ZadarZadne-Izdvojeno

NEVJEROJATNO – Denis Karlović, predsjednik MO Smiljevac glasao protiv svog kvarta; Kalmeta priznao: Istina je, na Smiljevcu povremeno dolazi do prekoraćenja koncentracije sumporovodika u zraku

deneGradski vijećnici koalicije HDZ-a i HSP dr. Ante Starčević glasali su protiv prijedloga Akcije Mladih i Marka Pupića Bakrača prema kojem bi se stanovnicima Smiljevca, koji sedam godina imaju zdravstvenih i ostalih problema radi smrada od fekalija, uzrokovanih nefunkcionalnim pročišćivaćem ukinula komunalna naknada dok se problem u potpunosti ne riješi.

Vijećnici SDP-a i Akcije Mladih glasali za ukidanje komunalne naknade, međutim 16 glasova HDZ-ove i HSP-ove koalicije očito ne misle kako bi se komunalna naknada stanovnicima Smiljevca trebala ukinuti.

Gradski vijećnici glasali su i o drugom prijedlogu Akcije Mladih i Marka Pupića Bakrača. Radi se o prijedlogu izgradnje mjerne postaje za praćenje kvalitete zraka na području MO Smiljevac.

I ovaj prijedlog su vijećnici HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević nadlgasali, tako da se mjerna postaja, vjerovali ili ne, ipak neće izgraditi.

Znakovita je i izjava gradonačelnika Kalmete, prema kojoj isti priznaje da povremeno dolazi do prekoraćenja koncentracije sumporovovodika u zraku.

– Ovo što je gradonačelnik sada izjavio moglo bi pokrenuti lavinu sudskih sporova i osobno ću se zalagati da se procesi protiv Grada Zadra što prije pokrenu. Gradonačelnik nam je jasno u svom mišljenju priznajo da je bilo prekoraćenja koncentracije sumporovodika u zraku. S obzirom na to da se zna da i manje izlaganje ovom plinu može stvoriti štetne posljedice za ljudsko zdravlje, vjerujem da će njegovo priznanje biti krunski iskaz na sudu. Naime stanovnici Smiljevca već  punih sedam godina su izloženi sumporovodiku – kazao je Pupić Bakrač.

Denis Karlović protiv svog kvarta

Za istaknuti je i podatak kako je vijećnik HDZ-a i predsjednik MO Smiljevac, Denis Karlović glasao, vjerovali ili ne – protiv oba prijedloga!

Očito iritiran činenicom da je Gradsko vijeće trajalo 13 sati i 17 minuta (završeno je u 20:17 sati), u jednoj od proceduralnih pauza, predsjednik Živko Kolega kazao je sljedeće: Ovo vise nema smisla, od Gradskog vijeća smo napravili apsurd. Ovo je užas!

ZNA LI KALMETA ŠTO JE PRIZNAO: SUMPOROVODIK JE SMRTONOSAN, A KORIŠTEN JE I KAO KEMIJSKO ORUŽIJE U 1. SVJETSKOM RATU!

Izlaganje niskim koncentracijama može izazvati iritaciju očiju, suho grlo i kašalj, kratak dah i nakupljanje tekućine u plućima. Ovi simptomi obično nestaju za nekoliko tjedana. Dugoročno izlaganje niskim koncentracijama može prouzrokovati umor, gubitak apetita, glavobolje, slabljenje pamćenja i slične simptome.

Visoke koncentracije od oko 700-800 ppm mogu biti smrtonosne u vrlo kratkom roku. Prag osjetljivosti njuha za sumporovodik iznosi oko 0,0047 ppm. Tu koncentraciju može osjetiti oko 50% osoba po karakterističnom mirisu na pokvarena jaja. Sumporovodik se zbog svojih otrovnih svojstava koristio od strane Velike Britanije kao kemijsko oružje tijekom Prvog svjetskog rata. Nije se smatrao idealnim za korištenje u ratne svrhe, ali je zbog nedostatka drugih plinova iskorišten dva puta 1916 godine.





Related Articles

Back to top button