112ZadarZadne-Izdvojeno

Opća opasnost s Trga Petra Zoranića mora se ukloniti do 1. lipnja

stakloTrg u gradu po definiciji, još iz doba antike je – “agora”, mjesto gdje se začela demokracija, gdje su se građani okupljali i slobodno izražavali svoja mišljenja i volju. To je slobodan, otvoren prostor, uređen i ugodan proporcionalan veličini grada, tako da se na njemu može okupi što veći broj građana, a dnevno da privlači građane koji se na njemu šetaju, susreću i komuniciraju.

Znači, trg prije svega treba urediti kao Trg, odnosno slobodan pješački prostor. U Zadru nema puno trgova koji odgovaraju ovoj društveno- povijesnoj definiciji.
Na žalost nedavno uređen i službeno otvoren Trg Petra Zoranića, koji ima svoju povijest, u sadašnjosti je dobio i oznaku opća opasnost. A kako bi se ona spriječila gradski komunalci su stavili trake oko staklenih, klizavih otvora, koji bi mogli postati nova turistička antipropaganda Zadra, kojoj kumuje i ovo kišno vrijeme.

Zato su projektanti Alesandra Krebel Kostrenčić i Alan Kostrenčić dobili zadatak od gradske uprave da do 1. lipnja pronađu rješenje za sklisko staklo i to na svoj trošak, poručili su iz gradske uprave.  Tko im je kriv kada su postojeću zaštitu stakla, koje je po definiciji klizav materijal, tražili u jednom muzeju Atene.





Related Articles

Back to top button