IzdvojenoTehnologijaVijestiZadar

‘Lažne vijesti dobro se prodaju i donose profit’

Prvo javno predavanje u Kneževoj palači sinoć je održano u organizaciji Matice Zadrana i to na temu Lažnih vijesti i alternativnih činjenica u medijima. U raspravi se najviše osvrtalo na plasiranje lažnih vijesti tijekom predsjedničke kampanje u SAD-u

Naravno, nisu izostali ni primjeri s “domaćega” terena. Sveučilišna profesorica Gordana Vilović u svom je uvodnom govoru posebno istaknula potrebu etičnosti u medijima.

Dodala je kako je zato potrebno kroz novinarska udruženja potrebno uvesti institut provjeritelja činjenica, kako bi se povratila vjerodostojnost medija. 

– U ovom trenutku zaista je jako teško, osobito ljudima koji su priznavali “stare” medije, jer su bombardirani iz dana u dan nevjerojatnim količinama svega i svačega i onda se ne snalaze. Tako gube povjerenje u demokraciju, gube povjerenje u ljude koji bi trebali predstavljati lidere u našoj državi, tako da je sve spušteno na najnižu moguću razinu, upozorila je prof.dr. Vilović.

Društvene mreže i “novi” mediji posebno su pogodni za plasiranje lažnih ili iskrivljenih vijesti, pa prof.dr. Stjepan Malović podsjeća na činjenicu da su međunardna vijeća za medije potaknula razgovore s Facebookom, tijekom kojih ih pokušavaju uvjeriti da su i oni medijska redakcija, te da moraju poštovati pravila koja poštuju i ostali koji proizvode vijesti. 

– Facebooku se to ne sviđa, oni su uveli svoju fact-checking službu, ali to su sve algoritmi, a algoritam je umjetničku sliku proglasio lezbijskom pornografijom, najdramatičniju sliku iz rata u Vijetnamu proglasio pedofilijom. Algoritam ne zna ono što znaju novinari, istaknuo je prof.dr. Malović.

Dr. doc. Nenad Vertovšek, govoreći o zadarskom novinarstvu, podsjetio je na činjenicu da je od nekada i do 300 novinara, ta brojka sada zanemariva, sa sve manjim brojem stalno zaposkenih novinara.

Kao zgodan primjer kako novinarstvo ide ukorak sa suvremenim tehnologijama naveo je zadarski HRT Centar, koji je prvi u Hrvatskoj počeo sustavno koristiti dron u izvještavanju i snimanju reportaža.





Related Articles

Back to top button