IzdvojenoZADAR Sport

Novi igrač Puntamike sin je ukrajinskog oligarha teškog milijarde dolara

Živahna rasprava o tome je li novo pojačanje Sonik Puntamike Israel Zvi Kolomoisky Ukrajinac, kako ga je najavljivao predsjednik kluba Mirko Jošić, Izraelac, kako je napisano u klupskom priopćenju ili Švicarac, kako stoji na portalima specijaliziranim za košarku, dovela nas je do senzacionalnog otkrića – Israel Zvi Kolomoisky zapravo je Gregory Kolomoisky, sin ukrajinskog oligarha i milijardera Igora Kolomoiskyog, piše portal 057info.hr.

O njemu su pisali američki mediji nakon epizode u Clevelandu, za čije je sveučilište igrao u sezoni 2018./19. Tek kada je otišao, ukrajinski novinari otkrili su Amerikancima kako je riječ o sinu oligarha koji je 2016. godine optužen da je pronevjerio stotine milijuna dolara koje je odobravala njegova PrivatBank prije nego je iste godine nacionalizirana.

Oligarh Kolomoisky dio svog profita uložio je u nekretninski biznis u Clevelandu a tek kasnije otkrilo se kako je s njim u Cleveland došao i sin kako bi igrao košarku. Nije se, doduše, posebno naigrao – igrao je minutu ili dvije po utakmici te nakon neuspješne sezone potpisao za klub u Ukrajini. Da su znali o kome se radi, nema sumnje da bi dobio i koju minutu više na parketu. Tamošnji novinari pokušali su doduše od Sveučilišta doznati na koji je način Kolomoisky regrutiran, ali odgovor nisu dobili.

Isreal ili Gregory Kolomoisky rođen je u Švicarskoj, jednoj od zemalja u kojoj njegov otac ima prebivalište. Nakon optužbi u Ukrajini otac je preselio u Izrael, odakle je poticao promjenu vlasti, u čemu je i uspio – sadašnji predsjednik Ukrajine Volodmyr Zelensky nastupao je u tv-showu njegove kuće u kojoj je glumio predsjednika, da bi ga na kraju Ukrajinci zaista i izabrali na izborima. Kolomoisky se vratio u Ukrajinu, a s njime i sin, sada pod imenom Israel, koji je igrao košarku u rodnom Dnipru. Razlog promjene imena bilo je dobivanje izraelskog državljanstva, a jedan od uvjeta je da državljani imaju židovsko ime.

Ipak, oligarh je ostao na američkoj crnoj listi te je njemu i obitelji u ožujku ove godine zabranjen ulazak u SAD, zbog optužbi za korupciju i podrivanje demokracije. Amerikanci su procijenili da je u malverzacijama s bankom izvučeno 5,5 milijardi dolara. Dođe li u Zadar gledati sina, možda bi ga se dalo nagovoriti da jedan minorni dio bogatstva odvoji za ulazak u KK Zadar…





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button