IzdvojenoZadar

Kapović: Država nas se odrekla pa smo se odlučili na zaokret

U moru loših vijesti što se tiče oboljelih od bolesti Covid-19 posljednjih dana u Hrvatskoj zaboravljamo na one dobre, realno zadovoljavajuće turističke vijesti. U svibnju je gotovo bilo nerealno očekivati da ćemo u kolovozu u nekim sredinama ostvariti rezultate od gotovo 80 posto u odnosu na prošlu godinu, a hrvatski turizam mogao bi godinu rekordno zaključiti s 50 posto prometa u odnosu na prošlu normalnu.

Ovogodišnji turistički rekorder je otok Vir, a načelnik tamošnje općine Kristijan Kapović rekao je u večerašnjoj HRT-ovoj emisiji Tema dana da nije riječ o iznenađenju.

– Samo se ove godine pokazalo da Vir ima najvjernije goste, istaknuo je Kapović.

– Pokazali smo se stvarno kao tvrdi orah ove sezone, dodao je.

Direktor TZ-a Istre Denis Ivošević rekao je da su četiri destinacije u Istri ostvarile više od milijun noćenja, što je nazvao izuzetno dobrim rezultatom.

– Želio bih naglasiti da smo dobili neke nove goste koji inače borave na Ibizi, na Mallorci, na Azurnoj obali, na Sardiniji. Ove godine očigledno nisu tamo putovali, došli su u Istru, rekao je Ivošević.

Kapović je rekao da Vir kao turistička destinacija prije 15 godina nije ni postojao.

– Nismo bili niti u prvih 100, evo ove godine smo završili na prvom mjestu, a zadnjih pet godina smo u top deset destinacija Hrvatske. Odlučili smo se na taj radikalni zaokret kad nas se država odrekla, kad je rekla ustvari da je Vir jedno mjesto koje nema perspektivu, rekao je Kapović.

Ivošević je upozorio da će bez države biti izuzetno teško pripremiti narednu turističku godinu koja će također, smatra, biti izazovna po više kriterija.

– Definitivno će biti ključan element zadržati radnike koji su već uhodani, koji već dobro poznaju tvrtke u kojima rade, istaknuo je Ivošević.

Nacionalni parkovi doživjeli bum

A naši nacionalni parkovi, koji su zbog pandemije bili zatvoreni dva mjeseca, doživjeli su turistički bum kada su ponovno otvorili vrata – ponajviše zbog domaćih gostiju. Ipak, mnogo su bolje prošli oni na moru. Plitvička jezera, primjerice, ostvarila su samo 30-ak posto prošlogodišnjih rezultata.

Na prvi pogled na Plitvicama kao da se ništa nije promijenilo. Posjetitelji odasvud, fotografiranje, oduševljenje onim što vide. No pogleda li se bolje, promjena itekako ima. Šeće se u paru, organiziranih grupa – nema. Na vidikovcu nije gužva, kao ni na stazama. Zapravo, prvi put nakon dugo vremena imate priliku zastati i osluhnuti šum slapova. Fotografirati možete koliko želite, a da vas nitko ne požuruje niti vam ulazi u kadar.

Gostiju je za trećinu manje. Od četiri hotela, radi samo jedan u sklopu parka, te samo jedan od dva kampa





Related Articles

Back to top button