IzdvojenoZadar

OTKRIVAMO – Par iz Porezne uprave Zadar s pomagačima reketari poduzetnike!

ZLOČINAČKI KLAN

Da je Porezna uprava Zadar leglo kriminalaca, nije nikakva tajna niti je uvodna rečenica podložna tužbi nekog nadobudnog odvjetnika. Za one zaboravne, podsjećamo da je kroz proteklih 20 i više godina priveden i uhićen značajan broj djelatnika ove Porezne uprave zbog čitavog niza kaznenih djela.

U studenom 2021. godine uhićena su dvojica poreznih inspektora iz Zadra, a teretilo ih se da su zloupotrijebili položaj i ovlasti te da su i druge poticali na to kazneno djelo. Dvije godine kasnije još jedan slučaj se korumpiranih poreznika se naslanja na Zadar kada je uhićen Slaviša Penava, voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise Porezne uprave. Uputio se, kažu, na poslovni put u Zadar, a onda slijedi uhićenje zbog sumnji da je od jednog poduzetnika primio mito od svega 2.500 €.

Ipak, najveća mrlja vezana za zadarsku ispostavu Porezne uprave datira od kraja 2014. godine kada je na USKOK dospjela Stoja Mučaji. Ona je kao šefica Porezne uprave Zadar bila osumnjičena da je „petljala“ oko predstečajne nagodbe u jednoj tvrtki te je kao takva završila iza rešetaka na neko vrijeme da bi u konačnici bila oslobođena svih optužbi. Mučaji je, kasnije se ispostavilo, bila žrtva pojedinaca koji su na nju vršili pritisak, a i sama je desetak godina ranije bila pretučena zbog toga što je svoj posao radila po zakonu. U središtu afere našlo se još četiri poreznika zadarske Porezne uprave Željan Pejković, Marko Lozančić, Vjekoslav Jurlina  i Irena Anić.

Mnogi “ugledni” poreznici završavali su u zatvoru zbog mita i korupcije

Dakle, poreznicima iz Zadra nije strano baviti se kriminalnim aktivnostima, a izuzetak nisu ni ostale ispostave Porezne uprave po Hrvatskoj, pa tako i središnja iz koje je ponikao nesretni Slaviša Penava.

Zadarska javnost je više puta mogla slušati i gledati iskustva onih na kojima je Porezna uprava trenirala strogoću. Svatko tko se bi se usudio biti kritičan prema njihovom radu, postao bi predmetom poreznog nadzora i dugotrajnih upravnih postupaka sa neizvjesnim završetkom. I danas je u Zadru manje riskantno nazvati premijera varalicom i pederom nego nešto loše reći o poreznicima. Oni su, čini se, iznad zakona i ljudskim sudbinama mogu upravljati kako god požele.

Nakon ovog poduljeg uvoda koji je bio nužan, pozabavit ćemo se konkretnim slučajem u kojem poreznik iz Zadra Martin Ilić zajedno sa Zdravkom Livakovićem na „listu za odstrjel“ stavljaju određene poduzetnike za koje procijene da su financijski dovoljno teški.

Zdravka Livakovića i Martina Ilića se često može vidjeti zajedno u društvu gdje se pogledavaju sa osmijehom, ponekad i, rekli bi neki, neprimjereno dodiruju, a ni zagrljaji u javnosti im nisu strani. Hrabro od dvojice muškaraca da se tako ponašaju u javnosti poput kakvog zaljubljenog para.

Ipak, oni su više od javne percepcije zaljubljenog para. Oni trenutno drmaju Poreznom upravom kroz model neutemeljenih blokada poslovnih računa na astronomske iznose bez valjane dokumentacije i argumenata. Iako je Martin Ilić kao nekadašnji pročelnik Porezne uprave ostao u prividnoj sjeni, zapravo i dalje iz sjene drma tom institucijom, a Marija Magaš je, po mnogima, samo paravan.

Marija Magaš samo je paravan Martina Ilića koji iz sjene upravlja Poreznom upravom

Podsjećamo, Martin Ilić imenovan je pročelnikom nakon što je Stoja Mučaji završilau pritvoru, a nakon njega imenovana je pročelnicom Marija Magaš. Prema našim saznanjima, Martin Ilić nikada nije ni smio biti imenovan na čelno mjesto u Poreznoj upravi jer, kasnije će se pokazati, nije imao sve potrebne certifikate.

Vratimo se dvojcu Livaković – Ilić. Jednom poduzetniku iz Zadra su prije nekoliko dana po treći put zaredom blokirali poslovni račun na iznos od cca. 70 tisuća eura jer navodno nije uplatio doprinose za svoje djelatnike u određenom razdoblju. Naravno, to je nemoguće jer su za sve djelatnike plaćeni doprinosi, a u tvrtki su radili i studenti koji su uredno isplaćeni temeljem studentskih ugovora.

Itekako su svjesni toga i Martin Ilić i Zdravko Livaković, ali i njihovi pomagači u Poreznoj upravi, a odnedavno i FINA-i koji na sve ovo gledaju s jednim okom zatvorenim. Prioritet nisu činjenice već zagorčavanje života poduzetniku te uništavanje posla do stečaja!

Protupravne naplate i blokade njihov su modus operandi

I prva dva puta se u naknadnom upravnom postupku pokazalo da je poduzetnik postupao sukladno zakonu i da nikakvog financijskog prekršaja nije bilo, a bez ikakve sumnje će i treći postupak završiti sličnim ishodom. Međutim, kvaka nije u dokazivanju nevinosti već u blokiranju rada na tri ili više mjeseca unutar kojih poduzetnik ne može isplatiti plaće, podmiriti dugovanja dobavljačima i sl.

Koji je krajnji cilj „zaljubljenom“ dvojcu? U ovom slučaju možda i ne traže da ih se podmiti kao što su to činili brojni poreznici prije njih. U ovom konkretnom slučaju, riječ je o izvršavanju naloga iz zločinačkog  legla Medulićeve ulice u Zadru prema kojem ovaj poduzetnik mora biti uništen jer se usudio suprotstaviti ološu koji upravlja sudbinama Zadranki i Zadrana više od tri desetljeća.

Zdravko Livaković nikako ne prihvaća svoj trenutni status

Nekad moćan i potentan, utjecajan i bogat, a danas beznačajni lik s velikim financijskim dubiozama, Zdravko Livaković nikako ne prihvaća svoj aktualni status. Ništa ga se više ne pita, možda će i u zatvor zbog svojih nedjela tijekom karijere državnog tajnika, ne uživa poštivanje najbližih članova obitelji i jedino što mu preostaje su maltretiranje i svojevrsno reketarenje poduzetnika koji nisu po volji zločinačkoj organizaciji iz Medulićeve ulice. Stoga ne čudi njegova predanost ucjenjivanju i reketarenju brojnih poduzetnika sa zadarskog područja čije ćemo priče uskoro objaviti. Pozabavit ćemo se i pitanjem kako je punici Zdravka Livakovića obrisano preko dva milijuna kuna poreznog duga, a tu rabotu odradio je izvjesni Biloglav.

NASTAVLJA SE…

 





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button