IzdvojenoZadar

OTKRIVAMO: Dok je bio član uprave Božidar Longin naredio je Hrvatskim šumama da posluju s njegovom tvrtkom Magnolia d.o.o. – ova faktura to jasno dokazuje

SUKOB INTERESA

Zadarski župan koji treći mandat pokušava uhvatiti darivajući razne državne i lokalne dužnosnike buteljama vlastitog vina “Longinus” i krstareći na svojoj jahti “Menorquin 120 Yacht” koju je, kako bi prikrio stvarno vlasništvo sakrio na svog sina Matiju Longina, u posljednje vrijeme susretao se, između ostaloga i sa, kao što smo već pisali, Zvonimirom Frkom Petešićem – predstojnikom ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Susrete s Longinom u Salima potvrdio je i sam Frka Petešić kazavši doslovno u razgovoru za Morski.hr kako je sporna jahta vlasništvo Božidara Longina.

Ovo je Longinova tajna višemilijunska jahta s kojom pokušava impresionirati Zvonimira Frku Petešića kako bi iznudio treći mandat za župana

Aktivno ljeto Longin je odradio i susreći se s brojnim zadarskim poduzetnicima s kojima je dogovarao razne poslovno – političke aranžmane od kojih su neki ostali samo na riječima, dok su neki realizirani pa je tako zadarski župan donekle zadovoljan i u miru odradio ljetnu sezonu.

Plenković poručio Longinu da se “dovede u red”

A onda mu je ZADAR News otkrio skrivenu jahtu zbog koje je dobio i direktnu poruku od premijera Andreja Plenkovića da se ‘’dovede u red’’ i više nije toliko izgledno da će Longin biti HDZ-ov kandidat za župana za dvije godine. Naime, podršku svoje stranke Longin ionako nikad nije imao, a ovih dana objasnit ćemo i njegovu ulogu kao i ulogu državnog tajnika Josipa Bilavera u akciji iz 2016. kada se Tomislav Ćurko odlučio kandidirati protiv Božidara Kalmeta u utrci za šefa županijskog HDZ-a u Zadarskoj županiji.

Ono na što je ZADAR Newsu ukazana pažnja tema je današnjeg članka – Božidar Longin kao član uprave Hrvatskih šuma, dok je tamo obnašao visoku funkciju, doznajemo, a to potkrjepljujemo i dokumentima, poslovao je s tvrtkom Magnolia d.o.o., njegovom osobnom tvrtkom koju je osnova na nekoliko ljudi, a za koju je sam u odgovoru Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa odgovorio kako je, citiramo “trgovačko društvo s kojim je povezan”.

Novi problemi za župana: Matiji Longinu vez na Uskoku prepustila je tvrtka Magnolia koja je bila u vlasništvu Božidara Longina

Sukob interesa na kvadrat: Longin naredio splitskoj podružnici Hrvatskih šuma da posluju s tvrtkom Magnolia d.o.o. za koju je sam Longin rekao da je s njim povezano društvo

Naravno, Božidara Longina u papirima tvrtke Magnolia d.o.o. nigdje nema, ali tko smo mi da se suprotstavimo vlastitom priznaju Longina kako se radi o trgovačkom društvu s kojim je rodbinski povezan. Dakle, da rezimiramo – Božidar Longin osobno je naložio Hrvatskim šumama, odnosno njegovoj splitskoj podružnici da posluju s tvrtkom Magnolia d.o.o.

Uprava šuma Podružnica Split tako je od tvrtke Magnolia d.o.o. dobila usluge “razni vodovodni i elektromaterijal za sustav navodnjavanja kap po kap”, “cijevi za sustav navodnjavanja”, nešto što se zove “spx flex3” i “priključak na opskrbni cjevovod s montažom automatike”.

Magnolia d.o.o. isporučila je, prema našim izvorima, nelegalan račun s fiktivnim uslugama Hrvatskim šumama – sve je odmah plaćeno

Cijeli iznos plaćen je po nalogu Božidara Longina 19 tisuća kuna u što nije uračunat PDV. pa se tako čini kako ni faktura koja je izdavana nije napravljena po zakonskim propisima. Nadalje, ime dobavljača također je krivo napisano, umjesto Magnolia d.o.o., na fakturi stoji Magnolija d.o.o., dok rokovi isplate i način plaćanja nigdje nije naveden.

– Radi se o fiktivnoj narudžbenici jer je tvrtki Magnolia d.o.o. hitno trebalo uplatiti oko 20 tisuća kuna na račun kako bi se izbjegla javna nabava, pa i mala nabava. Ništa od navedenoga na fakturi nikad nije isporučeno Hrvatskim šumama i to svi znaju – govori nam izvor iz Hrvatskih šuma koji je želio ostati anoniman.

Longin je upravljao Hrvatskim šumama kao da se radi o njegovo osobnoj tvrtki

Od izvora iz Hrvatskih šuma doznali smo i kako ovo nije jedina faktura na kojoj je i više nego evidentan eklatantan primjer sukoba interesa i kako je za vrijeme Longinovo šefovanja Hrvatskim šumama bilo još malverzacija koje se mogu definirati kao zlouporaba položaja i ovlasti. Međutim, o tome nekom drugom prilikom.

Longinova povijest rada u Hrvatskim šumama opisana je u njegovog službenoj biografiji – u tom periodu je u Zagreb nosio i torbu s novcem izvučenim iz Hrvatskog proračuna koja je dio afere Fimi media :

Na službenim web stranicama Zadarske županije stoji: “Od 2001. do 2004. vraća se u Šumariju Zadar na mjesto upravitelja, ali volonterski i obnaša dužnost člana Županijskog poglavarstva Zadarske županije u resoru prostornog planiranja, graditeljstva i zaštite okoliša.

Od 2004. do 2012. godine odlazi u Zagreb u Hrvatske šume najprije kao pomoćnik, a potom kao član Uprave. Sudjeluje u radu mnogih strukovnih udruga i radnih skupina”. 

Upravo ovaj posljednji period u kojemu je Longin nosio torbu punu novaca u središnjicu HDZ-a u Zagreb navodno je podosta inkriminirajuć za Zadarskog župana.

NASTAVLJA SE…





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button