i predsjednica odbora za zakonodavstvo, nerijetko mi se obraćaju i mnogobrojni načelnici i gradonačelnici iz čitave naše županije. Kao saborska zastupnica pomažem im u njihovim projektima. Ti ljudi koji mi se obraćaju neovisno o njihovoj političkoj orijentaciji pokazuju zaista želju da pomognu svojoj sredini. I prije nego sam postala zastupnica, mi smo bili jako zainteresirani da se, primjerice, projekt Poliklinike koji je započeo još u 80-im, u doba socijalizma i koji je bio zaustavljen, konačno dovrši. HDZ-ovci su se godinama tamo dolazili naslikavati, a kad je gradnja bila prekinuta, ja kao saborska zastupnica, a i SDP, zalagali smo se da se taj projekt nastavi, što je upravo i učinjeno. Dakle, i taj se projekt danas privodi kraju.

Želim spomenuti i aktualnu problematiku s uredima državne uprave i moje nastojanje da buduće sjedište bude upravo u Zadru. Kao što je već i poznato, zbog racionalizacije smanjuje se broj Ureda državne uprave, a cilj je postići bolju ekipiranost, stručnost, brže rješavanje predmeta, a pogotovo imovinsko-pravnih pitanja, zatim pitanja kvalitetnijih kadrova koji će biti ravnomjernije raspoređeni diljem Hrvatske. Što se tiče naše sredine,  Splitsko-dalmatinska, Zadarska i Šibensko-kninska županija bit će objedinjene u jednu cjelinu pod rednim brojem jedan. Ja kao saborska zastupnica se trudim da njezino sjedište bude u Zadru.

Gradska vlast nije iskoristila  EU fondove

Što ocjenjujete ključnim problemom grada Zadra i Zadarske županije i kako se to može riješiti na lokalnoj razini, a kako pomoći s državne razine?

– Mi smo godinama upozoravali na ono što je uloga svake općinske ili gradske vlasti, pa tako i Grada Zadra – stvaranje pretpostavki za poduzetništvo, za ulaganje u male industrijske pogone. Imali smo i čitav niz prijedloga koji je lokalni HDZ prepisao, a kamo sreće da su to i realizirali. Za vrijeme prve koalicijske vlasti, praktički kad je došla autocesta u Zadar, stvoreni su u gradu Zadru, svi infrastrukturni projekti za grad u kojem se može proizvoditi, a ne samo trgovati jer više nema tko  kupovati. Na žalost to nije učinjeno. Sada možemo raditi na tome da se ostvare drugi projekti. Treba naglasiti kako su svi projekti koji se rade u gradu Zadru državni projekti. Dolaskom naše vlasti na državnoj razini, tako se primjerice s 90 posto financira kolektor visoke zone, a na grad pada preostalih 10 posto. Na žalost, jedna trećina Zadra je i dalje na crnim jamama, a to je upravo dužnost gradske vlasti. Treba puno više raditi na povlačenju sredstava iz EU fondova. Gradska vlast mora biti u službi građana i svojih vlastitih, zadarskih projekata. Treba poticati ljude koji žele raditi, nešto proizvoditi. Država sama tu ne može ništa bez lokalne samouprave. Tu problematiku dotaknula sam još prije pet, šest godina kao gradska vijećnica. Upitala sam zašto drugi gradovi dobivaju veća sredstva od nas. Odgovoreno mi je da je to zato što gradskoj vlasti to nije bilo potrebno. Jednako je bilo i s našom inicijativom otprije par godina da se otvori poseban fond za pomoć siromašnim građanima, za EU fondove… Nije bilo sluha za te stvari. Gradili su se veliki projekti u smislu šminkanja grada. Ne želim reći kako to nije lijepo i da nije potrebno, ali naši prioriteti su bili drugačiji.

Teretni prijevoz neće biti prekinut

Možete li prokomentirati najavu o ukidanju teretnog prometa željeznicom prema Zadru i kako će se to dugoročno odraziti na gospodarski razvoj naše županije?

– Kad su u pitanju željeznice, ono što je bivša vlast napravila kad je bila u mogućnosti bilo je zapošljavanje svojih kadrova i kupovanje glasova na taj način. Danas smo svjedoci rezultata takva ponašanja. Ono je dovelo do potpune investicijske i upravljačke, kadrovske i financijske devastacije željezničkog sektora. U dvije godine mandata ove vlade kontinuirano se radi na sanaciji zatečenog stanja, rekonstruiranju poduzeća i priprema za intenzivna ulaganja. Bez obzira na to koliko je teško stanje, prijevoz tereta neće biti prekinut niti u jednom trenutku, a upravo tome u prilog govori ulog od 104 milijuna kuna koliko je u željeznički pravac koji će Zadar i Gaženicu kvalitetnije povezati s europskim koridorima lani uloženo. Ove godine u planu HŽ-ove infrastrukture je obnova pruge Benkovac – Zadar u dužini od 35 kilometara.

