112IzdvojenoZadar

POBJEDA DJEDICE IZ PAKOŠTANA Sud mu povjerovao da je plantažu marihuane imao za liječenje gihta

“Pa ja sam samo pomagao ljudima. Marihuanu nikada nisam prodavao jer mi je dosta pet kuna dnevno za život”, rekao je suznih očiju nakon izricanja presude

Umirovljenik iz Pakoštana, 77-godišnji Tomislav Rosan, koji je giht, astmu i visoki krvni tlak godinama liječio marihuanom iz vlastite proizvodnje, u četvrtak je na Općinskom sudu u Zadru oslobođen optužbe za neovlaštenu proizvodnju marihuane radi daljnje prodaje, javlja Zadarski.hr.

Optužba je tražila strogu kaznu smatrajući da laže kada kaže kako marihuanu u kombinaciji s drugim ljekovitim biljem koristi za pripravu ljekovitog čaja, te za obloge, ali je sudac Ivan Marković utvrdio je da ne postoje čvrsti dokazi za neovlaštenu proizvodnju marihuane radi daljnje prodaje.

“Moguća je indicija ali ne postoje čvrsti dokazi za optužbu koja se stavlja na teret. Ta optužba nije dokazana”, obrazložio je sudac Marković pa je 77-godišnjaka oslobodio krivnje.

Pakoštanski umirovljenik je završio na sudu nakon što je policija još 2012. godine u njegovoj kući u Pakoštanima pronašla dvadesetak stabljika indijske konoplje i 72,5 grama marihuane.

Nakon presude čije je izricanje dočekao u pratnji odvjetnika Marka Kolanovićasuznih je očio kazao kako nikada u životu ništa nije ukrao, te da uopće ne shvaća pojam da je on od “nečega oslobođen”, piše Zadarski.hr.

“Pa ja sam samo pomagao ljudima. Marihuanu nikada nisam prodavao jer mi je dosta pet kuna dnevno za život. Imam svoje kokice i sve ostalo što mi je potrebno u vrtu i ne treba mi ništa, nikakav novac. Marihuanom sam izliječio giht, astmu i tlak i to je jedan čudotvorni lijek. K tome sam pomogao puno ljudi. Zbog čega bi netko za to bio osuđen ne znam, ali ne želim više imati posla sa državom”, kazao je 77-godišnjak nakon izricanja presude koju je dočekao sa člankom “Konoplja je lijek”. 

Biljke je, kako se pokazalo ove godine, kada mu je pronađeno još 460 stabljika marihuane većih od dva metra, u kontroliranim uvjetima uzgajao u podrumu i na krovu kuće. Na svojoj je plantaži imao rasvjetni i ventilacijski sustav, sustav grijanja i mjerenja temperature i vlage, a pronađen mu je i digitalni mjerač kiselosti tla. Čeka ga još sudski postupak za te biljke koje su pronađene u svibnju ove godine u podrumu njegove kuće gdje su rasle u kontroliranim uvjetima, zaključuje Zadarski.hr.





Related Articles

Back to top button