ZadarZadne-Izdvojeno

OTKRIĆE NA TRŽNICI Prijeti napuknuti zid palače Pasini

U Ulici Hrvoja Vukčića Hrvatinića, na Gradskoj tržnici, napuknuo je zid nekadašnje srednjovjekovne palače Pasini koja je srušena bombardiranjem u Drugom svjetskom ratu. Zid je prije 15 godina saniran u sklopu obnove Gradske tržnice, kojom je podignut i plato prema tlocrtu nekadašnje palače na kojem se prodaje cvijeće.

Ostaci bočnog zida tada su popravljeni i donekle rekonstruirani, ali vrijeme je učinilo svoje i u zidu su se pojavila velika napuknuća, osobito na zapadnom kutu koji čak prijeti urušavanjem na mali pješački prolaz prema zgradi Gradske tržnice.

O tome smo obavijestili Grad Zadar, upravu Tržnice i Konzervatorski odjel, i svi su istoga dana pregledali zida te primijetili oštećenja.

Komunalci na terenu

− Mi smo odmah nakon dojave uputili tamo službenike Odjela za komunalnu djelatnost i Odjela za gospodarenje imovinom, koji su pregledali zid. Utvrdili su da stanje nije dramatično, ali je potrebna sanacija zida. Ne možemo na svoju ruku ništa raditi, jer moramo djelovati prema uputama konzervatora, tako da očekujemo upute s njihove strane što i kako napraviti − kazala je glasnogovornica Grada Zadra Ivana Dadić.

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Zadru Anastazija Magaš ističe da je takva procedura točna, ali će Konzervatorski odjel prije uputa kako ga obnoviti zatražiti od gradske uprave da naruči stručnu ekspertizu statičara za kulturnu baštinu kako bi se izradio statički proračun i vidjelo u kakvom je točno stanju zid.

− Projektom iz 1996. godine, kad se obnavljala Gradska tržnica, respektirao se i zid koji je, prema mišljenju tadašnjih konzervatora, trebalo sačuvati, s čim se i ja slažem.

Naime, prostor tržnice nastao je tragičnim događajem, kao posljedica bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, pa se sačuvanim zidom i oznakama tlocrta željelo pokazati da taj prostor nije oduvijek bio takav, odnosno da su tu prije postojale građevine poput palače Pasini.

Zid nije posebno zaštićen, ali je dio zaštićene povijesne cjeline. Na zidu se nalazi i grb obitelji Pasini, ali je, nažalost, njegova unutrašnjost otučena. U svakom slučaju, to su vrijedni ostaci baštine koje je potrebno sačuvati.

Naš je prvi uvjet pitati struku, koja treba dati točne podatke o stanju zida, a onda odrediti kako ga sanirati − kazala je Anastazija Magaš.

Kanta zavidana u zid

I direktor Tržnice Vlatko Marušić upoznat je sa stanjem zida, međutim, on tvrdi da on nije pod ingerencijom uprave Tržnice, nego Grada Zadra, odnosno Konzervatorskog odjela.

Treba kazati da se prema ostacima palače Pasini do sada nije postupalo kako treba, jer se ispod zida i spomenutoga grba nalazi kanta za smeće koja je zavidana u zid, a “društvo” joj prave i dva zelena kontejnera naslonjena na zid.

S druge strane, na platou za prodaju cvijeća, zid je išaran grafitima, što sve skupa ne odaje lijepu sliku brige Zadrana o (pre)bogatoj gradskoj baštini. Uz pukotine i oštećenja, turisti na tome mjestu mogu biti samo zabrinuti, ne i oduševljeni.

Cvjećari: Pukotina ‘zinula’ od leda

Prodavači cvijeća, kojima je plato ispod zida njihovo svakodnevno radno mjesto, kažu da se crta puknuća zida pojavila prije desetak godina, ali je posljednjih mjesec dana “zinula” i do dva-tri centimetra u širinu. − Moguće je da se zid dodatno raspuknuo zbog velikog leda ove zime ili pomaka u tlu − kazali su nam cvjećari. Nisu zabrinuti da će srušiti, jer u takvom je stanju već dugo, ističu, pa se ništa nije dogodilo.





Related Articles

Back to top button