ZadarZadne-Izdvojeno

Inspekcija zaštite okoliša: Općina Vir i Zadarska županija godinu dana ignoriraju riješenje o uklanjanju otpada

Foto: M. Marić
Foto: M. Marić

Zmajlovićev resor u proljeće 2014., nakon prijave o nasipavanju građevinskog otpada na SZ strani otoka Vira, obavio je inspekcijski nadzor i naložio Općini njegovo uklanjanje u roku od 60 dana.

Sve je počelo kada je Ministarstvo zaštite okoliša utvrdilo kako je ovdašnja vlast devastirala pomorsko bez ishođenih potrebnih građevinskih dozvola i studije o utjecaju na okoliš. Po prijavi udruge Vir bez podjela tako je zaključeno da nasipavanje obale i gradnja pristupnih cesta nije u skladu sa zakonom.

No do danas, iako je prošla godina dana, doznajemo od predstavnika SHZ-a, Općina i Zadarska županija oglušili su se na nalog ministarstva.

image006Upravo su primili odgovor iz resora zaštite okoliša i prirode, Uprave za inspekcijske poslove u vezi odbacivanja otpada uz prometnicu na području Vira, u kojem stoji;

„Inspekcija zaštite okoliša pokrenula je upravni postupak protiv Općine Vir, točnije donijela rješenje kojim je Općini Vir naređeno uklanjanje i zbrinjavanje navedenog otpada, a ukoliko to ne učini Općina Vir isto je dužna učiniti Zadarska županija. Kontrolnim nadzorima u listopadu 2014. i svibnju 2015. godine je utvrđeno da niti Općina Vir, niti Zadarska županija nisu postupile po rješenju, odnosno nisu uklonili otpad sa predmetne lokacije te će se provesti daljnje aktivnosti vezano za postupak izvršenja rješenja o uklanjanju otpada“.





Related Articles

Back to top button