ZadarZadne-Izdvojeno

Kalmeta kao diktator: Želimo imati potpunu kontrolu nad vama

kalmetazd

– Želimo imati kontrolu nad novinarima koji prate sjednice Gradskog vijeća u pravom smislu te riječi, da bi znali tko i kada dolazi, ulazi i izlazi u zgradu Gradske uprave – kazala je glasnogovornica Grada Zadra, Marina Mihovilović Pajkin, nakon što je redakcijama, svima izuzev ZDNews.hr-u, dostavljen e-mail u kojemu se zahtjeva od novinara da navedu svoje ime i prezime ukoliko žele pratiti sjednice Gradskog vijeća.

Nakon protesta ZDNews.hr-a, mail nam je ipak dostavljen.

Od izvora iz Grada Zadra doznajemo kako je ova odluka donesena nakon sastanka Božidara Kalmete i pročelnika Jose Nekića.

Sportni email:

 

Poštovane kolege,

 

U cilju učinkovitije suradnje s medijima, molimo Vas da nam za potrebe praćenja sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra i javnih kolegija gradonačelnika Grada Zadra dostavite popis akreditiranih novinara do srijede, 1. listopada 2014. godine do 12 sati.

U slučaju spriječenosti akreditiranog novinara, molimo da nas o izmjeni na vrijeme obavijestite.

 

Unaprijed zahvaljujem i srdačan pozdrav

 

Portal 057info prenosi:

Medijske kuće u Zadru danas su primile elektronsku poruku kojom se traži popis novinara koji će biti akreditirani za praćenje sjednica Gradskog vijeća i javnih kolegija Gradonačelnika.
Razlog tome je učinkovitija suradnje s medijima, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Marina Mihovilović Pajkin, viša stručna suradnica za informiranje i odnose s javnošću.

Popis akreditiranih novinara proslijedit će se osiguranju na porti gradske uprave, gdje će novinari dokazivati svoj identitet.
Odluka je donesena u Uredu Grada Zadra kako bi se uvela kontrola nad novinarima koji ulaze u Gradsku vijećnicu kako bi pratili sjednice o kojima izvještavaju javnost. Nakon više od 20 godina od kada postoji institucija Grada Zadra, eto, uvodi se red. Uglavnom zbog manjih redakcija i novinara koji se stalno mijenjaju, dodatno nam je objašnjeno iz Ureda Grada Zadra.

Samo akreditirani novinari će imati pristup na sjednice, od kojih je prva sjednica Gradskog vijeća najavljena za ovaj četvrtak. Popis treba dostaviti do srijede u podne. Za maratonske sjednice Gradskog vijeća ponekad se izmjeni i do troje novinara!?

Samo akreditirani novinari mogu pratiti rad tih tijela, jer ako su spriječeni, onda Ured Grada treba obavijestiti kako je novinar NN baš tog dana imao drugi radni zadatak, a možda je na godišnjem odmoru ili na bolovanju. A što kada iz gradske uprave pozovu na kolegij Gradonačelnika tri sata prije održavanja, kao i prošli put, a akreditiranog novinara baš tada nema. Morate nazvati i prijavite zamjenu, pa neka se unaprijed zna tko će ući u Gradsku vijećnicu, poručili su iz Ureda Grada. Što će biti s praćenjem ostalih događanja u Gradskoj vijećnici, tipa javne rasprave ili primanja.Do odluke o uvođenja reda došli su bivši novinari, zaposlenici gradske uprave, koji bi trebali znati kako funkcioniraju redakcije, posebno u vrijeme kada su novinari pretvoreni u multipraktike..





Related Articles

Back to top button