112Zadne-Izdvojeno

POGLEDAJTE “CJENIK” Ne zovite Hitnu ako nemate pun novčanik


zadar, 31.08.2011. - hitna pomocAko ne znate što vam je, a treba vam hitna medicinska pomoć, obavezno sa sobom ponesite novčanik ili kreditnu karticu. Jer ako se pokaže da niste životno ugroženi, u Zadru biste to mogli masno platiti.

“Pionirsko” medicinsko iskustvo među prvima je doživjela 18-godišnja Zadranka koja je zbog dehidracije odlučila potražiti hitnu pomoć. Nakon što su je tamo, kaže, nevoljko primili i pregledali na njezino inzistiranje, te joj dali injekciju, kad je došla k sebi, ispostavili su joj račun od 350 kuna.

Iako je bila šokirana računom, u tom joj trenutku srećom nije trebala reanimacija jer bi za to, prema novom Cjeniku usluga Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije koji je stupio na snagu 1. lipnja, trebala platiti čak 1800 kuna. A da je prethodno tražila samo nekoliko riječi zdravstvenog savjeta, i to bi, prema cjeniku pod stavkom “savjetovanje s bolesnikom”, platila 50 kuna.

Kliknite za uvečanu verziju
Kliknite za uvečanu verziju

‘Grcali’ smo od posla

− Analiza stanja pokazala je da čak 85 posto slučajeva koje obrađujemo nije hitno. Imali smo dosta prigovora HZZO-a, a i doslovno smo se bili pretvorili u previjalište ili mjesto za ispiranje ušiju. Čim bi osjetili manju zdravstvenu tegobu, ljudi bi odlazili na Hitnu pomoć. “Grcali” smo od posla, a većina slučajeva nije bila hitna.


Na ovaj smo način odlučili zaštititi svoje djelatnike i navesti ljude da prije dolaska na Hitnu pomoć više promisle o svojem zdravstvenom stanju. Samo protekle subote imali smo 120 intervencija dnevno, a uz to i 20-ak izlazaka na teren − kazala je Davorka Krnčević, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.


Naime, Upravno vijeće tog istog Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije na svojoj je zadnjoj sjednici u ožujku donijelo odluku o naplati usluga pacijentima koji imaju zdravstveno osiguranje u RH, a ne spadaju u hitne. Odluka je donesena na temelju članka 22. Statuta Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, utvrđeno je na toj sjednici. Prema toj odluci, usluge Hitne medicinske pomoći naplaćivat će se pacijentima koji nemaju zdravstveno osiguranje u RH, ali i onima koji ga imaju, a ne spadaju u hitne.Related Articles


Back to top button