Kula babilonska u Gaženici

Što je s projektom luke Gaženica oko kojeg su se lomila koplja u predizbornoj kampanji? Postoji li uopće na državnoj razini svijest o problemima do kojih će doći zbog nedovršenosti ovog projekta već ovog ljeta, kad se namjerava izmjestiti promet iz Jazina?

– HDZ je u predizbornoj kampanji temu projekta Gaženica nametnuo kao lokalnu temu. Istina je da je taj projekt otpočela koalicijska vlast Ivice Račana i da će ga završiti vlast na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem. Radi se o državnom projektu koji upravo zahvaljujući SDP-u ide dalje. Neće se, međutim, tu graditi nikakve kule babilonske. Putnička luka Gaženica bit će dovršena, a zgradu će raditi koncesionar. Kredite treba vraćati. Ne želimo se naći u situaciji da imamo megaprojekt koji zjapi prazan. U Zadru su izgrađeni brojni projekti koji sada zjape prazni, a novac je potrošen. HDZ voli biti veliki graditelj. Veliki projekti, međutim, puno koštaju, a učinci su nikakvi. Izgradnja Gaženice će se nastaviti, a halabuka da se tobože nešto zaustavlja je čista laž. Gradit će se ono što je potrebno, a u ovom slučaju stalo se s jednom megalomanskom idejom. Budući da su se lokalni HDZ-ovci uzvikali oko ovog projekta, nameće se pitanje čiji su to financijski interesi osujećeni dolaskom ove vladajuće garniture na vlast? Što su oni radili od 2003. godine? Projekt je trebao biti gotov do sada, ali nije, a onaj koji je vodio projekt nove luke Gaženica i upravljao stotinama milijuna eura, Sandro Vukelić, dolaskom nove vlasti netragom je nestao. No ubrzo ga je pronašla policija, a USKOK ga je smjestio u Remetinec. Činjenica je da kad HDZ nešto gradi ne zna se ni koliko će to koštati, ni kad će biti dovršeno, niti bilo što. Primjer za to je i projekt Poljane Petra Zoranića. Cijena je povećana jer su našli iskopine. Za grad star tri tisuće godina valjda se podrazumijeva da će se naći nešto čim se zakopa te to treba ukalkulirati u cijenu odmah. Takvom njihovom modelu je došao kraj.

Ivo Bilić bi već riješio novu luku

Zbog čega se iz političkog života, pa i iz javnog života u Zadru, povukao Ivo Bilić, i znači li to da zadarski SDP ne računa više na njega? Pripremate li možda kandidata za gradonačelnika već za naredne izbore?

– Ivo Bilić nije gradski vijećnik, pa nema mogućnosti da politički istupa pred strankom. Međutim, mi se družimo s njim i kroz razgovore se dotaknemo svih ključnih i aktualnih pitanja i tema, a neki naši članovi su i vrlo bliski prijatelji s njim. Ono što želim istaknuti jest da je šteta, ne za Bilića, već za građane, što jedan takav stručnjak za financije, koji je cijenjen i priznat u stručnim krugovima i izvan naših granica, i koji je s tolikom ljubavlju želio pomoći gradu, uhvatiti se u koštac s gorućim problemima, nije dobio priliku za to. U europskim financijskom krugovima Bilić je poznat kao pošten čovjek i izuzetan stručnjak za pitanja financija. S njegovim referencama i poznanstvima bez sumnje započeli bismo i završili zonu Crno u koju bi došli poduzetnici koji žele proizvoditi, a ne trgovati i izvući i ono malo novca što je još ostalo. Na žalost, ponovno istina nije imala šansu pred obmanom. Možemo se samo nadati da će se do sljedećih izbora građani umoriti od njih i izabrati odgovorniju i ozbiljniju vlast. Gradu Zadru treba vlast koja će bez puno pompe i halabuke, bez izjava da ništa ranije nije bilo dobro, krenuti u realizaciju onih projekta koji građanima Zadra život znače, a to su oživljavanje industrije i zapošljavanje. Za takve izbore se SDP sprema!





Related Articles

Back to top button