IzdvojenoKolumneZadar

KOLUMNA – Ivo Žuvela: “Poučak krizne godine”

Razmišljajući o minulom vremenu, ova 2020. godina bila je po mnogočemu jedinstvena. Toliko jedinstvena da ne želimo da nam se ikad ponovi. Ipak, kroz ovu godinu su na površinu isplivale mnoge pojave koje zaslužuju našu pažnju. Ne želeći nikome docirati, ovo su samo misli u tišini Božića u svom domu pretočene u riječi na ekranu.
 
Srce zadarsko
 
Sad vidimo da nam ekonomija stoji na staklenim nogama. Ne treba ići u duboke analize, dovoljno Vam je poznavati nekoga tko ima obrt, kafić ili teretanu da bi shvatili koliko ih je ova godina pogodila.
 
S druge strane, bili smo svjedoci neviđenog humanitarnog pokreta, rekao bih, potaknutim jednim jedinim, tihim ženskim glasom, vapajem u ime svih onih koji bespomoćno leže u neadekvatnim uvjetima u psihijatrijskoj bolnici na Ugljanu.
 
Jedan glas u ime drugih doveo je do toga da pojedinci, koliko god svojih poteškoća imali, postanu mnoštvo koje je, ne tražeći ništa za sebe, bilo spremno pomoći potrebitima. Prizor rijeka prekrcanih automobila koje su dovele do prometnog kolapsa će obilježiti ovu godinu. A to nije bio prvi put da su se Zadrani iskazali.
Kriza ne može zaustaviti zadarsko srce. Kapa doli, dobri ljudi!
 
Pro i anti
 
Nekad bijahu superheroji, sada omražena lica s TV-a. Ako ćemo secirati razloge, možemo doći do spoznaje zašto je tome tako. Pa zato što, po njihovom dobrom starom “divide et impera” misaonom tijeku rade razlike među nama. U šumi propisa, naputaka i preporuka svakome postaje jasno da nismo svi isti. Neki su istiji. Da se htjelo, moglo se i drugačije. Pobornik sam mjera, ali univerzalnih. Sve stane u jednu rečenicu-dva metra razmaka, maska i dezinfekcija ruku. Dajte ljudima da ispune te uvjete i-nastave raditi. Koliko-toliko. Dobro, u teretani će raditi svaka treća sprava. Ali će raditi! Ne može biti isti propisani broj gostiju u restoranu od 50 ili 200 kvadrata, na primjer. Zar se na groblju ne može držati distanca? Mogao bih u nedogled.

I sad ste dobili neposlušnu masu koja negoduje. Pojedinca možete pokušati ušutkati, to znam. Imate sijaset represivnih mjera na raspolaganju. Ali Vaša represija ne proizlazi od empatije prema drugom. Razlozi leže negdje drugdje, to svi znamo.

Dobio sam poziv od dobrog prijatelja, zadrtog klapaša da ljudima otpjevamo nekoliko božićnih pjesama na zadarskom trgu. Čak se tu našao i dojučerašnji fejs prijatelj koji me blokirao zbog neslaganja oko (pojedinih) mjera. Pozdravili smo se uljudno i ugodno, sa smješkom. Duh Božića je prevladao osobne razmirice.
 
Na Trgu nikad širi krug pjevača, jedva sam čuo prvog tenora nasuprot. U taj krug smo utkali te božićne note na radost slušača koji su nam bili iza leđa. Ako je ovakvo dijeljenje radosti rođenja Boga protuepidemijsko bogohuljenje u Vašim očima, dobro, kaznite nas. Evo, zabranite pjevanje. Ali ne zaboravite da neki od toga žive i time prehranjuju svoje juniore.
 
Meni ste tako spočitali da sam sa svojim klapašima pjevao pacijenticama za Božić. Kao da u bolnici ne postoji 25.12. na kalendaru. Bilo Vam je dovoljno da neki drugi samozvani, lažni pseudobog kaže-u bolnici se ne pjeva. Kaznite ga! Kaznite nas sve, kao da nas već sad ne kažnjavate.
 
Vanzemaljci
 
Još jedan detalj iz ovih kriznih vremena: vanzemaljci postoje! I poput scena iz filma Zvjezdana vrata iz devedesetih, ti vanzemaljci obitavaju negdje visoko gore i iz komocije svog svemirskog broda iskorištavaju ljudski puk kako bi bičem i batinom sebi pribavili eliksir vječnog života. Još pseudobogova! Imamo ih više od Rimljana i Grka zajedno.
 
Sebe nazivaju vladajućim političarima. Toliko su se u tom nekom paralelnom univerzumu otuđili od naroda da su zaboravili da ih taj narod bira, da ih taj narod održava, da tom narodu moraju oni služiti i odgovarati. Političar mora biti iz naroda i s njim dijeliti istu sudbinu.
 
U nadi da smo iz ove 2020. nešto naučili, želim Vam u svakom aspektu bolju 2021.!





Related Articles

Back to top button