IzdvojenoZadar

‘Kalmeta je naredio pljačku europskog novca preko projekta Kneževe palače’

OBRUČ SE STEŽE

Kada je suspendirani zaposlenik Grada Zadra Mario Živković koji je dugi niz godina provodio javnu nabavu za Grad Zadar dao ekskluzivni intervju ZADAR Newsu u kojemu je iznio niz ozbiljnih optužbi koje upućuju na korupciju aktualnog ministra Šime Erlića, saborske zastupnice Grozdane Perić, ali i organizatora jedne od najvećih pljački u posljednjih desetak godina, Božidara Kalmete, pretpostavljalo se da će Živkovića kao prijavitelja niza kaznenih djela ispitati nadležne institucije. To se do današnjeg dana nije dogodilo.

Ipak, uz Živkovića, ZADAR News je uspio stupiti u kontakt i s drugim ljudima koji su za vrijeme sprovođenja ove velike pljačke europskog, ali i gradskog novca bili dobro upoznati s predmetom Kneževe palače.

Na službenoj web stranici Grada Zadra posebno je istaknuto da je Grad Zadar jedan od najuspješnijih gradova po korištenju EU fondova. Vladajuća partija kojoj je ove godine i SDP “dao ruku” prilikom izglasavanja proračuna, stalno hvali svoj “nemjerljivi” doprinos razvoju Grada Zadra, pa ističe da je zahvaljujući njima Grad Zadar na vrijeme prepoznao važnost EU fondova. Važnost EU fondova ili važnost kako opljačkati gradski i europski novac – pitanje je to na koje će konačni odgovor ipak dati mjerodavne institucije.

Kalmeta kao organizator pljačke europskog i gradskog novca

A dok do odgovora ne dođemo, valja naglasiti kako je alfa i omega cijelog projekta Kneževe palače bio tadašnji gradonačelnik Zadra i optuženik USKOK-a zbog pljačke milijuna iz državnog proračuna isisanog iz Hrvatskih autocesta, Božidar Kalmeta. On je od 2013. do 2017. bio gradonačelnik Zadra i prema iskazima brojnih zaposlenika gradske uprave, upravo je on uz pomoć Zdravka Livakovića, Kalmetinog najboljeg prijatelja i suoptuženika u aferi Remorker isplanirao kako ukrasti europski i gradski novac na spornom projektu.

Redakcija portala ZADAR News došla je tako ovih dana do novih zapanjujućih podataka kako je Grad Zadar sa planiranih i ugovorenih 5,61% iznosa na koncu projekt Kneževe palače financirao sa otprilike 50% svoga novca, dok su ostali troškovi plaćeni iz Europske unije također enormno rasli.

Šime Erlić nagrađivao je s ogromnim stimulansima djelatnike svog pročelničkog ureda, sad se zna i zašto

Originalni projekt kojega je trebao realizirati Ploter iznosio je ukupno 37.799,651 kunu, međutim, od projekta se odustalo jer je Ploter upao u probleme. Tada po naredbi Božidara Kalmete tadašnji pročelnik za EU fondove i današnji ministar Šime Erlić naređuje da se nastavi s realizacijom projekta unatoč činjenici da bi tako nešto bilo protuzakonito. Predviđenih 18 milijuna za Ploter tako je odjednom preraslo u čak 28 milijuna kuna za tvrtku Krekić avangard.

Kalmeta naredio Erliću da se ne odustaje od projekta iako je znao da je to protuzakonito trošenje europskog i gradskog novca

Zanimljiv je i podatak da je u vrijeme realizacije protuzakonitog projekta i krađe europskog i proračunskog novca Republike Hrtvatske Šime Erlić nagrađivao ogromnim stimulansima djelatnike svog ureda. Sve po odobrenju Božidara Kalmete koju je izvršavala tadašnja pročelnica za financije Grozdana Perić.

– Djelatnici pročelničkog ureda za EU fondove imaju cijeli jedan kat, njih tridesetak primalo je nevjerojatne stimulanse za svoj rad, a sada vidimo i zbog čega su očito bili stimulirani od strane Kalmete i Erlića. Pročelnik Erlić stimuliran je tako što je postao ministar, a Grozdana Perić koja je također pokrivala cijeli kriminalni projekt dodatno je stimulirana tako što je postala HDZ-ova saborska zastupnica i predsjednica Odbora za financije i državni Proračun. Štoviše, Grozdana Perić nikad se nije bunila na enormne stimulanse iako je u to vrijeme bila pročelnica za financije Grada Zadra. Pitam se, zašto? – govori nam izvor iz Grada Zadra koji je, logično, želio ostati anoniman.

Božidar Kalmeta, Dami Kalapač (u sredini) i Zdravko Livaković

‘Plan pljačke europskog i gradskog novca skovali su Kalmeta i Livaković’

Baš kao i Živković, i drugi djelatnik Grada Zadra objasnio nam je kako je Šime Erlić prekršio zakon onoga trena kada je dopustio nastavak projekta unatoč tome što je bio detaljno izviješten da dolazi do izmjene cijelog projekta i kako je potrebno poništiti cijeli proces i raspisati novu javnu nabavu.

– Išlo se na to da se projekt nastavi i da se građanima zamažu oči, a k tome i da se ukrade europski i gradski novac jer se to ovdje i dogodilo. Sve je morao odobriti Božidar Kalmeta osobno, baš kao što vam je u intervjuu opisao Mario Živković. Dakle, istog trena nakon što je prekinuta suradnja s Ploterom trebalo se krenuti u novu javnu nabavu, a ne Krekić avangardu dati 28 milijuna kuna za potpuno novi projekt. To što je Erlić govorio o “izmijenjenih par skica” Živkoviću i uputio ga na Kalmetu govori jasno o tome tko je bio “šef parade”. U njegovom uredu je stalno bio i Zdravko Livaković koji je Kalmetu jako dobro savjetovao i to na dnevnoj bazi. Tako su skovali plan pljačke novca i to je na kraju i odrađeno – govori nam drugi izvor iz Grada Zadra koji je također molio za anonimnost.

Ured Laure Kövesi informiran o pljački na projektu Providurove palače

Kako doznaje ZADAR News, Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) i Laura Kövesi informirani su i o projektu Providurove palače na kojemu je također, prema informacijama s kojima raspolažemo, odrađena pljačka europskog i gradskog novca. No o tome nekom drugom prilikom…





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button