ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Nazor: Krila rastu, ali moramo biti čvrsto na zemlji

Košarka je opet top tema u Zadru. Poznato je da Zadranima ne treba puno da se zapale kada je njihov omiljeni sport u pitanju. Tako su već dvije vrlo dobre utakmice na početku ABA lige, od kojih je jedna završila uvjerljivom pobjedom momčadi Ante Nazore, pobudile euforiju u gradu košarke. Trener je, pak, svjestan da treba spustiti loptu na zemlju, jer je tek na početku dugoga puta.

– Krila rastu, euforija malo skače, a to nije dobro. Na jučerašnjem treningu su mi igrači djelovali i malo ispražnjeno. Sada sve te emocije i umor treba izbalansirati i intenzivno raditi na stvarima koje nisu bile dobre, a bilo ih je, kako bi na sljedećoj utakmici bili pravi – kaže Nazor pa nastavlja u istom tonu.

– Nema razloga ni za kakvo preveliko zadovoljstvo, liga je tek počela. Istina je da smo pružili dvije dobre utakmice, s tim da smo u prvoj u Beogradu evidentno oštećeni. Ali nema druge nego biti čvrsto na zemlji i rasti iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu. To je jedini put za ovu momčad, koja je mlada za ovaj rang natjecanja. Treba biti strpljiv i tolerirati neke stvari, ali zaista vjerujem u momke. Po onome kako rade i kako se ponašaju, mogu reći da su pravi ljudi i igrači, što smo i dokazali i samo tako treba ići naprijed.

Priprema za Krku

Dan nakon velike pobjede protiv Crvene zvezde igrači su dobili slobodno, a u četvrtak ujutro nastavili su s uobičajenim ritmom treninga.

– Proteklih nekoliko dana smo se bavili prvenstveno našom igrom i ispravljanjem pogrešaka, koje su nam se dogodile na prve dvije utakmice. Danas počinjemo s konkretnom pripremom za Krku. Proći ćemo određene stvari na terenu, kao što to uvijek radimo dan, odnosno dva prije utakmice i ne želimo remetiti taj redoslijed.

Momčad iz Novog Mesta je nakon prvog kola bila na vodećoj poziciji, jer je ubilježila dotad najuvjerljiviju pobjedu (71:56 kod kuće protiv Szolnoki Olaja). No, u drugom je kolu doživjela i dosad najuvjerljiviji poraz, na gostovanju kod Partizana 79:60.

– Riječ je o dobroj momčadi, koja je spoj iskusnih i dobrih mladih igrača, a to je uvijek jako dobra kombinacija u sportu. Gledao sam tri njihove utakmice, od čega su dvije odigrali odlično. Prvu u slovenskom Superkupu protiv Olimpije (pobjeda 84:81) i onda na otvaranju ABA lige protiv Mađara u svojoj dvorani. Na posljednjoj utakmici protiv Partizana pokazali su dosta bolnih točaka, koje ćemo nastojati napasti. U dobrom smo tonusu i očekujemo otvorenu utakmicu. Moramo dati sve od sebe i nastaviti na tragu ovoga kako smo igrali u prva dva kola.

Partizan pokazao način

Vladović, Golemac, Lalić, Klobučar, Murič, Lučić, Pavič, Lorbek… Na koga treba posebno obratiti pozornost?

– Igraju praktički sa deset igrača, dosta rotiraju i pokušavaju tražiti ritam igre. Nije toliko bitno na kojeg igrača ćemo obratiti pažnju, koliko je bitno odmah napasti njihove nedostatke. To je prvenstveno stil igre kakav gaji Partizan, dakle dominantan skok i trčanje u oba smjera. To je ključni faktor kojega trebamo napasti. Mislim da to možemo i onda imamo otvorenu utakmicu u Novom Mestu.

Kakvo je zdravstveno stanje u momčadi? U kakvom će sastavu Zadar putovati u Sloveniju?

– Ante Delaš normalno trenira, iako je tih desetak dana netreniranja zaista ostavilo traga, što se vidjelo i na utakmici protiv Zvezde kada je ušao. Ive Ivanov je jučer bio na treningu, no još je malaksao. Sada će početi raditi s minimalnim opterećenjima, ali bojim se da neće ići na put. Franko Kaštropil još uvijek ima smanjeni kapacitet pluća, što je normalno kod asmatičara, tako da još nije pravi. Izgledno je da u Novo Mesto idemo u istom sastavu u kojem smo nastupili protiv Zvezde. To je križ koji nas prati, ali sve je to sastavni dio sporta – za kraj će Nazor.

 LAZIĆ GOSPODSKI PODNIO PORAZ
Prva dva kola ABA lige donijela su i neka iznenađenja, poput dva poraza Cibone od debitanata.- Po meni to nisu iznenađenja. Mi smo s euroligašem igrali egal utakmicu do samoga kraja. Da se neke stvari nisu dogodile izvan dimenzija 27×14, tko zna kako bi to završilo. Liga je vrlo izjednačena. Jedino možda budžetom odskaču Cedevita i Crvena zvezda, a vidjeli ste da ni to nije velika garancija za nešto više. Svi su rezultati za sada u normalnim granicama, a neke momčadi se još traže, kako u formi, tako i rezultatski. Treba sačekati još nekoliko kola da bismo mogli malo zrelije sve to komentirati. To vrijedi za sve klubove pa tako i za nas.

Došlo je i do prve smjene trenera. Dva poraza u Dalmaciji bila su kobna za Milivoja Lazića pa je Zvezda umjesto njega angažirala Vladu Vukoičića.

– To je druga strana našeg posla, koja baš i nije ugodna, no i to je sastavni dio sporta. Mislim da je Lazić korektan trener i gospodin po onome kako je pretrpio poraz i kako komunicira.

 ALLEN NAM MOŽE DATI DIMENZIJU VIŠE
Chaisson Allen je u debiju ostavio solidan dojam, iako još uvijek nije posve prebrodio promjenu vremenskih zona.- Zaista je dao sve od sebe. Bio je na rubu pa smo ga zato dozirali. Vidi se da nije u treningu i da je došao van natjecateljske spreme. Put i adaptacija na novu sredinu su također učinili svoje. No momak je mlad i vjerujem da će se brzo regenerirati i već za desetak dana biti u optimalnoj spremi.

Ante Nazor zadovoljan je najnovijim pojačanjem.

– Sviđa mi se i karakterno i igrački. Višedimenzionalan je, može pogoditi izvana, ali i razigrati. Po vokaciji je playmaker, ali sa šuterskim sposobnostima, a kada ga čuva niži igrač, spušta se dolje na centarsku poziciju. Jako sam zadovoljan i mislim da nam može dati dimenziju više u igri.

Na poziciji razigravača sada imate Mikulića, Prostrana, Delaša i Allena.

– Nadam se da će i to dati dodatnu kvalitetu.





Related Articles

Back to top button