ZadarZadne-Izdvojeno

Omerka Šarić: Koštat će nas dugogodišnja pogrešna politika HDZ-a

Povodom najave gradonačelnika Zadra, Zvonimira Vrančića, kako se od 1. travnja 2012. uvodi novi porezni namet u obliku prireza od 12%, kontaktirali smo gradsku vijećnicu SDP-a, Omerku Šarić kako bi nam prokomentirala aktualna događanja, odnosno odluke vladajuće garniture. U razogovru za ZDNews.hr, Šarić je kazala kako je Grad Zadar financirao kupnju dionica Nogometnog kluba Zadar kako bi pomogao većinskom vlasniku da klub pokloni svojoj kćerki. Navela je i činjenice kako je Grad Zadar potrošio 25 milijuna kuna na kupnju poslovnih prostora Košarkaškog  kluba Zadar, u što su uključene i legendarne Jazine.

Kako komentirate odluku gradonačelnika Vrančića o uvođenju prireza od 12%?

– Prije tri mjeseca,  a prilikom usvajanja proračuna za 2012. godinu, gradonačelnik je ponosno obrazlagao svoj prijedlog uz važnu konstataciju „Ostajemo jedini veći grad u Hrvatskoj koji nema prireza. Kada bismo uveli prirez uprihodovali bi znatna sredstva, ali mi od toga prireza oslobađamo naše građane i ostavljamo im znatan dio novca. To je važno napomenuti sada kada država najavljuje restrikcije što će pogoditi sve građane, ali Zadar neće u sljedećoj godini  poskupjeti ni jednu cijenu komunalne usluge i neće uvoditi ni jedan novi namet Zadranima…“ I eto 3 mjeseca kasnije kaže da su „bili prisiljeni“ uvesti prirez. Zak raj, politiku HDZ-a, Šarić je proglasila pogrešnom.

Sam gradonačelnik više puta je izjavljivao da je proračun grada održiv i stabilan, odnosno kako u njegovom mandatu neće biti novih ‘nameta’. Komentar na to?

Jedina prisila je to što je na naplatu došla dugogodišnja pogrešna politika HDZ-a grada Zadra i zaduživanje i ulaganje samo u   sadržaje koji su vječni potrošači i nikad ne stvaraju novu vrijednost.

HDZ i njegovi koalicijski partneri su samo prošle godine zadužili naše sugrađane za slijedeće „investicije“

–  Kupnja poslovnih prostora od KK Zadar (uz Jazine) za 25 milijuna kuna
–  Kupnja stare zgrade Kazališta lutaka  za cca 8 milijuna
–  Kupnja Bagatovog igrališta za 12 milijuna kuna
–  Naknadne obveze iz prijašnjih godina Nogometnom klubu Zadar  10 milijuna
–  Kupnja dionica NK Zadar od 22 % – pomoć većinskom vlasniku da kupi dar svojoj kćeri
–  Kupnja dionica  KK Zadar – bez da znamo cijenu

I da se ne zaboravi, tek sada otplaćujemo 139 milijuna glavnice i 30 milijuna kamata za Višnjik – kazala je Šarić I dodala.

– Grad Zadar je ostao dužan proračunskim korisnicima za prethodne godine 88 milijuna kuna, a gdje su još nezakonito potrošeni novci od prodaje stanova.  I kad smo gradonačelnika upozoravali da je proračun  neodrživ i da se mora odustajati od lijepih želja, on je naše prigovore nazvao plitkom demagogijom. A račune koji su proizvod pogrešne politike netko mora platiti, a nema nitko do građani grada Zadra.  Jedini izlaz je u promjeni pogrešne politike, što od HDZ-a i njegovog gradonačelnika ne očekujemo.

[poll id=”2″]


Related Articles

Back to top button