IzdvojenoZadar

Na plaži Jadran kod Marexa pojavila se Escherichia

ZABRANJENO KUPANJE

Dva sata nakon što je pristigla obavijest o onečišćenju od strane Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, iz Ureda gradonačelnika Grada Zadra pristiglo je priopćenje, koje prenosimo u cijelosti:

– Grad Zadar je zaprimio obavijest od Zavoda za javno zdravstvo kako na plaži Jadran rezultati analize kakvoće mora prelaze granične vrijednosti za mikrobiološki parametar Escherichia coli. Odmah po zaprimanju obavijesti stručne službe Grada Zadra zatražile su informacije od TD Odvodnja o mogućnosti kvara na sustavu, no on nije zabilježen. Voditeljica odsjeka za zaštitu okoliša Grada Zadra je zajedno sa inspektorom zaštite okoliša promptno obavila nadzor nad navedenom plažom te su stavili obavijest da se ne preporučuje kupanje u moru. U narednim danima će se svakodnevno uzimati uzorci mora do prestanka onečišćenja, a tek nakon što analiza mora pokaže da je kakvoća mora zadovoljavajuća u dva uzastopna uzorka skinut će se obavijest.

Iz Zavoda za javno zdravstvo preko Zadarske županije koja je osnivač te ustanove uputili su zabranu kupanja na plaži Jadran. Zbog čega, ne zna se iz obavijesti za javnost. Doznajemo kako je onečišćenje fekalnog podrijetla, odnosno da se u anlizi mora našala nedopuštena količina bakterije Escherichia coli.

“Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, temeljem dojave Zavoda za javno zdravstvo Zadar, izvješćuje javnost da je došlo do kratkotrajnog onečišćenja mora na plaži Jadran u Zadru, kod caffe bara Marex.

Na navedenoj plaži se stoga do daljnjeg ne preporuča kupanje.

U obavijesti stoji i kako će Zavod za javno zdravstvo Zadar pratiti kakvoću mora na navedenoj plaži te će o prestanku onečišćenja izvijestiti javnost posebnom obavijesti, navodi se u obavijeti.

Mote na toj plaži i kod posljednjeg ispitivanja bilo je izvrsne kakvoće, a direktor Odvodnje, Grgo Peronja i nedavno je, povodom onečišćenja mora na Boriku, tvrdio kako nema niti jednog ispusta otpadnih voda.

Rezultati analize od ovog tjedna pokazali su i kako je more na pjeskovitoj Kraljičinoj plaži tek zadovoljavajuće.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button