ZadarZadne-Izdvojeno

Maštruko: U Sarajevo nisu trebali ići ni Milanović ni Grabar Kitarović

Ivica_Mastruko_Prog_vijece_HRT2012__00039_03Nitko iz hrvatske Vlade kao ni hrvatska predsjednica nisu trebali ići u Sarajevo tijekom prošlotjednog posjeta Svetog oca Sarajevu, jer se radilo isključivo o posjetu najvišeg crkvenog poglavara Katoličke crkve drugoj državi, u ovom slučaju Bosni i Hercegovini, mišljenja su politički analitičari, ocijenivši pritom kritike predsjednika HDZ Tomislava Karamarka premijeru Zoranu Milanoviću i njegovoj vladi zbog neodlaska u glavni grad BiH deplasiranima.

Sociolog religije i prvi hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Zadranin Ivica Maštruko mišljenja je kako premijer, članovi Vlade ili predsjednica Kolinda Grabar Kitarović “ni u ludilu nisu trebali ići u Sarajevo za vrijeme jednodnevnog papinog posjeta, jer se radilo o državnom posjetu drugoj državi” te kako je prema protokolu Hrvatsku na trebao zastupati isključivo naš veleposlanik u BiH, što je on i učinio.

– Papa nije išao u posjet isključivo Hrvatima, već je u svojem pozdravnom govoru spomenuo i muslimane, pravoslavne te Židove, dakle sve narode koji žive u BiH čime je prisnažio kako se radi o državnom posjetu, smatra Maštruko koji je zamijetio kako je i mahanje hrvatskim zastavama na stadionu Koševo također bilo bespredmetno i nepotrebno, upravo iz istih razloga.

– Mahalo se hrvatskim zastavama iako je to bilo izričito zabranjeno budući da se radilo o posjetu Bosni i Hercegovini, a ne samo jednom od tri konstitutivna naroda koje je Papa na talijanskom jeziku pozvao na bratstvo i jedinstvo, što je također krivo protumačeno u dijelu medija kao poziv na građenja labavog mira i tolerancije u smislu kakav je bio u bivšoj državi. Ono što je bitno naglasiti jest to da je Papa išao posjet vjernicima katolicima, a ne Hrvatima kao političkom i nacionalnom elementu u BiH, mišljenja je bivši veleposlanik u Vatikanu.

Također, Maštruko je ocijenio i pojedine napise u hrvatskim medijima kako je premijer Milanović zamjerio papi Franji to što prigodom posjeta BiH nije posjetio hrvatska svetišta.

– Radi se, naime, o krivom tumačenju određenog dijela medija. Ne radi se ni o kakvoj kritici, štoviše, premijer Milanović se prije mjesec i pol dana tek pismenim putem obratio državnom tajniku Vatikana i predložio da se Papa tijekom posjeta obrati Hrvatima u BiH, u smislu da ondje ostanu i grade dom, ali i da pritom ne bi bilo loše kada bi simbolički posjetio neki od povijesnih katoličkih samostana u srednjoj Bosni koji su stoljećima čuvali zapadno kršćanstvo u BiH, ili neko od svetišta, kazao je Maštruko zaključivši kako su posjet Pape pokušale iskoristiti određene političke strukture u Hrvatskoj za samopromociju i međusobno prepucavanje tko je trebao biti na misi koja, zaključuje Maštruko nije politički poligon.





Related Articles

Back to top button