IzdvojenoZadar

NASTUPILA ZASTARA: Kalmetin štićenik Mario Pešut neće biti pravomoćno osuđen iako je prebio vlastitog nećaka

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo u Gradu Zadru i član GO HDZ-a Zadar, Mario Pešut, kao što smo već nekoliko puta pisali, fizički je napao svog nećaka Karla Pešuta i njegovu majku Jasminku 25. svibnja 2017. godine.

Politička zaštita i kumski odnosi s Božidarom Kalmetom

Inače, za istaknuti je i ne tako nebitan podatak kako je Pešut moćan i utjecajan HDZ-ovac radi činjenice kako je s Božidarom Kalmetom u kumskim odnosima, a u čijoj zaštiti ovaj višestruko nepravomoćno osuđivani obiteljski nasilnik uživa više od dva desetljeća.

Triput nepravomoćno osuđivan zbog obiteljskog nasilja pa je sve vraćano na ponovno suđenje

Ipak, iako je Prekršajni sud u Zadru čak triput donosio nepravomoćnu presudu za Pešuta, a onaj Viši prekršajni u Zagrebu to redovito vraćao na ponovno suđenje u Zadar, kako je prošao rok od četiri godine bez pravomoćne presude, nastupila je zastara i za svoja nedjela Pešut neće odgovarati.

Podsjetimo, pred Općinskim sudom u Zadru (tada se zvao Prekršajni sud, op.a), dana 20. rujna 2017. donesena osuđujuća presuda u postupku koji se vodio protiv okrivljenika Maria Pešuta, poslovni broj: Pp 22 J-507/17, zbog prekršaja iz čl. 20. st. 2. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Nepravomoćnom presudom okrivljenik je proglašen krivim za navedeno djelo prekršaja te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kn. Dana 05. rujna 2017. okrivljenik Mario Pešut je po svom branitelju izjavio žalbu protiv nepravomoćne presude te je cjelokupan spis predmeta upućen Visokom prekršajnom sudu RH na donošenje odluke povodom žalbe.

Osuđeni obiteljski nasilnik Mario Pešut pijan vrijeđao ljude na Adventu

Kronologija nedvojbeno potvrđuje da se predmet ‘gurao’ i ‘dogurao’ do zastare

Sudac i glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Davor Dubravica na naš upit proslijedio nam je daljnju kronologiju procesa koji je otišao u zastaru.

U predmetu protiv Pešuta je nastupila zastara

“Dana 6. studenog 2018. Prekršajni sud u Zadru je donio prvostupanjsku osuđujuću presudu protiv okrivljenika Maria Pešuta broj Pp J-297/18 zbog počinjenja prekršaja iz čl. 20. st. 2. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.
Po izjavljenoj žalbi, Visoki prekršajni sud u Zagrebu je rješenjem broj Jž-2790/18 dana 8. svibnja 2019. ukinuo prvostupanjsku presudu Prekršajnog suda u Zadru i vratio predmet na ponovno suđenje.

Dana 26. rujna 2019. Općinski sud u Zadru (budući Prekršajni sud u Zadru ne postoji kao samostalno pravosudno tijelo od 1.1.2019.) je zaprimio rješenje Visokog prekršajnog suda u Zagrebu te je predmetu dodijeljen novi broj Pp J-1529/19.

Dana 2. ožujka 2021. bila je zakazana rasprava na koju nije pristupio okrivljenik Mario Pešut dok je njegov branitelj zatražio odgodu rasprave zbog bolesti okrivljenika.

Od 2. ožujka 2021. nije bilo aktivnosti u navedenom predmetu.

Sukladno čl. 13. st. 1. Prekršajnog zakona prekršajni progon zastarijeva nakon četiri godine. Okrivljenik se tereti da je dana 26. svibnja 2017. počinio prekršaj iz čl. 20. st. 2. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji iz čega proizlazi da bi u konkretnom predmetu 26. svibnja 2021. nastupila zastara prekršajnog progona međutim presuda kojom se optužba odbija zbog zastare do danas nije donesena”, napisao je Dubravica u odgovoru na upit ZADAR Newsu.

Podsjetimo, incident se dogodio nakon što je pročelnik Pešut napao Karlovu majku u vidno alkoholiziranom stanju, izjavio je 2017. Karlo nakon što ga je Index kontaktirao.

Pijan vikao na nevjestu i krenuo rukama na nju

U tadašnjem ekskluzivnom intervjuu za Index, novinaru Hrvoju Bajlu Karlo Pešut je kazao kako ga je stric napao jer je išao zaštititi svoju majku koja je pročelnika Pešuta pitala zašto joj je iščupao cvijeće iz vrta.

