ZadarZadne-Izdvojeno

Ingrid: Lijepa naša haubico nije satirična pjesma, ne smijem se na stihove “dok Srbe grobak krije”

Haubica-pesmaTreba li zbog pjesme ‘Lijepa naša haubico’ objavljene u tjedniku Novosti dizati tužbe ili se radi o satiričnoj pjesmici koja je, kako to naglašava Hrvatsko novinarsko društvo, legitiman oblik slobode govora? Rasprava koja se posljednjih dana vodi u javnosti pokazala je da ima i onih koji smatraju da je tjednik, velikim djelom financiran iz državnog proračuna, tako omalovažio hrvatsku himnu, dok drugi kažu da se radi o satiri koja pod egidom slobode govora mora biti dopuštena, koliko god se nekome ne sviđala.

O njoj su se izjasnili i saborski zastupnici, među kojima i Zadranka bivša SDP-ova ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović.

‘Ne vidim baš u tome satiru. U pjesmi se spominje stih ‘dok mu Srbe grobak krije’, a s druge strane Hrvate se prikazuje kao ljuto topništvo. Ne radi se o satiri jer se ne izvrgavaju ruglu ili podsmijehu neki ljudi ili neke skupine, nego u cjelini svi i na štetu drugih’, kaže SDP-ova saborska zastupnica.

Iako se u javnim raspravama govorilo o kršenju Zakona o zastavi, grbu i himni RH, Antičević Marinović upozorava na odredbe Kaznenog zakona. Naime, prema Zakonu o zastavi, grbu i himni RH, himna se može izvoditi i na službenim proslavama, političkim skupovima i drugim svečanim manifestacijama te se ne smije izvoditi na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske. Himna, navodi se dalje u zakonu, izvodi se sviranjem, pjevanjem ili sviranjem i pjevanjem.

No Kazneni zakon, na koji upozorava Antičević Marinović, kaže tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

‘Postoji ta odredba Kaznenog zakona. Jesu li ostvarena obilježja za izvrgavanje ruglu, ocijenit će nadležna tijela. Jednako kao što bi trebala reagirati i kada se diže halabuka oko zastave koja počinje bijelim poljem’, poručuje SDP-ovka, upozoravajući pritom da se, primjerice, na takve zastave uopće ne reagira.

No, zbog pjesme u Novostima reagirale su neke političke stranke i udruge. HVIDRA je zatražila reakciju DORH-a, a podizanje kaznenih prijava protiv Novosti i Srpskog narodnog vijeća te autora teksta najavili su u HSP-u.

‘Pjesma je objavljena u javnosti. Tijela progona to znaju pa mislim da nije potrebno junačenje u smislu podizanja prijava. Jedna ozbiljna politika ne vodi se kaznenim prijavama’, smatra Antičević Marinović.





Related Articles

Back to top button