“Ubit ću te, kurvo”

“Incident se dogodio 25. svibnja navečer nakon što smo se moja majka i vratili iz jednog trgovinskog centra. Moram prvo spomenuti da pročelnik Pešut, dakle, moj stric, živi u jednom dijelu obiteljske kuće, u drugom sam ja, a moji roditelji žive u trećem dijelu. Svatko živi u svom stanu, svi smo odvojeni jedni od drugih. Dakle, kad smo se vratili iz šopinga, majka je otišla u vrt kako bi zalila cvijeće koje je nekoliko dana ranije posadila u naš zajednički vrt. Kada je došla u vrt, majka je vidjela da je cvijeće iščupano i razbacano po dvorištu. Ja sam se u tom trenutku nalazio na prozoru jer sam išao zapaliti cigaretu. Majka je mog strica pitala zašto joj je iščupao cvijeće i pobacao ga po vrtu, na što joj je on odgovorio salvom teških uvreda, govorio joj je da je kurva i u tom trenutku sam vidio da je krenuo fizički i rukama prema njoj, vičući da će je ubiti. Istog trena sam sišao u vrt i stao između njih kako bih spriječio sukob”, kazao je 2017. Karlo Pešut za Index.

Prijetio im da će ih ubiti pa premlatio nećaka koji je stao u obranu svoje majke

Kada je uzeo majku pod ruku i krenuo prema stanu, pročelnik Pešut svog nećaka Karla izudarao je šakama po glavi i vratu. Bio je, kako Karlo kaže, vidno pijan.

“Tada sam uzeo majku pod ruku i krenuli smo prema stanu. Međutim, kada sam okrenuo leđa stricu, a sve u želji da odemo u miru u stan, on me počeo udarati šakama po glavi i vratu. Vikao je da će ubiti mene i moju majku. Nakon toga me stisnuo uz zid i počeo me gušiti. Nekako sam se izvukao iz cijele situacije i, kad sam došao na sigurno sa svojom majkom, istog trena sam nazvao policiju. Policiji je trebalo nekih 45 minuta da dođe, a Mario je za to vrijeme iskoristio priliku i pobjegao. Inače, ta priča oko našeg vrta i cvijeća samo je bila okidač cijele situacije oko njega. On je, naime, vrlo često nasilan i agresivan jer često pije“, kazao je tada Karlo.

HDZ-ovca je policija uhapsila i odvela na Prekršajni sud

I policija je potvrdila navode Karla. Podigli su prijavu protiv Marija Pešuta radi obiteljskog nasilja. Glasnogovornik Policijske uprave zadarske, Elis Žodan, za index je potvrdio kako su pročelnika prvo uhapsili, pa odveli na Prekršajni sud. Pešut je nakon ispitivanja pušten i nije mu određen pritvor.

“Navedeni gospodin je uhapšen i odveden na Prekršajni sud radi evidentiranog prekršaja iz Zakona o zaštiti obitelji, preciznije, prekršio je članak 4. koji se odnosi na nasilje u obitelji, koje kaže da je svaki oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja, a osobito tjelesno nasilje, odnosno primjena fizičke sile bez obzira je li nastupila tjelesna ozljeda ili nije – prekršaj. Dakle, policija je utvrdila da je počinjen prekršaj iz gore navedenog zakona i shodno zakonskim normama smo reagirali i uhapsili dotičnoga. U ovom slučaju Policijska uprava zadarska je tužitelj i mi smo temeljem izvida utvrdili činjenično stanje”, kazao nam je tada Žodan.

Prekršajni sud u Zadru potvrdio je 2017. godine: Mario Pešut nepravomoćno je osuđeni obiteljski nasilnik

Iako je Index u nekoliko navrata prošlog tjedna pokušao doći do informacije o suđenju pročelniku Pešutu, to nam do danas nije uspijevalo. Ipak, nakon što smo danas kontaktirali predsjednicu Prekršajnog suda u Zadru, Jadranku Nižić osobno, sat vremena nakon razgovora dostavljen nam je odgovor u kojemu jasno piše kako je pročelnik Pešut nepravomoćno osuđen radi obiteljskog nasilja. Međutim, Pešut se žalio Visokom prekršajnom sudu pa će se do pravomoćnosti presude ipak pričekati neko vrijeme.

Dio presude koju je tada Indexu dostavio Prekršajni sud u Zadru prenosimo u cijelosti.

“Poštovani, sukladno Vašem upitu obavještavamo Vas kako je pred ovim sudom dana 20. rujna 2017. donesena osuđujuća presuda u postupku koji se vodio protiv okrivljenika Maria Pešuta, poslovni broj: Pp 22 J-507/17, zbog prekršaja iz čl. 20. st. 2. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Nepravomoćnom presudom okrivljenik je proglašen krivim za navedeno djelo prekršaja te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kn. Dana 05. rujna 2017. okrivljenik Mario Pešut je po svom branitelju izjavio žalbu protiv nepravomoćne presude te je cjelokupan spis predmeta upućen Visokom prekršajnom sudu RH na donošenje odluke povodom žalbe”, kazali su tada sa Suda.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić neodređeno o obiteljskom nasilniku Pešutu

Na tadašnji upit Indexa zašto je Mario Pešut još uvijek pročelnik, unatoč nepravomoćnoj presudi po kojoj je osuđen kao obiteljski nasilnik, gradonačelnik Zadra Branko Dukić kratko nam je e-mailom preko svoje pomoćnice za poslove informiranja i odnosa s građanstvom odgovorio kako će “poštivati sve propisane zakonske odredbe”.
“Informaciju o nepravomoćnoj sudskoj presudi u postupku protiv pročelnika Marija Pešuta saznali smo iz medija. Gradska uprava poštovat će sve propisane zakonske odredbe neovisno o
kome se radi”, kazao je Dukić tada Indexu.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button